Να ανοίξει το νοσοκομείο «Λοιμωδών», στελεχωμένο και εξοπλισμένo!

Δεν χρειάζεται να γραφτούν πολλές λέξεις για όσα βιώνουμε.

Εκατοντάδες συνάνθρωποί μας διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ νοσώντας από τον Covid-19 ενώ χιλιάδες ασθενείς καταδικάζονται σε οικονομική αφαίμαξη προς όφελος των ιδιωτικών κλινικών ή ακόμα και σε θάνατο καθώς έχει μειωθεί δραματικά ο αριθμός των τακτικών αλλά και των έκτακτων χειρουργείων που πραγματοποιούνται.

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χάνονται σε φοροελαφρύνσεις του κεφαλαίου και σε προσλήψεις και αγορά εξοπλισμού της αστυνομίας ενώ δισεκατομμύρια ξοδεύονται για αγορά πολεμικού εξοπλισμού. Την ίδια στιγμή, εν μέσω πανδημίας, τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη, υποστελεχωμένα – γεγονός που διογκώθηκε από τις πρόσφατες αναστολές εργασίας- που και πολλές φορές χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό, ενώ τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σε σχολεία, χώρους δουλειάς και μέσα μαζικής μετακίνησης δεν τηρούνται καθώς κοστίζουν.

Πριν ένα χρόνο συγγενείς και φίλοι επιχειρηματιών, βουλευτών, μητροπολιτών προσπερνούσαν τη σειρά του εμβολιασμού, σήμερα οι ίδιοι έχουν κρατημένες κλίνες ΜΕΘ και ειδικές θεραπείες σε περίπτωση που νοσήσουν. Ταυτόχρονα οι ανασφάλιστοι πλέον θα μπορούν να συνταγογραφούν τα φάρμακα που χρειάζονται μόνο στα δημόσια νοσοκομεία, τα ίδια που η κυβέρνηση έχει μετατρέψει σε νοσοκομεία μίας νόσου και τα οποία ήδη πετάν απ’έξω ντόπιους και – με ακόμα χειρότερους όρους- μετανάστες που στερούνται το δικαίωμα στην περίθαλψη.

Δεν είναι και τόσο περίπλοκο και γίνεται πιο ξεκάθαρο από ποτέ: Για το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό δεν βαραίνουν το ίδιο οι ζωές όλων και το κριτήριο μεταξύ ζωής και θανάτου είναι πρώτα και κύρια οικονομικό.

Η ατομική ευθύνη που επικαλούνται οι κυρίαρχοι δεν μπορεί να κρύψει την τεράστια κρατική ευθύνη για το σημείο που βρίσκεται το σύστημα υγείας, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί κατά 279 εκατομμύρια λιγότερα το 2022 βάσει του προϋπολογισμού της κυβέρνησης (είναι χαρακτηριστικό πως η χρηματοδότηση για την υγεία θα βρεθεί το 2022 σε ιστορικό χαμηλό της τελευταίας δεκαετίας, μέσα σε περίοδο πανδημίας…).

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης γνωρίζουμε το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων-Λοιμωδών. Από το 2013 σταμάτησε η λειτουργία του με απόφαση του τότε Υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη. Εδώ και 8 χρόνια παραμένει κλειστό αφού και στις μέρες της επόμενης κυβέρνησης δεν επαναλειτούργησε παρόλο που παραχωρήθηκε από το Ιταλικό κράτος στο Ελληνικό δημόσιο με το συμβολικό μίσθωμα των 74 ευρώ και τον όρο να λειτουργεί πάντα ως δομή υγείας.

Το άνοιγμα του νοσοκομείου Λοιμωδών, όπως αντίστοιχα και του Παναγία, είναι ανάγκη των εργαζομένων, των ανέργων, των λαϊκών στρωμάτων της Θεσσαλονίκης, είναι κίνηση ταξικής αλληλεγγύης στους πληττόμενους υγειονομικούς αλλά και στους φτωχότερους ασθενείς που ξεπουλάν ότι έχουν για να μπορέσουν να χειρουργηθούν σε κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο ή αργοπεθαίνουν (είτε από Covid, είτε από καρκίνο, είτε από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια) στα σπίτια τους, σε κάποιο ράντζο, σε κάποια απλή κλίνη ενώ χρειάζονται ΜΕΘ:

Ο αγώνας αυτός μας χρειάζεται όλους!

Από την πορεία γειτονιάς που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12/12 στην Τούμπα και κατέληξε στο νοσοκομείο Λοιμωδών

Γνωρίζουμε καλά ότι για την παρασιτική αστική τάξη που κυβερνά αυτή τη χώρα οι λέξεις “δημόσια υγεία” είναι τουλάχιστον ψιλά γράμματα, αν όχι παρωχημένη αντίληψη περί κοινωνικού κράτους. Η δημόσια υγεία οφείλει να είναι αγαθό, καθολικά εξασφαλισμένο προς όλο τον λαό και όχι εμπόρευμα που θα υπακούσει στους καννιβαλιστικούς νόμους της αγοράς και του Κεφαλαίου. Κάθε ανάγνωση που θέλει το αγαθό της Υγείας, ως κάτι άλλο, είναι βαθιά αντικοινωνική, αντιδραστική και εχθρική προς τον λαό και την εργατική τάξη. Το ιδεολόγημα περί ατομικής ευθύνης έρχεται να θολώσει τον διάλογο για την δημόσια Υγεία και να ρίξει το πρόβλημα, πάλι, στις πλάτες του λαού. Σε συνθήκες άγριας οικονομικής κρίσης η άρχουσα τάξη υιοθετεί το δόγμα της ατομικής ευθύνης για την υγεία, το οποίο στην πραγματικότητα δε σημαίνει παρά το εξής: Όσοι έχουν ας σώσουν τους εαυτούς τους, όσοι δεν έχουν ας πεθάνουν.

Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εκπέμπουν συνεχώς κραυγές αγωνίας την ίδια στιγμή που από την κυβέρνηση δεν λαμβάνεται καμία κεντρική μέριμνα και οργάνωση, καμία ενίσχυση των υποδομών, μόνο μπίζνες και παζάρια με τους κλινικάρχες και καταστολή και χημικά σε αυτούς που ζητάνε τα αυτονότητα.

Επειδή λοιπόν εμείς πιστεύουμε πως το Ε.Σ.Υ. δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τους δολοφόνους με τις μπλε στολές και τα άσπρα κράνη, ούτε καν από τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα μαζικά κλεισίματα των ανθρώπων στα σπίτια τους εκτός αν πρόκειται να καταναλώσουν ή να παράγουν, συνεχίζουμε να λέμε πως κάθε μέρα που περνάει και δεν ενισχύεται με ουσιαστικά μέσα και μέτρα το σύστημα Υγείας, το έγκλημα μεγαλώνει..

Όσο η πανδημία συνεχίζει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη είναι δεδομένο πως αποτελεί ζήτημα ζωής η θανάτου για την εργατική τάξη η διεκδίκηση μέτρων τα οποία θα ανασχέσουν την πανδημία και θα διασφαλίσουν την υγεία του λαού. Ταυτόχρονα, η στήριξη, ανάκαμψη και ενίσχυση της δημόσιας υγείας οφείλει να γίνει πεδίο συγκρουσιακής αντιπαράθεσης με την αστική τάξη και τις βλέψεις της για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και απαξιωση της.

Το σύνολο της εργατικής τάξης οφείλει να αγκαλιάσει τα αιτήματα των αγωνιζόμενων υγειονομικών και να διεκδικήσει δωρεάν δημόσια υγεία προσβάσιμη από όλους και όλες. 

Να παλέψουμε για:

1)Επίταξη – και όταν λέμε επίταξη εννοούμε χωρίς αποζημίωση- του ιδιωτικού τομέα της υγείας, να ενταχθεί το 424 και όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία στις τακτικές εφημερίες.

2)Να δοθούν άμεσα λεφτά που χρειάζονται για την υγεία από τις δαπάνες για τα εξοπλιστικά, τις φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο και τα χαρτζιλίκια για τα ΜΜΕ (με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, νέα νοσοκομεία και εξοπλισμό), να ξαναλειτουργήσουν άμεσα όλα τα τακτικά χειρουργεία που έχουν περικοπεί εκ νέου κατά 80% και οι κλινικές για άλλες παθήσεις.

 3)Να δημιουργηθούν άμεσα νέες ΜΕΘ αλλά και να λειτουργήσουν εκ νέου κλειστά νοσοκομεία όπως το Λοιμωδών και το Παναγια για να αποσυμπιεστεί το σύστημα υγείας.

4)Να επανασχεδιαστεί το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, να γίνονται δωρεάν και μαζικά τα τεστ σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους σε κάθε γειτονιά. Να γίνονται τεστ και να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς.

5)Κόντρα στις συνωμοσιολογικές “εύκολες λύσεις” που έχουν ως πυρήνα μία νεοφιλελεύθερη και ατομικιστική προσέγγιση του κόσμου να υπερασπιστούμε τα εμβόλια ως κατάκτηση της ανθρωπότητας και ταυτόχρονα να παλέψουμε για τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού, αλλά και για ένα δυνατό δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες. Να μιλήσουμε στις γειτονιές μας και στις δουλειές μας με ξεκάθαρες κουβέντες, με πειθώ, με κατανόηση και με ειλικρίνεια (όπως για παράδειγμα το ότι τα εμβόλια δεν θα φέρουν άμεσα το τέλος της πανδημίας και το ότι δεν είναι πανάκεια, αλλά ένα μόνο από τα όπλα που διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε την όλη κατάσταση) αλλά και με διαρκή ανάδειξη της κατασταλτικής και ταξικής αντιμετώπισης υγειονομικής κρίσης που μόνο στόχο έχει να προστατεύσει και να αυξήσει την κερδοφορία του κεφαλαίου. Να διεκδικήσουμε την ελεύθερη ενημέρωση και πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για όλο τον πληθυσμό και να τεθεί σε προτεραιότητα ο εμβολιασμός και η περίθαλψη ευπαθών ομάδων και μειονοτικών κοινοτήτων (ρομά, κέντρα κράτησης, φυλακές).

Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΟΙΜΩΔΩΝ

ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ: Η ΥΓΕΙΑ & Η ΖΩΗ, Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ & ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 18/12 ΣΤΙΣ 11.00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 3Η ΚΑΙ 4Η ΥΠΕ

Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών)

Επικοινωνία: tathess@riseup.net

Από την πορεία γειτονιάς που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12/12 στην Τούμπα και κατέληξε στο νοσοκομείο Λοιμωδών