Δεν έχουν τέλος τα καθημερινά περιστατικά οικιακών πυρκαγιών που οφείλονται σε μαγκάλια και ακατάλληλα θερμαντικά μέσα που χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι για να αντιμετωπίσουν το κρύο, την ίδια στιγμή που το κόστος ρεύματος, πετρελαίου και φυσικού αερίου τα έχει μετατρέψει σε είδη πολυτελείας. Μόνο σήμερα 3 ακόμα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε Κρήτη και Ίλιον.

Τραγικό τέλος έμελλε να έχει ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στο χωριό Βορίζια του Δήμου Φαιστού καθώς άφησαν την τελευταία τους πνοή πριν από δυο μέρες από αναθυμιάσεις οι οποίες προήλθαν από το μαγκάλι που είχαν ανάψει για να ζεσταθούν. Οι συγχωριανοί τους είχαν να τους δουν σχεδόν δυο ολόκληρες μέρες και είχαν θορυβηθεί με μια γειτόνισσα τους που ήθελε να τους πάει φαγητό να αποφασίζει σήμερα να  χτυπήσει την πόρτα του σπιτιού τους.

Αντίστοιχη ήταν και η αιτία θανάτου για έναν 37χρονο με κινητικά προβλήματα στο Ίλιον που απανθρακώθηκε μετά από φωτιά που ξέσπασε από την ηλεκτρική κουβέρτα που χρησιμοποιούσε για να ζεσταθεί.

Έχουμε αναφέρει πως αντίστοιχα περιστατικά θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται και να πολλαπλασιάζονται, όσο το κόστος της ενέργειας μένει στα ύψη, όσο δεν υπάρχει καθολική πρόσβαση σε σύγχρονα και ασφαλή μέσα θέρμανσης για τον λαό.

Και είναι ο ίδιος ο λαός μας που πρέπει να παλέψει για φτηνό ρεύμα, για να παύσει κάθε διακοπή ηλεκτροδότησης και παροχής φυσικού αερίου, για να σταματήσει το τζογάρισμα ενός δημόσιου αγαθού στα χρηματιστήρια, η “πράσινη” μπίζνα με τις ΑΠΕ αλλά και η μετακύληση του κόστους του φθηνού ρεύματος για τους βιομηχάνους στις πλάτες των φτωχότερων νοικοκυριών.

Για να μην πεθαίνουμε από το κρύο.

Ενέργεια και Νερό, Σίτιση και Στέγαση, Παιδεία και Υγεία:

Δημόσια Αγαθά και όχι εμπορεύματα.

https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/aneipoti-tragodia-sto-ilion-apanthrakothike-37xronos-apo-ilektriki-kouberta/

https://www.neakriti.gr/article/kriti/irakleio/1641334/vorizia-dimou-faistou-zeugari-ilikiomenon-afise-tin-teleutaia-tou-pnoi-apo-anathumiaseis/