Σε πανυγειονομική απεργία την Τετάρτη 23 Φλεβάρη προχωρούν οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ), απαιτώντας από την κυβέρνηση να αποσυρθούν οι σχεδιασμοί για το «νέο ΕΣΥ», των λουκέτων σε νοσοκομεία, των ΣΔΙΤ, της διεύρυνσης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Οι υγειονομικοί παλεύουν ενάντια στις απολύσεις, απαιτούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, μονιμοποίηση των χιλιάδων επικουρικών – συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Πλεύρης: Το νοσοκομείο Σαντορίνης θα είναι πιλότος για νοσοκομεία που λειτουργούν με όρους ιδιωτικού δικαίου

«Και ενισχύουμε το νοσοκομείο Σαντορίνης, και θέλουμε να το αναβαθμίσουμε, και θέλουμε να είναι ένα νοσοκομείο – πιλότος, για το πως μπορεί νοσοκομεία – τα οποία λειτουργούν και με όρους ιδιωτικού δικαίου, και με ΣΔΙΤ, και με δυνατότητες να έχουμε γιατρούς με συμβάσεις και εκτός του σκληρού πυρήνα του ΕΣΥ – να παρέχουν πάρα πολύ καλή υπηρεσία στους πολίτες και να είναι ο πιλότος που θα μας οδηγήσει για το πώς θα πρέπει να λειτουργούν τα νοσοκομεία», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απαντώντας νωρίτερα, σήμερα, στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Συρμαλένιου για το νοσοκομείο Σαντορίνης.

«Οι δυνατότητες που θα δοθούν στο νοσοκομείο της Σαντορίνης θα είναι ένα υπόδειγμα για το πώς μπορεί να λειτουργήσουν νοσοκομεία που να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες και να έχουν το καλύτερο όφελος για τον Έλληνα ασθενή και τον Έλληνα φορολογούμενο», είπε ο Θάνος Πλεύρης.

«Η λογική του νοσοκομείου της Σαντορίνης ήταν να βάλει τις βάσεις ώστε να δούμε πώς λειτουργούν, σε όλον τον κόσμο τα νοσοκομεία, ως αυτόνομες μονάδες που εξυπηρετούν τη δημόσια υγεία, που βρίσκονται υπό εποπτεία του Υπουργείου Υγείας αλλά παράλληλα λειτουργούν και με πολύ πιο ευέλικτες διαδικασίες», είπε ο Θάνος Πλεύρης και πρόσθεσε πως αυτό είναι το πρότυπο που θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση και στα νοσοκομεία τα οποία είναι δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος.

«Εμείς πιστεύουμε ότι όσο πιο ευέλικτα μπορεί να λειτουργεί μια νοσοκομειακή μονάδα, με συγκεκριμένους προϋπολογισμούς, με συγκεκριμένους στόχους, με συγκεκριμένη λειτουργία, με δυνατότητες να έχει δικά της έσοδα, τα οποία θα επιστρέφει στο ίδιο το νοσοκομείο – πόσο μάλλον στο νοσοκομείο Σαντορίνης που έχει πληθώρα τουριστών – και να λειτουργεί με γνώμονα που να παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στον Έλληνα πολίτη, σκεπτόμενο όμως το κάθε νοσοκομείο και λειτουργώντας με όρους με την καλύτερη δυνατή αναλογία κόστους και οφέλους», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Εμείς πιστεύουμε ότι όσες δυνατότητες έχουν αυτά τα νοσοκομεία να κινούνται και με όρους ιδιωτικού δικαίου, μπορούν να παρέχουν την καλύτερη δυνατή υπηρεσία».

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος είχε αναφέρει ότι αποτελεί καθολικό αίτημα των κατοίκων της Σαντορίνης η ένταξη του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας στο ΕΣΥ και κατήγγειλε ότι το νοσοκομείο βρίσκεται σε τροχιά απαξίωσης και αποδυνάμωσης. «Εμείς ανοίξαμε το νοσοκομείο της Σαντορίνης τον Ιούλιο του 2016, όταν επί 4-5 χρόνια το κρατούσατε κλειστό – ένα κτήριο έτοιμο, πλήρως εξοπλισμένο – με πρόθεση να το παραδώσετε σε ιδιώτες. Ανοίξαμε το νοσοκομείο μέσα στα μνημόνια, με προϋπολογισμό 5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, υπό την εποπτεία τότε της ΑΕΜΥ, διότι έτσι εξασφαλίζονταν ευελιξία στις προσλήψεις, στις προμήθειες κλπ. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Είμαστε εν μέσω πανδημίας, δεν υπάρχουν δεσμεύσεις δημοσιονομικές, η Σαντορίνη με τους 17.000 περίπου μόνιμους κατοίκους της, με τα γύρω νησιά αλλά και με τους 1,5 εκατομμύριο περίπου τουρίστες, σε ετήσια βάση, χρειάζεται και απαιτεί ένα ισχυρό και αναβαθμισμένο νοσοκομείο», είπε ο Νίκος Συρμαλένιος που κάλεσε τον υπουργό Υγείας να ενημερώσει τη Βουλή αν το υπουργείο προτίθεται να ενισχύσει το νοσοκομείο με μόνιμες προσλήψεις και αν θα το εντάξει στο ΕΣΥ ώστε να υπάρχει ένα ισχυρό νοσοκομείο σε ένα νησί που αποτελεί έναν από τους πρώτους παγκοσμίως τουριστικούς προορισμούς. Ζήτησε επίσης επιπλέον κίνητρα για τους υγειονομικούς που θα αναλάβουν υπηρεσία στη Σαντορίνη, δεδομένου ότι το κόστος ζωής εκεί είναι πολύ υψηλό.

«Μου ζητάτε να εντάξω το νοσοκομείο Σαντορίνης στο ΕΣΥ, όταν δεν το εντάξατε εσείς», απάντησε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι τον Οκτώβριο του 2019 υπηρετούσαν 24 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και 8 γιατροί υπηρεσίας υπαίθρου. Σήμερα, υπηρετούν 31 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και 8 γιατροί υπηρεσίας υπαίθρου. Ο κ. Πλεύρης επισήμανε εξάλλου ότι η παρούσα διοίκηση παρέλαβε άνευ λειτουργίας τη μονάδα τεχνητού νεφρού και σήμερα υπηρετεί εκεί αποσπασμένη νεφρολόγος, διευθύντρια του ΕΣΥ και συνολικά υπάρχουν 11 μηχανήματα αιμοκάθαρσης και δύο εφεδρικά, το 2020 διεξήχθησαν 1.666 αιμοκαθάρσεις ενώ το 2021 ξεπέρασαν τις 2.600. «Σε καμία περίπτωση, δεν μπορείτε να πείτε ότι πάμε να απαξιώσουμε το νοσοκομείο. Αντιθέτως, το στελεχώνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε ο υπουργός Υγείας.

«Κύριε υπουργέ μόλις μας είπατε τον στόχο σας να πάει το νοσοκομείο προς ιδιωτικοποίηση. Αυτό δηλαδή που δεν κατάφεραν οι προκάτοχοί σας προ του 2014, που το είχατε κλειστό, αλλά τότε ευθέως μας είχε πει ο κ. Γεωργιάδης ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί δεν αντέχει το δημόσιο να χρηματοδοτήσει αυτό το νοσοκομείο», σχολίασε ο Νίκος Συρμαλένιος, σημειώνοντας ότι η Μητρόπολη έχει δώσει το νοσοκομείο δωρεά, υπό την προϋπόθεση να λειτουργήσει με δημόσιο χαρακτήρα. Ο βουλευτής είπε ότι το νοσοκομείο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εντάχθηκε στην ΑΕΜΥ και όχι στο ΕΣΥ, λόγω των μνημονίων. Υπογράμμισε επίσης ότι σήμερα αντί για προσλήψεις υπάρχουν παραιτήσεις υγειονομικών, λόγω του κόστους ζωής.

«Δίνονται δυνατότητες ευελιξίας, όταν αυτά τα νομικά πρόσωπα λειτουργούν με όρους ιδιωτικού δικαίου», επέμεινε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Χρειάζονται πολύ πιο ευέλικτα σχήματα, και για τις προμήθειες και για τις προσλήψεις και για το σύνολο της λειτουργίας τους. Το νοσοκομείο της Σαντορίνης, θα το έχουμε πρότυπο. Θα δείτε πως θα λειτουργήσει και θα μπορεί να έχει πόρους από τον τουρισμό, πόρους που θα επιστρέφει πίσω στη δημόσια υγεία προς όφελος των πολιτών. Γιατί δεν μπορεί να συζητάμε ότι ένα νοσοκομείο το οποίο βρίσκεται στη Σαντορίνη, δεν μπορεί να έχει τεράστια έσοδα. Σε ένα νησί με τεράστια επισκεψιμότητα τουριστών. Ειδικά η μονάδα τεχνητού νεφρού, από μόνη της μπορεί να είναι πόλος έλξης, καθώς υπάρχουν πάνω από 100.000 νεφροπαθείς στην Ευρώπη, που θέλουν να κάνουν διακοπές, σε χώρες που έχουν αξιόπιστες μονάδες για να μπορούν να κάνουν τη θεραπεία τους».

Στο νέο ΕΣΥ, η φιλοσοφία της κυβέρνησης, είπε ο κ. Πλεύρης, είναι αυτές οι μονάδες να λειτουργούν όσο το δυνατό καλύτερα και με τις πρακτικές ιδιωτικού δικαίου και όχι με λογικές του σκληρού πυρήνα που οδηγούσε σε φαύλο κύκλο, πολλές φορές. «Αυτή είναι μια πολιτική που την έχουμε στο πρόγραμμα μας, την έχουμε εξαγγείλει και πιστεύουμε ότι το δημόσιο αγαθό της υγείας μπορεί να εξυπηρετηθεί, όχι με τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως λέτε, αλλά και με τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, όπου αυτές είναι δυνατό να προχωρήσουν», είπε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε ότι αυτή θα είναι μια πολιτική προς όφελος των ασθενών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