ΠΟΥ: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος από την «Ό», αύξηση μολύνσεων 11%

«Μαύρα» ρεκόρ κρουσμάτων του νέου κορονοϊού χθες σε αρκετές χώρες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία να καταγράφουν τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την αρχή της πανδημίας και τις Βρετανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να ακολουθούν, την ώρα που οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η διασπορά της «Όμικρον», που χαρακτηρίζεται πιο μεταδοτική αλλά λιγότερο φονική, θα εκτοπίσει τη «Δέλτα».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα, στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του, ότι «ο παγκόσμιος κίνδυνος που συνδέεται με τη νέα παραλλαγή ανησυχίας παραμένει πολύ υψηλός».

«Αξιόπιστα στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει αναπτυξιακό πλεονέκτημα σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα, με ρυθμό διπλασιασμού δύο ως τριών ημερών», προσθέτει ο Οργανισμός, τονίζοντας πως παρατηρείται «ταχεία αύξηση της επίπτωσης σε ορισμένο αριθμό χωρών».

«Η ταχεία αύξηση πιθανόν οφείλεται στον συνδυασμό της απώλειας της ανοσίας και της εγγενούς αύξησης της μεταδοτικότητας της παραλλαγής Όμικρον», εξηγεί.

Μείωση θανάτων και του κινδύνου εισαγωγής

Ωστόσο, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει τη μείωση κατά 29% της επίπτωσης στη Νότια Αφρική, τη χώρα που ταυτοποίησε και ενημέρωσε πρώτη για την παραλλαγή αυτή τον Οργανισμό την 24η Νοεμβρίου. Και σημειώνει πως τα δεδομένα από τη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Δανία -όπου καταγράφεται ο υψηλότερος δείκτης μολύνσεων κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό- αφήνουν να εννοηθεί η μείωση του κινδύνου να χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο σε περίπτωση μόλυνσης από την «Όμικρον» , σε σύγκριση με τη «Δέλτα».

Πάντως, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να κατανοηθεί η βαρύτητα της νέας μετάλλαξης ως προς τους κλινικούς δείκτες, ιδίως τη χρήση οξυγόνου, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Και επίσης, ο τρόπος που η βαρύτητα της ασθένειας μπορεί να επηρεάζεται από προηγούμενη μόλυνση ή από τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, ο παγκόσμιος αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, ενώ αυτός των θανάτων μειώθηκε κατά 4%.

«Αυτό αναλογεί σε λίγες λιγότερες από 5 εκατ. νέες μολύνσεις και σε λίγους περισσότερους από 44.000 νέους θανάτους», συνοψίζει ο Οργανισμός.

Για την κρατική διαχείριση της πανδημίας το ζύγι γέρνει σταθερά υπέρ των κερδών του κεφαλαίου

Το κυβερνητικό τσίρκο, έδωσε συμπυκνωμένα ένα ρεσιτάλ τραγικών χειρισμών μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Ο υπουργός υγείας με την πλέον αντεπιστημονική επιχειρηματολογία δικιολογεί κάθε αναποτελεσματικό μέτρο που λαμβάνεται την ίδια ώρα που βλέπουμε την πανδημία να σαρώνει και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ να γεμίζουν ασφυκτικά. Ο υπουργός ανάπτυξης κυνικά, όχι απλά παραδέχεται πως ειπώνονται ψέματα για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας αλλά και πως είναι τακτική κίνηση που οφείλει να γίνεται προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης δεν γνωρίζει πως λειτουργεί μια μάσκα και τη διάρκεια χρήσης της. Ενώ, τέλος, ο πρωθυπουργός παίρνει αποστάσεις ασφαλείας σε διακοπές, ίσως σε μία από τις πιο κρίσιμες φάσεις της πανδημίας στη χώρα.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, παρ’ όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα επιλέγει να κρατήσει το αφήγημα της περί Covid-free χώρας, να μειώσει την καραντίνα για τα ασυμπτωματικά κρούσματα στις 5 ημέρες και να υιοθετεί την ήδη τραγικά αποτυχημένη στρατηγική αντιμετώπισης σύμφωνα με την οποία ο covid μεταδίδεται αποκλειστικά μετά τις 12 το βράδυ και πιθανώς λόγω μουσικής στους χώρους εστίασης. Επιβάλει την χρήση μάσκας FFP-2 και N95 (που επιστημονικά αποδεικνύεται πως είναι σαφώς πιο αποτελεσματική) αλλα επιδεικνύοντας αδιαφορία για την επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών κι από αυτό το μέτρο (μετά την ανακοίνωση του οποίου παρατηρήθηκε αύξηση 23% στις τιμές πώλησης των μασκών) καταλήγει εν τέλει να βάζει ακόμα ένα λιθαράκι στο οικονομικό γονάτισμα της εργατικής τάξης και του λαού. Φυσικά, τέλος, δεν λαμβάνει το παραμικρό μέτρο ενίσχυσης του ΕΣΥ το οποίο μετά την σημαντική αύξηση σε τάξη μεγέθους των κρουσμάτων ξεπέρασε κατά πολύ τα λειτουργικά όριά του.

Οι αγώνες του λαού για δημόσια υγεία είναι αγώνες για την επιβίωση της εργατικής τάξης μπροστά στην κρατική διαχείριση του COVID που επιλέγει να θυσιάζει τις ζωές των φτωχών και των εργαζομένων μπροστά στην περίσωση της αστικης τάξης.

Να ενισχυθεί άμεσα το ΕΣΥ με γιατρούς και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Δωρεάν (rapid / PCR) τεστ και μάσκες για όλους.

Να ανοίξουν τώρα τα νοσοκομεία που έκλεισε ο οδοστρωτήρας του νεοφιλελευθερισμού.

Να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που πλήττονται από τα νέα μέτρα.