Επιλέξαμε να ανακαταλάβουμε το κτήριο 31 της οδού Μελιδώνη, αποσκοπώντας, πέρα από τη στέγαση ατόμων και οικογενειών που το έχουν ανάγκη (μετανάστριες, εργαζόμενους,ταξιδιώτες, «αποκλεισμένους»), στην δημιουργία ενός παραδείγματος άμεσης και δυναμικής κάλυψης της ανάγκης κατοικίας μας.

Το κτήριο είναι δωρεά από την οικογένεια Φρατζεσκάκη προς το Πολυτεχνείο Κρήτης, με ρήτρα να φιλοξενηθεί λαογραφικό μουσείο. Για χρόνια αυτό μαράζωνε, μέχρι να καταληφθεί από το τοπικό κίνημα για τρία συνεχόμενα έτη. Τελικά εκκενώθηκε και σφραγίστηκε με λαμαρίνες από την τεχνική υπηρεσία του Πολυτεχνείου. Εάν η συγκεκριμένη ρήτρα δεν υπήρχε, είμαστε βέβαιες πως θα είχε ήδη «αξιοποιηθεί» σύμφωνα με τα επενδυτικά πλάνα άκρατης τουριστικοποίησης, σε συνεργασία με εταιρίες- φαντάσματα.

Ο πολύμηνος και νικηφόρος αγώνας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στον λόφο Καστέλι, ανέδειξε έναν τρόπο ενάντια στην περαιτέρω υποτίμηση της ζωής μας και στην επέλαση του κεφαλαίου που μας θέλει απλούς θεατές στα σχέδιά του. Τα Αir b’n’b, τα boutique hotels και η έλλειψη χώρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς αντίτιμο έχουν καταστήσει αδύνατη την κατοίκηση του κέντρου και της παλιάς πόλης από την πλειονότητα της κοινωνίας.

Δεν μένει άλλος δρόμος πέρα από το να οργανωθούμε σε κάθε γειτονιά, απέναντι στις εξώσεις και τις αυξήσεις των ενοικίων.

Δεν μένει άλλος δρόμος πέρα από το να διεκδικούμε ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια υγεία και περίθαλψη, μισθούς που καλύπτουν τις πραγματικές μας ανάγκες και ορατότητα για όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Αντίσταση – Αυτοργάνωση – Αλληλεγγύη

Κατάληψη Μελιδώνη

*τις επόμενες ώρες θα αναρτηθεί το κείμενο της ανακατάληψης

Πηγή