Την Τετάρτη 29/12 πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις με σπρέι ενάντια στην εγκληματική και δολοφονική διαχείριση της πανδημίας από κράτος και κεφάλαιο.

Την στιγμή που το σύστημα υγείας βρίσκεται επίσημα σε συνθήκες απόλυτης εγκατάλειψης με την πανδημία του Covid να σπάει κάθε μέρα ρεκόρ εξάπλωσης και οι γιατροί πρώτης γραμμή σχεδόν χωρίς καμία υπερβολή δηλώνουν ότι οι διασωληνώσεις ασθενών θα πραγματοποιούνται μέχρι και στα πάρκινγκ, αλλά και λίγες ώρες αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η πανδημία πλέον θα αντιμετωπίζεται με λιγότερες ημέρες καραντίνας για τους νοσούντες και απαγόρευση μουσικής στους χώρους εστίασης, σύντροφοι και συντρόφισσες βρέθηκαν έξω από τα νοσοκομεία Θεαγένειο και Ιπποκράτειο της πόλης και ανέγραψαν συνθήματα ενάντια στην  ταξική διαχείριση της πανδημίας.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις σε ιδιωτικές κλινικές της πόλης ενάντια στα business deals αστικής τάξης και κράτους που αντιμετωπίζουν την πανδημία covid ως ένα πρόσφορο έδαφος κερδοφορίας, όχι απλά απορρίπτοντας την προοπτική της επίταξης των ιδιωτικών κλινικών και των υποδομών τους αλλά νομοθετώντας προς όφελος της κερδοφορίας των κλινικαρχών (υποχρεωτικά rapid test επί πληρωμή, PCR Test μόνο από κλινικές, άτυπη προώθηση τακτικών χειρουργείων και περιστατικών σε ιδιωτικές κλινικές κοκ).

Τέλος πραγματοποήθηκε παρέμβαση έξω από το κλειστό Λοιμωδών όπου αναγράφηκαν συνθήματα διεκδίκησης του ανοίγματος και επαναστελέχωσης των νοσοκομείων που έκλεισαν ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων σχεδιασμών την τελευταία δεκαετία, όταν και επιβεβαιώθηκε με τον πιο βάρβαρο τρόπο ότι για την άρχουσα τάξη, η υγεία του λαού είναι κούφια λόγια μπροστά στη διάσωση της οικονομίας και των κερδών τους.

Κατά την διάρκεια της παρέμβασης επιλέχθηκε και το σβήσιμο προβοκατόρικων συνθημάτων  σε γειτονιές που εναντιωνόντουσαν στην διεκδίκηση μέτρων προστασίας ενάντια στον Covid για τον λαό, αλλά και σύνθημα στον τοίχο του Λοιμωδών που ανέγραφε “ΟΧΙ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΥΣ” και ουσιαστικά, συντασσόμενο ακριβώς με την προαναφερθείσα γραμμή προπαγάνδιζε σαμποταριστική θέση ενάντια στο άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων, ενάντια στις περαιτέρω προσλήψεις γιατρών και υγειονομικών, την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε κίνηση αγώνας διεκδίκησης του ανοίγματος και επαναστελέχωσης του Λοιμωδών.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά  μες στην πανδημία που μιά ισχνή μειοψηφία ομάδων –  οι οποίες τοποθετούν αυτοβούλως τον εαυτό τους στην πλευρά της δήθεν υπεράσπισης των συμφερόντων της εργατικής τάξης, των φτωχών, ντόπιων και μεταναστών/ριων – προπαγανδίζει αντιδραστικές θέσεις ενάντια στην υπεράσπιση της υγείας και των ζωών του λαού και της εργατικής τάξης. Ως ομάδα όμως, ως κομμάτι της αγωνιζόμενης κοινωνίας, δεν θα μπορούσαμε να μην σταθούμε απέναντι στη μεταπήδηση αυτών των ανθρώπων από τον πνευματικό σκοταδισμό, την αναπαραγωγή νεοφιλελεύθερων αφηγημάτων και την πολιτικά νηπιακή αντιδραστικότητα στο σαμποτάζ ζωντανών ταξικών και κοινωνικών αγώνων.

