ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ

Το κύματα ανατιμήσεων είναι συνεχή και ο χειμώνας που διανύουμε είναι ήδη δύσκολος. Ήδη έχουν έρθει οι πρώτοι λογαριασμοί για το ρεύμα με αυξήσεις έως 170%, ενώ σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. οι αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου έχουν αγγίξει το 135,7%. Ακολουθούν Πετρέλαιο Θέρμανσης με αύξηση 34,1%,τα καύσιμα με 21,7%, αρνί και κατσίκι με 19,7%, ελαιόλαδο με 17% και πατάτες με 14,2%.

Ηλιέλαιο, γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, όσπρια αποτελούν μέρος των προϊόντων στα οποία έχουν ήδη αυξηθεί οι τιμές, ενώ αναμένονται και άλλοι γύροι ανατιμήσεων τους επόμενους μήνες, με αρχή τις πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου, με τους πιο αισιόδοξους οικονομολόγους να λένε πως το κύμα αυξήσεων πιθανώς να σταματήσει στα τέλη του 2023 και αφού θα έχει πρώτα τσακίσει τις τσέπες και τις ζωές μας. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήδη πολλοί συνάνθρωποι μας δίνουν το μισό μηνιάτικο τους ΜΟΝΟ για το νοίκι.

Τίθεται ζήτημα επιβίωσης και μόνο εμείς μπορούμε να δώσουμε τη λύση

Για να μην γενικολογούμε δεν είμαστε όλοι στην ίδια μοίρα. Καμία και κανείς δεν φαντάζεται τους διάφορους Μητσοτάκηδες και Αλαφούζους, τους πάσης φύσεως βουλευτές και «αυτοδημιούργητους μεγαλοεπιχειρηματίες» να χάνουν τον ύπνο τους σκεπτόμενοι πως θα τα βγάλουν πέρα. Όχι, αυτοί που χάνουμε τον ύπνο μας είμαστε οι ίδιοι που χρεωθήκαμε τα σπασμένα για τα μνημόνια της προηγούμενης δεκαετίας, γυναίκες και άντρες που πούλησαν το μέλλον μας υπέρ αγορών, τραπεζών και κερδών.

Όσες και όσοι ζούμε μέρα με την μέρα και μήνα με τον μήνα, αυτοί που νοιώθουν στο πετσί τους τον παραλογισμό των χαμένων 4 δις που δίνονται για φρεγάτες και πολεμικά αεροπλάνα την στιγμή που εξαθλιώνουν την δημόσια υγεία και καπάκι μας πουλάνε και παπάδες για δήθεν επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών που δεν είναι τίποτα παραπάνω από χαρτζιλίκια στους ιδιώτες. Γιατί για αυτούς οι ιδιώτες παράγουν κέρδος, ενώ το καθολικό δημόσιο σύστημα υγείας ανοιχτό για όλους και όλες δεν είναι τίποτα άλλο παρά κόστος. Η ασφάλιση και η περίθαλψη για όλους, τα μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς και σχολεία για αυτούς, είναι κόστος. Υπεράριθμα σχολικά τμήματα, σαρδελοποίηση στις συγκοινωνίες, ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας στους μαζικούς χώρους δουλειάς, φυσική και ψυχική εξόντωση που την κουβαλάμε από την δουλεία μέχρι (και άμα) κοιμηθούμε.

Φυσικά και είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Απαγορεύεται το ίδιο, τόσο στους πλούσιους όσο και στους φτωχούς, να κοιμούνται κάτω από τις γέφυρες, να ζητιανεύουν και να κλέβουν ψωμί.

Το μέλλον μας είναι προδιαγεγραμμένο. Όταν μιλάμε για κατώτατο μισθό των 546 €, με τα ενοίκια να είναι στα 350€, καταλαβαίνουμε πως οποιαδήποτε ανατίμηση, την στιγμή που δεν ανεβαίνουν οι μισθοί (και ας αυξάνεται ο χρόνος δουλειάς με τις απλήρωτες υπερωρίες βλ. νόμος Χατζηδάκη) είναι ουσιαστικά ένα πιστόλι στον κρόταφο μας.

Η επιβίωσή μας παίζεται κορώνα-γράμματα πάνω σε χαρτιά χρηματιστηρίων και εμπορικών συναλλαγών από αυτούς που μοίραζαν χαρτζιλίκια με τις λίστες Πέτσα, που ενισχύουν τις δυνάμεις καταστολής σε κάθε δυνατή ευκαιρία.

Μέσα σε όλα αυτά με το νέο εργασιακό και πτωχευτικό νόμο θα δουλεύουμε σαν σκλάβοι μπας και έχουμε ένα κεραμύδι πάνω από το κεφάλι μας. Κατασπαταλάν το δημόσιο χρήμα την στιγμή που ξέρανε πως η πανδημία του κορονοϊού θα δημιουργήσει νέες ελλείψεις στα εισοδήματα μας και την στιγμή που μόνο 1 στους 10 από τους 1.000.000 ανέργους παίρνουν επίδομα ανεργίας. Την ίδια στιγμή που δεκάδες είναι οι νεκροί συνάνθρωποί μας που κάηκαν ζωντανοί ή πέθαναν από αναθυμιάσεις στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν με επισφαλή μέσα θέρμανσης, χιλιάδες αυτοί που κινδυνεύουν με κόψιμο του ρεύματος, οι άστεγοι, όσοι δεν έχουν πρόσβαση ακόμα και στην τροφή ενώ παράλληλα η κρατική τηλεόραση επιλέγει να δίνει συμβουλές για το πώς θα κρατήσουμε τα σπίτια μας ζεστά με ανοιχτή πόρτα στο ντους και με μισάνοιχτους φούρνους.

Οι μόνες και οι μόνοι που έχουμε για να αντισταθούμε στην πλήρη εξαθλίωση είναι ο ένας την άλλη.

Η αλληλεγγύη είναι προϋπόθεση της επιβίωσής μας. Η οργάνωση στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς προϋπόθεση του φρένου που πρέπει να μπει στην βίαιη και απότομη διαδικασία περεταίρω φτωχοποίησής μας.

Ο αγώνας είναι μονόδρομος.

Ενάντια στην αύξηση του ρεύματος, στις ανατιμήσεις στα αγαθά πρώτης ανάγκης, στους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, ενάντια στην εξαθλίωση που μας επιφυλάσσει ο καπιταλισμός.

Να μην επιτρέψουμε να κοπεί το ρεύμα, το αέριο, το νερό ούτε σε ένα λαϊκό νοικοκυριό, να μην επιτρέψουμε να διωχτεί ούτε ένας άνθρωπος από το σπίτι του λόγω χρεών στο νοίκι ή στα τραπεζικά δάνεια. Η καθεμία και ο καθένας μόνη/μόνος του είναι απλά εύκολος στόχος ενάντια σε κάθε αρπακτικό.

Να περιφρουρήσουμε μαχητικά την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, του κάθε γείτονα, του κάθε συναδέλφου.

Με αρχή τις διαδηλώσεις της 5ης Φλεβάρη, να παλέψουμε για:

– ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

– ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΕΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

– ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥΜΟΡΦΑ ΣΤΕΓΑΣΗ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΥΔΡΕΥΣΗ-ΤΡΟΦΗ-ΥΓΕΙΑ-ΜΟΡΦΩΣΗ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΟΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

– ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΦΠΑ ΣΕ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ – ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

– ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΔΙΚΤΥΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΉΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ.

Πορεία ενάντια στην ακρίβεια: Σάββατο 5 Φλεβάρη στις 12.00 στο Άγαλμα του Βενιζέλου

Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστ(ρι)ών)

η αφίσα που κολλιέται σε δρόμους της Θεσσαλονίκης αυτή την περίοδο