Ανέκρουσε πρύμναν, έστω και προσωρινά το υπουργείο Εργασίας αποσύροντας την τροπολογία εξπρές που επιχείρησε να περάσει και με την οποία προβλεπόταν η ένταξη του  Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών (ΕΛΟΕΝ) στο ΝΑΤ.

Ο υπουργός, Κώστας Χατζηδάκης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, υποστήριξε ότι αποσύρει την τροπολογία με στόχο να συζητήσει το ζήτημα με τους αρμόδιους εκπροσώπους φορέων, όμως είναι φανερό ότι κυβέρνηση και υπουργείο αποφάσισαν να υποχωρήσουν έπειτα από τον ορυμαγδό αντιδράσεων και τις προειδοποιήσεις των ναυτεργατικών  σωματείων.

Νωρίτερα, όπως είχε ενημερώσει η efsyn.gr σε σχετικό ρεπορτάζ, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κατήγγειλε την τροπολογία εξπρές του υπουργείου, τονίζοντας ότι ο ΕΛΟΕΝ για τους ναυτικούς είναι συνδεδεμένος με την ύπαρξή τους και την οικογένειά τους. Η ΠΝΟ χαρακτήρισε αυτή την κίνηση «πράξη απαράδεκτη και άκρως αντιναυτεργατική», ξεκαθαρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αποδεκτή.

«Η κατάργηση αυτή είναι casusbelli για εμάς τους ναυτεργάτες και σε περίπτωση της μη άμεσης απόσυρσής της θα απαντήσουμε με καθολικές και άμεσες κινητοποιήσεις» αναφέρει η ΠΝΟ και καλεί τον πρωθυπουργό και όλους τους υπουργούς που υπέγραψαν την τροπολογία να την καταστήσουν ανενεργή. Υπενθυμίζει ότι «παρόμοια απόπειρα έγινε και το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ για την υφαρπαγή των οικογενειακών επιδομάτων των ναυτεργατών και είχε άδοξο αποτέλεσμα». Τέλος καλεί για αύριο Πέμπτη τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις μέλη της διοίκησης της ΠΝΟ σε συνεδρίαση για το συγκεκριμένο θέμα και  για την απόφασης για έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Την ευθεία αντίθεσή του στην επιχειρούμενη κατάργηση του ΕΛΟΕΝ με τροπολογία εξπρές, δηλώνει και ο πρόεδρος της Εστίας Ναυτικών και γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Μ.Τσικαλάκης, χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση τόσο με τα ναυτεργατικά σωματεία, όσο και με την Εστία Ναυτικών. Υπενθυμίζει ότι τέτοιες πρακτικές επιχειρήθηκαν και στο παρελθόν και βρήκαν την σύσσωμη και σθεναρή αντίθεση όλων των ναυτεργατών και αποσύρθηκαν κακήν κακώς όσο και βιαστικά επιχειρήθηκαν. Ζητά την άμεση απόσυρση της τροπολογίας και τη διατήρηση της αυτοτέλειας του ΕΛΟΕΝ.

«Κάτω τα χέρια από τον ΕΛΟΕΝ» τονίζει το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ, λέγοντας πως «η   κυβέρνηση Μητσοτάκη για άλλη μια φορά στα «μουλωχτά» ερήμην των Ναυτεργατών και των οργανώσεών τους επιχειρεί αυτή την φορά την κατάργηση της αυτοτέλειας του ΕΛΟΕΝ  υπονομεύοντας έναν θεσμό τον οποίο δημιούργησαν οι ίδιοι με τον μόχθο και τις εισφορές τους και ο οποίος αποτέλεσε ένα εμβληματικό εργαλείο για την στήριξη των οικογενειών και των παιδιών των ναυτεργατών επί μια 40ετία».

Η ΠΕΝΕΝ υποστηρίζει ότι «η απόφαση αυτή της κυβέρνησης συνιστά κλιμάκωση της επίθεσης και αποτελεί συνέχεια της αρπαγής της ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ, του Οίκου Ναύτη και των υπόλοιπων ταμείων μας για να αξιοποιηθούν προς όφελος των αρπακτικών και επενδυτών του ιδιωτικού τομέα. Είναι συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής (Σαμαράς – Βενιζέλος) που μέσα σε μια μέρα άρπαξαν αυθαίρετα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον ΕΛΟΕΝ το 2011».

«Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση αιφνιδιάζει φέρνοντας την τροπολογία χτες στην βουλή και αύριο την ψηφίζει. Είναι γνωστή η τακτική τους αυτή για την αφαίμαξη της περιουσίας των ναυτεργατών καθώς και κάθε δικαιώματος μας» τονίζουν οι διοικήσεις των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Επισημαίνουν ότι «η πλειοψηφία του Δ.Σ του ΝΑΤ με τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο να διορίζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, έχει το ρόλο του εντολοδόχου των εφοπλιστών και της κυβέρνησης ανέκαθεν» και σημειώνουν ότι την καλύτερη λειτουργία της Εστίας Ναυτικών, του ΕΛΟΕΝ, του ΓΕΝΕ, των Ναυτικών Μητρώων και του ΝΑΤ την ορίζουν οι ναυτεργάτες και τα σωματεία τους.

Προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να μπαίνουν στην κλίνη του Προκρούστη ακόμα και τα επιδόματα των παιδιών τους, απαιτούν την άμεση απόσυρση της τροπολογίας «έκτρωμα» και καλούν όλους τους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων να μην συμμετέχουν στην αυριανή (17/02/2022) συνεδρίαση του Δ.Σ του ΝΑΤ σε ένδειξη διαμαρτυρίας.