Τον ευρωπαϊκό Οργανισμό Προστασίας Συνόρων (Frontex), που σύμφωνα με πόρισμα επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρόλο που είχε αποδείξεις για παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο από τις ελληνικές αρχές «απέτυχε να τις αντιμετωπίσει και να αποτρέψει τις παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων», πρόκειται να τιμήσει το Υπουργείο Μετανάστευσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του Politico Νεκταρία Σταμούλη, το υπουργείο Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι θα τιμήσει πέντε άτομα που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Μεταξύ εκείνων που θα παραλάβουν το βραβείο του Υπουργείου είναι και ο Φαμπρίς Λεγκερί, ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο, πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα επιλογή, δεδομένου ότι η υπηρεσία έχει κατηγορηθεί, μεταξύ άλλων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι «αποτυχία να εξετάσει και να διερευνήσει» αποδεικτικά στοιχεία πιθανών απωθήσεων.

Την είδηση αναδημοσίευσε με ανάρτησή του στο Twitter ο δημοσιογράφος του Der Spiegel Steffen Lüdke, σχολιάζοντας με νόημα:

«Ενδιαφέρουσα επιλογή: Αναφέραμε εκτενώς πώς ο Frontex έγινε συνένοχος στην ελληνική εκστρατεία επαναπροώθησης και πώς ο Λεγκέρι βοήθησε να συγκαλύψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πηγή: www.rosa.gr