Με δωρεά από εταιρεία και όχι μέσω διαγωνισμού, τέσσερα κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας θα προμηθευτούν τον εξοπλισμό τουρνικέ για τα κτίριά τους, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας.

Η δωρεά κατανέμεται στα εξής ιδρύματα: Οικονομικό Παν. Αθηνών, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Με δωρεά από εταιρεία και όχι μέσω διαγωνισμού, τέσσερα κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας θα προμηθευτούν τον εξοπλισμό τουρνικέ για τα κτίριά τους, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας. Μέσω της δωρεάς επισπεύδεται έως και κατά το ήμισυ ο χρόνος εγκατάστασης των εξοπλισμών τουρνικέ. Πρόκειται για τον περιστρεφόμενο μηχανισμό που τοποθετείται στην είσοδο κτιρίων και χώρων (π.χ. στις τράπεζες, στο μετρό ή σε εταιρείες) και επιτρέπει να εισέρχεται στον χώρο ένα άτομο κάθε φορά έπειτα από έλεγχο ή με την επίδειξη κάποιου εγγράφου. Στην περίπτωση των ΑΕΙ ο έλεγχος θα γίνεται ψηφιακά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, έγινε δεκτή για την αγορά εξοπλισμού τουρνικέ δωρεά από ελληνική εταιρεία. Η δωρεά, συνολικού ύψους 752.432,76 ευρώ κατανέμεται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (260.257 ευρώ), στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (220.418 ευρώ), στο ΑΠΘ (174.492,80 ευρώ) και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (117.215,96 ευρώ). Σύμφωνα με πληροφορίες της επιδιώχθηκε η αγορά του εξοπλισμού να γίνει μέσω δωρεάς, ώστε να επιταχυνθεί ο χρόνος απόκτησής του. Και αυτό διότι, βάσει του δημόσιου λογιστικού, η προμήθεια από το κράτος εξοπλισμού κόστους πάνω από ένα ποσό (περίπου 190.000 ευρώ) απαιτεί δημόσιο ή και διεθνή διαγωνισμό.

Για την είσοδό τους οι φοιτητές θα χρησιμοποιούν τις φοιτητικές τους ταυτότητες, οι οποίες από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 διατίθενται σε ψηφιακή μορφή, «διά χειρός» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πάντως, τα σχέδια ασφαλείας με την τοποθέτηση τουρνικέ και καμερών αποτελούν «αιτία πολέμου» για φοιτητικούς συλλόγους και ομάδες φοιτητών. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η εγκατάσταση των τουρνικέ να συνδυαστεί με την ολοκλήρωση των ενεργειών για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με έναρξη υλοποίησης όλων των παρεμβάσεων από τον επόμενο Σεπτέμβριο και την ακαδημαϊκή χρονιά 2022-2023.

Οι φοιτητές αλλά και το κοινωνικό σύνολο οφείλουν να στείλουν στα σκουπίδια τον σχεδιασμό του κράτους και του κεφαλαίου για μια κοινωνία φυλακή, για πανεπιστήμια γεμάτα κάμερες, τουρνικέ και μπάτσους.

Το άσυλο ανήκει σε όλη την κοινωνία/έξω από τα campus μπάτσοι και μαφία.

https://www.kathimerini.gr/society/561648628/dorea-gia-tin-elegchomeni-eisodo-sta-aei-toyrnike-se-4-ellinika-panepistimia/