Πρωταθλήτρια σε ακρίβεια και ουραγός σε εισοδηματική και αγοραστική δύναμη αναδεικνύεται η Ελλάδα στην Ευρώπη, με την ενεργειακή κρίση και την εκτίναξη του πληθωρισμού να αποκαλύπτουν για μια ακόμη φορά τις παραδοξότητες και τις βαθιές στρεβλώσεις του εγχώριου οικονομικού και πολιτικού μοντέλου.

Σε σχετικό δημοσίευμα του tvxs τονίζεται πως η ενεργειακή κρίση είναι φαινόμενο που πλήττει όλη την Ευρώπη, όμως η Ελλάδα εμφανίζεται τον Ιανουάριο και για έναν ακόμη μήνα στην κορυφή της λίστας με τις ακριβότερες τιμές χονδρικής ρεύματος – γεγονός, που μετακυλύεται και μεταφράζεται σε ιλιγγιώδεις αυξήσεις και στους λογαριασμούς λιανικής κατανάλωσης.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τον Ιανουάριο η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος στην Ελλάδα βρίσκεται στα 213 ευρώ ανά MWh. Πρόκειται για την δεύτερη υψηλότερη τιμή στην Ε.Ε. πίσω μόνο από την Ιταλία (216 ευρώ/MWh). Εχει σημασία επίσης ότι η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και την Ελβετία, είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που εμφανίζουν μέση τιμή Ιανουαρίου πάνω από τα 200 ευρώ/MWh. Οι αντίστοιχες τιμές στην Γερμανία είναι 162 ευρώ ανά MWh, στο Βέλγιο 183 ευρώ, στην Αυστρία 180 ευρώ, στην Ολλανδία 182 ευρώ και στην Ισπανία 193 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ δείχνει κάθε μείωση της αγοραστικής δύναμης των ελληνικών νοικοκυριών, και δη στα χαμηλότερα εισοδήματα, η οποία πρακτικά σημαίνει πως η ακρίβεια εξαύλωσε τον Δεκέμβριο το 10,4% του κατώτατου μισθού.

Η έρευνα του Ινστιτούτου με τίτλο «Ακρίβεια, αγοραστική δύναμη και αγορά εργασίας», δείχνει δραματικές επιπτώσεις στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα από το «τοξικό κοκτέηλ», όπως το χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ, του μίγματος ακρίβειας και υγειονομικής κρίσης. Η απώλεια αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό έφθασε τον Δεκέμβριο  στο 10,4%, ενώ οι αντίστοιχες απώλειες για τον μέσο μισθό των  εργαζομένων μερικής απασχόλησης ήταν 13,7%.

Επίσης τον Δεκέμβριο, το μέσο μηνιαίο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα απώλεσε περίπου το 7% της αγοραστικής του δύναμης σε ετήσια βάση, ενώ επίσης σε ετήσια βάση οι καθαρές αποδοχές ενός νοικοκυριού με δύο ενήλικες και δύο παιδιά μειώθηκαν περαιτέρω υποχωρώντας στο 74,3% του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Είναι προφανές πως με τα δεδομένα αυτά η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% δεν σημαίνει τίποτα, ενώ ακόμη και με την νέα αύξηση που έχει προαναγγελθεί για τον Μάιο (πιθανώς κατά 5% έως 6%) το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων θα συνεχίσει να μειώνεται αντί να αυξάνεται.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε νέες κινήσεις στήριξης και το σήμα που εκπέμπεται σταθερά από το υπουργείο Οικονομικών είναι πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για ο,τιδήποτε άλλο πέραν των περιορισμένων επιδοτήσεων στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη όμως, με την υψηλότερη αγοραστική δύναμη και την χαμηλότερη εισοδηματική διάβρωση, κινούνται διαφορετικά: Στην Ισπανία έχουν ήδη μειωθεί οι φόροι καυσίμων και ο ΦΠΑ και εξετάζονται περαιτέρω μειώσεις όσο κλιμακώνεται η κρίση. Η Πολωνία ανακοίνωσε επίσης, με ισχύ από αυτόν τον μήνα, μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ καθώς και μηχανισμό αυτόματων αποζημιώσεων για τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Ολλανδία, προαναγγέλθηκε επίσης μείωση του ενεργειακού, ενώ η Νορβηγία καλύπτει το μισό του συνολικού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές στο τετράμηνο Δεκεμβρίου-Μαρτίου. Και στην Γαλλία ο Εμμανουέλ Μακρόν ανάγκασε την κρατική εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας, την EDF, να ανλάβει κόστος 8,5 δις ευρώ για να μην ξεπεράσουν οι αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος το 4%.

Και πανευρωπαϊκή έρευνα κατατάσσει την Ελλάδα πρώτη στην αύξηση της λιανικής τιμής του ρεύματος

Πρωταθλήτρια αυξήσεων στη λιανική τιμή ρεύματος, αλλά και μία από τις ακριβότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης, είναι η Αθήνα όπως προκύπτει από στοιχεία πανευρωπαϊκής έρευνας τα οποία δημοσιεύει ο Ημεροδρόμος.

Τα στοιχεία καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη που επιχειρεί να εμφανίσει ψευδώς ότι οι «παρεμβάσεις» της έχουν συγκρατήσει την ενεργειακή «λεηλασία» των λαϊκών νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων.  

Συγκεκριμένα δεν είναι μόνο ότι υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις, αλλά έχουμε και πολύ μεγάλες τιμές. Τα στοιχεία του ρεύματος μας κατατάσσουν στην 6η θέση πανευρωπαϊκά, μεταξύ των πρωτευουσών με τις ακριβότερες τιμές ρεύματος. Μπροστά από την Αθήνα είναι η Κοπεγχάγη, το Λονδίνο, οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Άμστερνταμ. Πόλεις στις οποίες επίσης ο βασικό μισθός δεν είναι 650 ευρώ μεικτά! Τεράστιες όμως είναι και οι τιμές στο φυσικό αέριο, καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται στην έβδομη θέση με τις ακριβότερες τιμές. 

Πάνω από την Ελλάδα στις τιμές του φυσικού αερίου είναι η Στοκχόλμη, η Κοπεγχάγη, το Άμστερνταμ. Ωστόσο πρόκειται για πόλεις-χώρες των οποίων οι πολίτες έχουν πολύ υψηλότερα εισοδήματα από τους Έλληνες. Πρόκειται για χώρες στις οποίες ο βασικός μισθός δεν είναι 650 ευρώ μεικτά! Ωστόσο οι τιμές που πληρώνουν οι Έλληνες είναι πολύ κοντά σε εκείνες που πληρώνουν οι ισχυρές βορειοευρωπαϊκές χώρες και πολίτες των συγκεκριμένων πρωτευουσών.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις ρεύματος τον Δεκέμβριο εντοπίζονται σε:

Αθήνα, +22%
Στοκχόλμη, +17%
Βαρσοβία, +12%
Άμστερνταμ, +11%

Οι ακριβότερες τιμές ρεύματος εντοπίζονται σε:

Κοπεγχάγη, 0,3982
Λονδίνο, 0.396
Βρυξέλλες, 0,37
Αθήνα, 0,315

Ενώ οι ακριβότερες τιμές φυσικού αερίου σε:

Στοκχόλμη, 0,234
Κοπεγχάγη, 0,194
Άμστερνταμ, 0,19
Αθήνα, 0,12

Με τις κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης να μην φαίνονται διατεθειμένες να απορροφήσουν περισσότερο από το 1/4 των ανατιμήσεων, εκτιμάται ότι το 1/5 των σπιτιών θα βρεθούν στο αδιέξοδο της ενεργειακής φτώχειας, κάτι που μεταφράζεται στην ανικανότητά τους να ζεσταθούν επαρκώς.

Φυσικά και είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Απαγορεύεται το ίδιο, τόσο στους πλούσιους όσο και στους φτωχούς, να κοιμούνται κάτω από τις γέφυρες, να ζητιανεύουν και να κλέβουν ψωμί.

Το μέλλον μας είναι προδιαγεγραμμένο. Όταν μιλάμε για κατώτατο μισθό των 546 €, με τα ενοίκια να είναι στα 350€, καταλαβαίνουμε πως οποιαδήποτε ανατίμηση, την στιγμή που δεν ανεβαίνουν οι μισθοί (και ας ανεβαίνει η παραγωγικότητα μας) είναι ουσιαστικά ένα πιστόλι στον κρόταφο μας.

Η επιβίωσή μας παίζεται κορώνα-γράμματα πάνω σε χαρτιά χρηματιστηρίων και εμπορικών συναλλαγών από αυτούς που μοίραζαν χαρτζιλίκια με τις λίστες Πέτσα, που ενισχύουν τις δυνάμεις καταστολής σε κάθε δυνατή ευκαιρία.

Μέσα σε όλα αυτά με το νέο εργασιακό και πτωχευτικό νόμο θα δουλεύουμε σαν σκλάβοι μπας και έχουμε ένα κεραμύδι πάνω από το κεφάλι μας. Κατασπαταλάν το δημόσιο χρήμα την στιγμή που ξέρανε πως η πανδημία του κορονοϊού θα δημιουργήσει νέες ελλείψεις στα εισοδήματα μας και την στιγμή που μόνο 1 στους 10 από τους 1.000.000 ανέργους παίρνουν επίδομα ανεργίας. Την ίδια στιγμή που δεκάδες είναι οι νεκροί συνάνθρωποί μας που κάηκαν ζωντανοί ή πέθαναν από αναθυμιάσεις στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν με επισφαλή μέσα θέρμανσης, χιλιάδες αυτοί που κινδυνεύουν με κόψιμο του ρεύματος, οι άστεγοι, όσοι δεν έχουν πρόσβαση ακόμα και στην τροφή ενώ παράλληλα η κρατική τηλεόραση επιλέγει να δίνει συμβουλές για το πώς θα κρατήσουμε τα σπίτια μας ζεστά με ανοιχτή πόρτα στο ντους και με μισάνοιχτους φούρνους.

Οι μόνες και οι μόνοι που έχουμε για να αντισταθούμε στην πλήρη εξαθλίωση είναι ο ένας την άλλη.

Η αλληλεγγύη είναι προϋπόθεση της επιβίωσής μας. Η οργάνωση στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς προϋπόθεση του φρένου που πρέπει να μπει στην βίαιη και απότομη διαδικασία περαιτέρω φτωχοποίησής μας.

Ο αγώνας είναι μονόδρομος.

Ενάντια στην αύξηση του ρεύματος, στις ανατιμήσεις στα αγαθά πρώτης ανάγκης, στους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, ενάντια στην εξαθλίωση που μας επιφυλάσσει ο καπιταλισμός.

Να μην επιτρέψουμε να κοπεί το ρεύμα, το αέριο, το νερό ούτε σε ένα λαϊκό νοικοκυριό, να μην επιτρέψουμε να διωχτεί ούτε ένας άνθρωπος από το σπίτι του λόγω χρεών στο νοίκι ή στα τραπεζικά δάνεια. Η καθεμία και ο καθένας μόνη/μόνος του είναι απλά εύκολος στόχος ενάντια σε κάθε αρπακτικό.

Να περιφρουρήσουμε μαχητικά την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, του κάθε γείτονα, του κάθε συναδέλφου.

Να παλέψουμε για:

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΕΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥΜΟΡΦΑ ΣΤΕΓΑΣΗ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΥΔΡΕΥΣΗ-ΤΡΟΦΗ-ΥΓΕΙΑ-ΜΟΡΦΩΣΗ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΟΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΦΠΑ ΣΕ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ – ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΔΙΚΤΥΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΉΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ.