Σχετικά με το εγχείρημα


Efodos.net: Είμαστε εδώ. Είμαστε στον αέρα όπως παλιά.

«Το δάσος που περπατούσαμε μας κατάπιε. Μερικές μέρες πριν, μερικούς μήνες πριν, βρήκαμε ένα μονοπάτι θαμμένο κάτω από τα φύλλα του φθινοπώρου. Περπατήσαμε, και ακόμη περπατάμε. Αργά αργά φτάνουμε στα όρια. Σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα πέσουμε. Ετοιμαστείτε, είμαστε εδώ. Μακρά η ζωή για τα παιδιά που αγωνίζονται!».

Οι λόγοι που μας είχαν ωθήσει να δημιουργήσουμε την «Έφοδο», αρχικά σε έντυπη και αργότερα σε ηλεκτρονική μορφή στο Facebook συνεχίζουν να υπάρχουν. Οι πρώτοι μήνες της πανδημίας πέρασαν, μαζί με τους πρώτους αγώνες μέσα σε μία πρωτόγνωρη συνθήκη και η σελίδα, αντανακλώντας εκτός από τις θέσεις μας, τις αντιφάσεις και τις περιορισμένες μας δυνάμεις, έφτασε να διαβάζεται από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Ύστερα ήρθε η απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα, οι μάχες στο δρόμο έτσι ώστε να κρατηθεί απλωμένο ένα πανό αλληλεγγύης αλλά και οι μάχες στο διαδίκτυο με πολλές σελίδες πολιτικών συλλογικοτήτων, εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης, δικηγόρων, δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ να πέφτουν γιατί τολμούσαν να πουν το αυτονόητο.

Η σελίδα έπεφτε διαρκώς ενώ για ένα από τα κατεβάσματά της είχαμε σημειώσει:

«Η Ταξική Αντεπίθεση (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών) με όλες τις αντιφάσεις της και με τις μικρές της δυνάμεις και παρά την οξυμένη καταστολή, ως σάρκα από τη σάρκα της εργατικής τάξης, της νεολαίας, του λαού θα συνεχίσει να προσπαθεί να είναι μπροστά όπου μπορεί, να συμβάλει στην προετοιμασία και στο ξέσπασμα νέων αγώνων, στη στήριξη ήδη υπάρχοντων, στην οικοδόμηση της οργάνωσης που έχει ανάγκη η τάξη μας, η εποχή μας.

Και θεωρούμε, ότι η Έφοδος αυτούς τους μήνες που λειτούργησε βοήθησε τόσο στην προώθηση των θέσεων της ομάδας, όσο και στην ανάδειξη γεγονότων που περνάν στα ψιλά από τα κυρίαρχα και κυριαρχικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στην Έφοδο εκτός από τις ανακοινώσεις και τις δράσεις μας, φιλοξενήθηκαν άρθρα για μία σειρά από κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες, για την κατάσταση της ντόπιας και της παγκόσμιας οικονομίας, για το μέγεθος της τρέχουσας κρίσης, για τον ιμπεριαλισμό, για τον μιλιταρισμό, τον εθνικισμό, την έμφυλη καταπίεση. Άρθρα που πιστεύουμε ότι συνέβαλαν στο να ανοίξουν κουβέντες αλλά και δίοδοι κριτικής και ριζοσπαστικής σκέψης σε οργανωμένους συντρόφους αλλά και ευρύτερα σε πολύ κόσμο της κοινωνικής βάσης, που με την πάροδο του χρόνου ενημερωνόταν και από τη σελίδα αυτή».

Συνεχζίζουμε να πιστεύουμε πως ο αγώνας, οποιοσδπήποτε αγώνας, δεν μπορεί να σταθεί μέσα από το Facebook, δεν είναι τα like αυτά που θα βοηθήσουν την ανθρωπότητα να φτάσει πιο κοντά στη χειραφέτησή της. Αλλά ταυτόχρονα ξέρουμε πως το διαδίκτυο αποτελεί ένα ακόμα πεδίο για να προπαγανδίσουμε τις θέσεις μας, για να ματαφέρουμε πληροφορίες ταξικά και πολιτικά φορτισμένες, σε όσους το χρησιμοποιούν. Όπως αντίστοιχα κάνουν και οι αστοί μέσω των δελτίων ειδήσεων τους, των εφημερίδων τους, των δεκάδων σελίδων που έχουν στην υπηρεσία τους.

20 μήνες μετά τη δημιουργία της σελίδας και αρκετούς μήνες μετά την πολλαπλή διαγραφή της, η «Έφοδος» επανέρχεται με νέο όνομα, έχοντας πλέον στη διάθεση της εκτός από την παρουσία στο facebook και το twitter, το site που θα προσπαθήσουμε να συνοδευτεί με μία όλο και πιο συχνή και ποιοτικά αναβαθμισμένη αποδελτίωση και αρθρογραφία, έτσι ώστε να μη ξαναχάσουμε τόσο πλούτο με το πάτημα ενός κουμπιού από κάποιο λογοκριτικό γραφείο κάποιας κυβέρνησης ή κάποιας εταιρείας.

Δεν υπάρχει χρόνος για ξεκούραση και επανάπαυση: η σφοδρότητα της επίθεσης του κεφαλαίου στην εργατική τάξη και σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής, τα ανοιχτά μέτωπα αλλά και τα όνειρα ενός λαού που ξαναπατάει σιγά-σιγά στα πόδια του αψηφώντας την κρατική τρομοκρατία, είτε στους δρόμους της Νέας Σμύρνης και στις καταλήψεις των πανεπιστημίων, είτε στο λιμάνι του Πειραιά και στις μοτοπορείες των διανομέων, προμηνύουν τεκτονικούς σεισμούς, οι οποίοι οφείλουν να μας βρουν οργανωμένους, σε εγχειρήματα αντιπληροφόρησης, σε πολιτικές ομάδες και οργανώσεις, σε εργατικά σωματεία, φοιτητικά σχήματα και συνελεύσεις γειτονιάς.

Παίρνουμε μια βαθειά ανάσα, έχοντας στον νου αποσπάσματα από το κείμενο που ανήγγειλε τη δημιουργία της σελίδας 20 μήνες πριν και προχωράμε:

«Βρισκόμαστε στη δίνη κοσμοϊστορικών αλλαγών και καλούμαστε να ανταποκριθούμε στους ακατάσχετους ρυθμούς με τους οποίους μεταβάλλεται η πραγματικότητα γύρω μας. Να αναμετρηθούμε με τον ίδιο τον χρόνο, τα καταιγιστικά γεγονότα που παράγει και την φευγαλέα μας αντίληψη για αυτά. Όμως, προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε αυτήν -την υπό συνεχή διαμόρφωση- πραγματικότητα, είναι πρώτα να την γνωρίζουμε. Να την αποκωδικοποιήσουμε, να την κατανοήσουμε και να την αναλύσουμε. Χωρίς αυτήν την προϋπόθεση, είμαστε ήδη χαμένοι.

Όπλα μας για να σταθούμε έτοιμοι μπροστά στο ενδεχόμενο ξέσπασμα μιας εξέγερσης, που αυτή τη φορά δεν πρέπει να αφήσουμε να αλωθεί από ρεφορμιστικές αυταπάτες, είναι η οργάνωση και η ανάλυση σαν αλληλοτροφοδοτούμενη σχέση. Χωρίς το ένα δεν μπορεί να υπάρχει το άλλο. Χρειαζόμαστε τη συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης γύρω από το εγχώριο και διεθνές περιβάλλον στο οποίο εξαπλώνεται η πανδημία και τις επιπτώσεις της μέσα σε αυτό. Από την διάλυση της δημόσιας υγείας, τις νέες σχέσεις εργασίας, τις απολύσεις, την επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης μέχρι το κραχ στην παγκόσμια οικονομία, την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και το ενδεχόμενο ξέσπασμα πολέμου. Και από αυτήν την καταγραφή της συγκυρίας, θα προκύψει η θέση μάχης μας στους επερχόμενους αγώνες που θα ανοίξουμε ή θα ενισχύσουμε ως κίνημα, όντας πιο οργανωμένοι, ετοιμοπόλεμοι και αποφασιστικοί.

Δεν είμαστε ούτε ακαδημαϊκοί ούτε διανοούμενοι. Δεν είμαστε ούτε δημοσιογράφοι ούτε επαγγελματίες αναλυτές. Είμαστε προλετάριοι και αξιοποιούμε τη γνώση ως βασικό όπλο υπεράσπισης της τάξης μας, της ζωής και της αξιοπρέπειας μας. Μέσω της συλλογικής αυτομόρφωσης, της ενημέρωσης και της ανταλλαγής απόψεων και σκεπτικών, προσπαθούμε να οπλίσουμε και να οπλιστούμε με ιδέες και προτάσεις αγώνα που ανταποκρίνονται στα διακυβεύματα της συγκυρίας.

Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε εργαλεία διάδοσης, ζύμωσης και διακίνησης των ιδεών που αυτή τη στιγμή είναι πιο απαραίτητα από ποτέ. Ζούμε σε μια πρωτόγνωρη συνθήκη, σε κάτι που δεν έχουμε ξαναζήσει ποτέ. Η αντιπληροφόρηση και η κινηματική καταγραφή των εκτιμήσεων γύρω από τις προεκτάσεις της πανδημίας σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, είναι ένα από τα πλέον απαραίτητα εργαλεία αυτή τη στιγμή. Και αυτό γιατί δεν λειτουργούν μονάχα ως διαδικασία αυτομόρφωσης και ενημέρωσης, αλλά κυρίως ως διαδικασία συλλογικής επαγρύπνησης και ετοιμότητας για την επόμενη μέρα».

Μια τέτοια κινηματική σελίδα ‘’ειδικού σκοπού’’ θέλουμε να συνεισφέρει στην δυνατότητα πρόσβασης σε ένα (όσο είναι δυνατόν μεγαλύτερο) συγκεντρωμένο υλικό που θα καταγράφει, θα ξεσκαρτάρει και θα επεξεργάζεται την καταιγιστική και διάχυτη πληροφορία της εποχής μας, βοηθώντας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στην, από ταξική σκοπιά, μελέτη και την ερμηνεία της.

Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι η σταδιακή απαγκίστρωση από το facebook έτσι ώστε να μην την ξαναπατήσουμε και για αυτό το λόγο τα άρθρα θα μπαίνουν με σύνδεσμο από το Efodos.net.

Ξανακυλάμε τον βράχο στην ανηφόρα, με σιγουριά ότι αυτή τη φορά θα φτάσουμε στην κορυφή του βουνού και επαναλαμβάνοντας πως «συλλήψεις, παρακολουθήσεις, λογοκρισία δεν μας τρομάζουν. Μαζί με τον λαό θα τραβήξουμε μπροστά. Γιατί κανένας χειμώνας δεν κρατάει για πάντα…».

Ταξική Αντεπίθεση (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών)