Σαν σήμερα το 2019 πεθαίνει ο Θάνος Μικρούτσικος που έβαλε με το μουσικό -και βαθειά πολιτικό- του έργο, ακόμα πιο στέρεα στα σπίτια και στις συνειδήσεις του λαού στίχους του Μπρεχτ, του Ρίτσου, του Μαγιακόφσκι, του Αλκαίου, του Χικμέτ, του Καββαδία, του Μιχαηλίδη, του Τριπολίτη, του Αναγνωστάκη, του Ελευθερίου, του Λαδή.

Λίγες μέρες πριν τον θάνατό του ανέφερε:«Μην αφήσετε καμιά στιγμή στη ζωή σας να πάει χαμένη. Ρουφήξτε κάθε δευτερόλεπτο. Ο χρόνος τρέχει τόσο γρήγορα. Διευρύνετε τις γνώσεις σας μέχρι τέλους. Συνεχώς να ονειρεύεστε. Κυνηγήστε την ουτοπία, όπως σας διαβεβαιώνω το έκανα εγώ και θα συνεχίσω, μέχρι τέλους».

Ενώ για το «Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία» είχε αναφέρει:

«Μ’ αυτόν τον στίχο η παραίνεση του Καββαδία στους νέους ανθρώπους είναι ότι “αν αξίζει τον κόπο που ήρθατε σ’ αυτόν τον πλανήτη, είναι για να κατακτήσετε το αδύνατο. Δηλαδή να δαμάσετε το πιο άγριο ζώο που υπάρχει και να χορέψετε πάνω στο φτερό του.Να σπρώξετε τα όριά σας”».

Άρθρο με τίτλο “Στην υπηρεσία του Έθνους – Για την ιδεολογική λειτουργία του ελληνικού τραγουδιού”, των Θάνου Μικρούτσικου και Γιάννη Μηλιού. Από το περιοδικό “Θέσεις” (τεύχος 8, Ιούλιος – Σεπτέμβριος 1984).

Με αφορμή τα δύο χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου, δημοσιεύουμε ένα κείμενο που συνέγραψε μαζί με τον Γιάννη Μηλιό για το τεύχος 8 του περιοδικού “Θέσεις”. Ένα πολιτικό κείμενο που προσπαθεί από τη σκοπιά της κριτικής θεωρίας να αναλύσει την ιδεολογική λειτουργία του ελληνικού τραγουδιού μέσα από την προσκόλλησή του στην έννοια του έθνους.

https://www.alerta.gr/archives/23731