Τα νοσοκομεία ήδη καταρρέουν, οι ΜΕΘ δεν επαρκούν για τους χιλιάδες ασθενείς και οι γιατροί προχωρούν σε διαλογή ανθρώπων που θα καταφέρουν να επιβιώσουν ή θα πεθάνουν αβοήθητοι. Η ιστορία της ταξική πάλης καθιστά σαφές ότι στον καπιταλισμό οι ζωές των εργατών δε σημαίνουν τίποτα μπροστά στα κέρδη των αφεντικών. Γνωρίζουμε καλά ότι για την παρασιτική αστική τάξη που κυβερνά αυτή τη χώρα οι λέξεις “δημόσια υγεία” είναι τουλάχιστον ψιλά γράμματα, αν όχι παρωχημένη αντίληψη περί κοινωνικού κράτους. Η δημόσια υγεία οφείλει να είναι αγαθό, καθολικά εξασφαλισμένο προς όλους και όχι εμπόρευμα που θα υπακούσει στους καννιβαλιστικούς νόμους της αγοράς και του Κεφαλαίου. Κάθε ανάγνωση που θέλει το αγαθό της Υγείας, ως κάτι άλλο, είναι βαθιά αντικοινωνική, αντιδραστική και εχθρική προς τον λαό και την εργατική τάξη.

Τις μέρες που η κρατική διαχείριση της πανδημίας μετράει 5ψηφιους αριθμούς κρουσμάτων ανά ημέρα, τις μέρες που οι νεκροί ξεπερνούν αθροιστικά τους 20 χιλιάδες, το σύνολο της εργατικής τάξης οφείλει να αγκαλιάσει τα αιτήματα των αγωνιζόμενων υγειονομικών και να διεκδικήσει δωρεάν δημόσια υγεία προσβάσιμη από όλους και όλες.

Να παλέψουμε για:

1)Επίταξη – και όταν λέμε επίταξη εννοούμε χωρίς αποζημίωση- του ιδιωτικού τομέα της υγείας, να ενταχθεί το 424 και όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία στις τακτικές εφημερίες.

2)Να δοθούν άμεσα λεφτά που χρειάζονται για την υγεία από τις δαπάνες για τα εξοπλιστικά, τις φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο και τα χαρτζιλίκια για τα ΜΜΕ (με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, νέα νοσοκομεία και εξοπλισμό), να ξαναλειτουργήσουν άμεσα όλα τα τακτικά χειρουργεία που έχουν περικοπεί εκ νέου κατά 80% και οι κλινικές για άλλες παθήσεις.

 3)Να δημιουργηθούν άμεσα νέες ΜΕΘ αλλά και να λειτουργήσουν εκ νέου κλειστά νοσοκομεία όπως το Λοιμωδών και το Παναγια για να αποσυμπιεστεί το σύστημα υγείας.

4)Δωρεάν μοριακά τεστ για όλους και όλες. Να επανασχεδιαστεί το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Να γίνονται τεστ και να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς.

5)Να υπάρχει ελεύθερη ενημέρωση και πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για όλο τον πληθυσμό και να τεθεί σε προτεραιότητα η περίθαλψη μειονοτικών κοινοτήτων (ρομά, κέντρα κράτησης, φυλακές)

6)Να έχουν όλες και όλοι, ντόπιοι και μετανάστριες ελεύθερη πρόσβαση σε στέγαση, σίτιση, ι/φ περίθαλψη. Να παύσουν οι εξώσεις λόγω ληξιπρόθεσμων δανείων ή απλήρωτων ενοικίων, να απαγορευτεί το κόψιμο του ρεύματος και του νερού στα σπίτια.

Ταξική Αντεπίθεση Θεσ/νίκης (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών)

Πηγή: Ταξική Αντεπίθεση (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών)