Είμαστε ακόμα στα μέσα του Δεκέμβρη και ήδη μετράμε τα πρώτα θύματα του κρύου του χειμώνα σε συνδυασμό με τις κατακόρυφες αυξήσεις τιμών σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η, εξ ανάγκης, επιλογή των φτωχότερων νοικοκυριών να ζεσταθούν με πρόχειρες σόμπες, ηλεκτρικά σώματα ή και μαγκάλια έχει φέρει ήδη τους πρώτους νεκρούς.

Στου Ζωγράφου, μία 82χρονη που έμενε μόνη της εντοπίστηκε τα ξημερώματα απανθρακωμένη και σε εμβρυακή στάση στο κρεβάτι της, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης φωτιάς που εκδηλώθηκε σε διαμέρισμα 2ου ορόφου επί της οδού Γρηγορίου Κουσίδου στο δήμο Ζωγράφου Αττικής. Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος 10 άντρες της Πυροσβεστικής με 2 οχήματα, ενώ από την πυρκαγιά προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στην οικία.

Στην περιοχή Βώλακας Πύργου του νομού Ηλείας, επίσης τα ξημερώματα, εντοπίστηκε νεκρός ένας 72χρονος, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε μονοκατοικία. Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος 9 πυροσβέστες με 4 οχήματα, ενώ από την πυρκαγιά προκλήθηκαν υλικές ζημιές στην οικία. Για τα ανωτέρω περιστατικά, προανάκριση διενεργείται από τα αρμόδια Ανακριτικά Τμήματα, αλλά ήδη τα πρώτα ευρήματα κάνουν λόγο για πρόκληση πυρκαγιών από θερμαντικά μέσα.

Τα δύο αυτά περιστατικά έρχονται λίγες μόνο μέρες μετά τον τραγικό θάνατο 2 ανήλικων Ρομά (12 και 13 χρονών) που κάηκαν ζωντανοί όταν φλόγα που έφυγε από τη σόμπα έγινε η αιτία για να προκληθεί φωτιά στο σπίτι τους. Η μητέρα είχε πάει άλλα παιδιά της οικογένειας στο σχολείο, ενώ ο πατέρας βρισκόταν στην δουλειά.

Οι αυξήσεις της επιδότησης ρεύματος που αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες δε θα καλύπτουν παρά ελάχιστο ποσοστό της διαρκώς αυξανόμενης τιμής της ενέργειας, η οποία αντί να αποτελεί δημόσιο αγαθό, προσβάσιμο σε όλες και όλους, έχει μετατραπεί σε ένα ακόμα προϊόν για να αποκομίζουν κέρδη και να τζογάρουν στα χρηματιστήρια οι καπιταλιστές.

Η αύξηση των τιμών στην ενέργεια όμως, μέσα σε ένα περιβάλλον μίας πρωτοφανούς και γιγαντιαίας καπιταλιστικής κρίσης, συμπαρασύρει τις τιμές των περισσότερων προϊόντων, βυθίζοντας τα λαϊκά νοικοκυριά σε μία δίνη ακόμα πιο ακραίας φτώχειας, χωρίς μάλιστα να διαφαίνεται για τους επόμενους μήνες κάποιο φρένο στις ανατιμήσεις. Χαρακτηριστικό είναι πως αν ένα νοικοκυριό μιας τετραμελούς οικογένειας ξόδευε τον Οκτώβριο 800 ευρώ για σούπερ μάρκετ, η δαπάνη θα ανέβει μέσα στις γιορτές το λιγότερο 100 με 200 ευρώ, ένα φαινόμενο που θα ενταθεί τους επόμενους μήνες.

Με τους ανθρώπους της τάξης μας να δολοφονούνται καθημερινά από το κρύο, τη φτώχεια, την ανεργία, την καταστολή, στα αστυνομικά τμήματα, στους χώρους δουλειάς, στους δρόμους και στα σύνορα τίποτα δεν μπορούμε να περιμένουμε από το προσωπικό των αστικών κομμάτων που ανταλλάσσει φιλοφρονήσεις και επιδίδεται σε ασκήσεις ευγένειας, φιλοφρονήσεων και γόνιμης κριτικής μιας και “οι στιγμές που ζούμε χρειάζονται ομοψυχία”.

Ξέρουμε πως μπορούμε να εμπιστευτούμε μόνο τις δικές μας δυνάμεις, πως η κοινωνική και ταξική αλληλεγγύη τους μήνες και τα χρόνια που έρχονται είναι ζητούμενο και προϋπόθεση, αλλά ακόμα παραπάνω είναι η οργάνωση και οι σκληροί εργατικοί και λαϊκοί αγώνες αυτοί που μπορούν να επιβάλουν τις αυξήσεις στους μισθούς και την μείωση του κόστους ζωής που έχει ανάγκη ο λαός για να επιβιώσει.

Ότι έχουμε είμαστε εμείς.

Μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό.