Δεν είναι μόνο οι Ιμπεριαλιστές και οι Καπιταλιστές φονιάδες των λαών. Είναι και οι «φιλελεύθερες» πένες της «ανεξάρτητης» και «αντικειμενικής» δημοσιογραφίας που στάζουν αίμα και προμηνύουν θάνατο.
Με ένα κατάπτυστο και χυδαίο δημοσίευμα η εφημερίδα «Καθημερινή» επιδιώκει να πείσει το αναγνωστικό της κοινό για τα οφέλη της μετατροπής μιας ολόκληρης πόλης σε μια απέραντη Νατοϊκή βάση. Παρουσιάζοντας τους Αμερικάνους φαντάρους και τους αξιωματικούς του ΝΑΤΟ σαν φίλους και ευεργέτες για την οικονομία της Αλεξανδρούπολης συκοφαντώντας παράλληλα το αντιπολεμικό κίνημα και την συνθηματολογία του επιχειρώντας να εμφανίσουν καθετί που δεν εντάσσεται σε εμπορικές δραστηριότητες σαν μια γραφική και παρωχημένη διαδικασία.
Αυτό που δεν μας λέει η εφημερίδα «Κ» είναι ότι η πόλη της Αλεξανδρούπολης θα βρεθεί σε διασταυρούμενα πυρά και οι κάτοικοι της θα είναι τα πρώτα θύματα του Ιμπεριαλιστικού πολέμου στην χώρα όσο οι Ελληνικές κυβερνήσεις συνεχίζουν να εμπλέκουν την χώρα στον πόλεμο και οι Ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται ανεξέλεγκτα.
Τα παραμύθια περί δημιουργίας «αναχώματος έναντι της Τουρκίας» δεν κράτησαν πολύ. Φρόντισαν οι ίδιοι οι Αμερικανοί να τα διαψεύσουν, δηλώνοντας ανοιχτά και με κάθε ευκαιρία ότι η Αλεξανδρούπολη είναι ο βασικός διαμετακομιστικός κόμβος για την προώθηση των στρατευμάτων τους προς την πολεμική γραμμή τους στην Ανατολική Ευρώπη.
Για την πόλη της Αλεξανδρούπολης, βλέπουμε πλέον να διαψεύδεται στην πράξη το αφήγημα για την δήθεν ασφάλεια που θα εξασφάλιζε στην περιοχή η μόνιμη παρουσία της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ. Η δημιουργία βάσης, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την μεταφορά νατοϊκών στρατευμάτων, η αγορά των λιμανιών της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης από κοινοπραξίες που συμμετέχουν κεφάλαια από τις ΗΠΑ, η δημιουργία εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου lng και η συνεχώς αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση, μετατρέπει την πόλη σε σημαντικό στόχο, φέρνει την βαρβαρότητα του πολέμου ακόμα πιο κοντά στους κατοίκους της.
Αποτελεί μια πολεμική γραμμή στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, που τη στοχεύει ευθέως. Οι Ρώσοι ιμπεριαλιστές έχουν ονοματίσει την Αλεξανδρούπολη σαν εχθρικό στόχο. Στις 13 Οκτώβρη του 2021, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ, έλεγε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, πως για τη Ρωσία η Ελλάδα είναι «πολύ φιλική χώρα» ,χαρακτηρίζοντας την αμερικανική βάση της Αλεξανδρούπολης ως μέρος «της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς», για να καταλήξει: «Θα έλεγα πως το πλησίασμα των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία, θα προκαλέσει τα απαραίτητα ρωσικά στρατιωτικά αντίμετρα»!
Υπό αυτή την έννοια η ανάπτυξη ενός πολύμορφου αντιπολεμικού κινήματος με ένα από τα βασικά επίδικα το σφράγισμα των Αμερικάνικων βάσεων αποτελεί κυριολεκτικά διακύβευμα ζωής και θανάτου για όλη την εργατική τάξη και ειδικά για τους κατοίκους που ο τόπος τους έχει μετατραπεί σε ορμητήριο λυσσασμένων δολοφόνων.
*Αλεξανδρούπολη: Αµερικανική απόβαση για σουβλάκι και τατουάζ
Η 21η Μαΐου 2022 θα καταγραφεί στην ιστορία της Αλεξανδρούπολης ως μια «D DAY»
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης διακρίνεται στο βάθος καθώς το προσεγγίζει το «USS Arlington» του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το Σάββατο 21 Μαΐου. Σε λίγο θα ξεκινήσει η «απόβαση» χιλίων και πλέον πεζοναυτών με στόχο την «κατάληψη» του κέντρου της πόλης… Φωτ. U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class John Bellino
11.07.2022 • 19:56
«Κι όλοι περιμένουν πάλι τη στιγμή, να ξαναρθεί, το καράβι στο λιμάνι να φανεί…»
Ελένη Καραΐνδρου (παράφραση)
Η 21η Μαΐου 2022 θα καταγραφεί στην ιστορία της Αλεξανδρούπολης ως μια «D DAY». Ηταν ημέρα Σάββατο όταν το γιγαντιαίο «USS Arlington» του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού έδεσε στο λιμάνι και ξεκίνησε η «απόβαση» χιλίων και πλέον πεζοναυτών με στόχο την «κατάληψη» του κέντρου της πόλης. Οι πάντες αιφνιδιάστηκαν. Περίμεναν Τούρκους, Βούλγαρους και Ρουμάνους εκδρομείς και τους προέκυψαν ένστολοι Αμερικανοί.
Στη θέα εικοσάχρονων παιδιών, νέοι και νέες, να «περιπολούν», μπουλούκια, στα παραλιακά καφέ, στις ψησταριές και στα νεανικά στέκια, στα επονομαζόμενα «Λαδάδικα της Αλεξανδρούπολης», η αγορά της εστίασης πήρε φωτιά. «Ξαφνιαστήκαμε, δεν περιμέναμε μια τέτοιας έκτασης έφοδο στα μαγαζιά μας. Πλημμύρισε το κέντρο της πόλης, η κατανάλωση εκτοξεύτηκε στα ύψη. Στο μαγαζί μου εγώ έχω δεκαέξι κωδικούς κρέατος και τους δοκίμασαν όλους. Ηταν ευγενέστατοι, έτρωγαν τα πάντα, με προτίμηση στο θρακικό πρωινό. Γούσταραν τη διασκέδαση και δεν παρεκτρέπονταν», λέει στην «Κ» ο τέως πρόεδρος των καταστημάτων εστίασης της Αλεξανδρούπολης και ιδιοκτήτης ψησταριάς στην οδό Κουντουριώτου, Γεώργιος Δαβής.
Κάποιοι που είχαν πληροφορηθεί για την επερχόμενη επέλαση στην αγορά προετοιμάστηκαν. Ο «τατουατζής» Νίκος Κατσούλης, για παράδειγμα, προσέλαβε επιπλέον προσωπικό και άνοιξε το μαγαζί του και την Κυριακή. «Με είχαν εντοπίσει και έκλεισαν ραντεβού μέσω Διαδικτύου ενόσω βρίσκονταν εν πλω και ήρθαν περισσότεροι από πενήντα να τους κάνω τατουάζ».
Στις «επιδρομές» στην αγορά οι Αμερικανοί ναύτες είχαν μαζί τους και συνοδοιπόρους. Γονείς, δηλαδή, συγγενείς και φίλους, που είχαν καταφθάσει αεροπορικώς και κατέλυσαν σε ξενοδοχεία για να τους συναντήσουν και να περάσουν μαζί ένα τετραήμερο, δεδομένου ότι οι αγαπημένοι τους επί πολλούς μήνες βρίσκονται στις ανά τον πλανήτη θάλασσες και ωκεανούς.
«Με είχαν εντοπίσει και έκλεισαν ραντεβού μέσω Διαδικτύου ενόσω βρίσκονταν εν πλω και ήρθαν περισσότεροι από πενήντα να τους κάνω τατουάζ».
Οσο οι Αμερικανοί ναύτες διασκέδαζαν στα μαγαζιά της πόλης, σε κάποιους τοίχους έκανε την εμφάνισή του το αλήστου μνήμης σύνθημα «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Μόνο που, εν προκειμένω, μάλλον το «φαγάδες των αυγών» θα απέδιδε καλύτερα την πραγματικότητα των ημερών, αφού, με βάση κάποιες εκτιμήσεις της αγοράς, εκείνες τις μέρες καταναλώθηκαν περισσότερα από 25.000 αυγά! «Η έλευση των Αμερικανών έγινε αισθητή ακόμα και στις κότες», λέει χαριτολογώντας ο Γιώργος Αλαβάντας, ιδιοκτήτης καφέ στην παραλία που σερβίρει θρακιώτικο πρωινό.
«Την πρώτη μέρα μού τηλεφώνησαν έντρομοι οι υπάλληλοι, λέγοντάς μου ότι ξέμειναν νωρίς νωρίς από αυγά, ενώ μόλις είχα φέρει γύρω στα τριακόσια. Η προτίμησή τους στο πρωινό ήταν αυγά με θρακιώτικο καβουρμά. Αν μπορέσουμε να το εκμεταλλευτούμε αυτό, η οικονομία της πόλης θα επιζήσει».
Οταν, το πρωί της Τετάρτης 25 Μαΐου, το μήκους 200 μέτρων «USS Arlington» απέπλευσε, άφησε πίσω του μια γερή «ανάσα» στην αγορά και μια γενικευμένη αίσθηση αναμονής και ελπίδας στην κοινωνία, ότι «αυτά που ακούγονται πως πρόκειται να γίνουν» στην πόλη θα αλλάξουν την εικόνα της και την τσέπη των κατοίκων της.
Δεν «ακούγονται» μόνο, έχουν δρομολογηθεί κιόλας. Η μετατροπή του λιμανιού σε κόμβο διέλευσης στρατευμάτων, οπλικών συστημάτων και εφοδιοπομπών, αλλά και μεταφοράς φορτίων σιδηροδρομικών προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική, βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και οι εργασίες για την εγκατάσταση της εξέδρας FSRU, που σύντομα θα τη βάλει γερά στον ενεργειακό χάρτη.
«Είναι η στιγμή που οι συγκυρίες επιτρέπουν στην Αλεξανδρούπολη να αποκαλύψει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και εμείς γινόμαστε κοινωνοί των εξελίξεων αυτών, έχοντας ως κύρια μέριμνά μας τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία να είναι πολλαπλά, που μεταφράζονται σε δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης, πόλο έλξης ιδιωτικών επενδυτικών σχημάτων και, κυρίως, ισχυρό αίσθημα ασφάλειας», τονίζει στην «Κ» ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Ζαμπούκης.
«Οι άνθρωποι νομίζουν ότι θα νοικιάσουν τα σπίτια τους 600 ευρώ. Εδώ γράφουν και λένε συνέχεια για μια αμερικανική βάση με 5.000 Αμερικανούς που ήταν να εγκατασταθούν από τον Μάρτιο σε στρατόπεδο έξω από την πόλη και ακόμα δεν τους έχουμε δει», λέει ο Νίκος Κατσούλης. Ανθρωπος που αναπνέει το κλίμα της «πιάτσας», όπως και ο κ. Κατσούλης, ο Γιώργος Αλαβάντας επισημαίνει την ανάγκη «να εκμεταλλευτούμε αυτή την κατάσταση», αλλά τα βάζει και με τους ντόπιους πολιτικούς, που καλλιεργούν υπέρμετρες προσδοκίες.
«Πριν από τέσσερα χρόνια μάς έλεγαν πως όπου να ’ναι θα αρχίσει η εγκατάσταση 18.000 Αμερικανών, φουσκώνοντας τις ελπίδες του κόσμου». Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου, Βασίλης Κασαπίδης, σημειώνει: «Yπάρχει και ένας σταθερός αριθμός Αμερικανών στρατιωτών που μένουν ήδη εδώ και αρκετό καιρό σε στρατόπεδα της πόλης, οι οποίοι, πέρα από καφέ και εστιατόρια, επισκέπτονται και εμπορικά καταστήματα, κυρίως ένδυσης, και ψωνίζουν».
Διεθνές ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ακίνητα
Η ιδιοκτήτρια μεσιτικού γραφείου κ. Ματούλα Ποντιούδη-Χατζημιχαήλ περιγράφει την εικόνα που καταγράφεται στον κλάδο. «Παρατηρείται μια κινητικότητα κυρίως στο να δούμε τι ακίνητα υπάρχουν και πού μπορεί να διατεθούν. Δεν ξέρουμε όμως ακόμα τι θα γίνει. Αν έρθουν οι Αμερικανοί, που ακούγεται ότι θα έρθουν, η πόλη θα πρέπει μέσα σε λίγους μήνες να διπλασιαστεί και δεν ξέρω αν είμαστε έτοιμοι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κατοικίες διαθέσιμες, καθώς λόγω κρίσης δεν υπήρχε ανοικοδόμηση. Τώρα έχουν αρχίσει να χτίζονται κάποιες οικοδομές προσβλέποντας στην ανάπτυξη λόγω λιμανιού και φυσικού αερίου. Βέβαια έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τον ανταγωνισμό της Αθήνας. Ηδη κάποιες κατοικίες για Αμερικανούς αξιωματούχους κατασκευάστηκαν μέσα σε στρατόπεδα από αθηναϊκές εταιρείες που ανέλαβαν ακόμα και τη σίτισή τους. Εμφανίστηκε ήδη το φαινόμενο επιχειρήσεις από την Αθήνα να ενοικιάζουν ερείπια και μισογκρεμισμένες μονοκατοικίες και να τα δηλώνουν ως έδρα τους για να παίρνουν εδώ τις δουλειές. Εχει αρχίσει πάντως να εκδηλώνεται και διεθνές ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ακίνητα. Πρόσφατα ήρθαν Αραβες επενδυτές, ενώ ενδιαφέρθηκαν και Ισπανοί με την προοπτική να εγκατασταθούν συμπατριώτες τους στρατιωτικοί. Ολοι πάντως βρισκόμαστε σε αναμονή…».
Επί του παρόντος, τα αντισταθμιστικά οφέλη περιορίζονται στις όλο και πιο συχνές επισκέψεις στην πόλη στρατιωτικών αξιωματούχων του ΝΑΤΟ προς υποστήριξη της διέλευσης στρατιωτικών εφοδιοπομπών που πυκνώνουν λόγω των δραματικών εξελίξεων στη ΝΑ Ευρώπη με επίκεντρο την Ουκρανία.
Λίγες ώρες αφότου το «Arlington» απέπλευσε, κατέφθασε το θηριώδες αμερικανικό φορτηγό «ARC Endurance», το οποίο αφού ξεφόρτωσε στρατιωτικό υλικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που μετέχουν στο ΝΑΤΟ, φόρτωσε αυτό που έφθασε από βαλκανικές και βαλτικές χώρες στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να το μεταφέρει στις ΗΠΑ.
Oπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος κ. Κώστας Χατζημιχαήλ, από τον Ιούνιο έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου εξελίσσονται πέντε επιχειρήσεις διέλευσης 2.500 «κομματιών», οχημάτων, θωρακισμένων, αρμάτων κ.ά. προς και από τις θερμές περιοχές, και η κινητικότητα αναμένεται να αυξηθεί μετά και τις δηλώσεις Μπάιντεν από τη Μαδρίτη περί ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνάμεων στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης προς αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας.
πηγή: Καθημερινή