Δώδεκα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι των Αμερικανών που σήμερα σταθμεύουν στη βάση του Στεφανοβίκειου στο Βόλο στα πλαίσια της διμερούς συμφωνίας για τις βάσεις, φεύγουν την Παρασκευή για Πολωνία. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ελλάδα, ως κόμβο διεκπεραίωσης μάχιμων μονάδων των ΗΠΑ προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. 

Την ανακοίνωση μάλιστα έκανε εχθές ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επιβεβαιώνοντας την είδηση αλλά και τους μεγάλους κινδύνους για τον ελληνικό λαό από την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη μετατροπή της σε μια απέραντη στρατιωτική αμερικανική βάση.

Επίσης ο Αμερικανός πρέσβης εξήρε το ρόλο Αλεξανδρούπολης και Σούδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για προώθηση, υποστήριξη, ανάπτυξη δυνάμεων τους στη Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Την ίδια στιγμή οι αμερικανικές δυνάμεις αξιοποιούν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την μεταφορά στρατιωτικού υλικού και ελικοπτέρων στην ανατολική Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, ενώ το συγκεκριμένο σημείο δεν αποκλείεται να το χρησιμοποιήσουν οι νατοϊκές δυνάμεις ως σημείο διέλευσης για τον πόλεμο που ξεκίνησε στην Ουκρανία.

Άλλωστε σε πρόσφατη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (16 και 17/2) αποφασίστηκε η ανάπτυξη νέων σχηματισμών Μάχης σε Βουλγαρία (τουλάχιστον 150 και ως 2.500 στρατιώτες των ΗΠΑ) και Ρουμανία που θα δράσουν υποστηρικτικά στις ήδη υπάρχουσες βάσεις σε χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία. Η ανάπτυξή τους με στρατιώτες, οπλισμό και πολεμοφόδια περνά μέσα από την Αλεξανδρούπολη.

Σημαντικό στοιχείο του βαθμού εμπλοκής και των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης είναι η απόφαση του πρόσφατου έκτακτου ΚΥΣΕΑ να αντικαταστήσει σε περίπτωση βαθύτερης ρήξης με τη Ρωσία, το 40% με 45 % περίπου των ετήσιων αναγκών στο ενεργειακό πεδίο το οποίο σήμερα καλύπτεται απο τη Ρωσία, με αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού TAP και (του πανάκριβου) υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG από εταιρείες βορειοαμερικάνικων συμφερόντων και προς όφελος εφοπλιστών και πλοιοκτητών που θα θησαυρίσουν από την μεταφορά του αφού έχουν ήδη επενδύσει βαριά σε τάνκερς μεταφοράς LNG.

Όπως είχαμε αναφέρει και στις κινητοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας με συντρόφους και συντρόφισσες από Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Πάτρα:

“Είναι καθήκον των οργανωμένων δυνάμεων του κινήματος, αλλά και της πολυεθνικής εργατικής τάξης που θα κληθεί να χύσει το αίμα της στις ανθρωποσφαγές που ετοιμάζουν, να χτίσουμε ένα ταξικό και διεθνιστικό, πλατύ και μαχητικό αντιπολεμικό κίνημα που σε κοινό βηματισμούς με τους λαούς της περιοχής θα βάλει φρένο στην πολεμική προετοιμασία που συντελείται, που θα αναμετρηθεί με τον φασισμό, τον εθνικισμό και τον μιλιταρισμό στα μετόπισθεν, που θα ακυρώσει την μετατροπή του ελλαδικού χώρου σε ΝΑΤΟϊκο ορμητήριο.

Μέσα από την ανάλυση της πραγματικότητας οφείλουν να προκύπτουν οι απτές προεκτάσεις της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, όπως αυτές γειώνονται εδώ και τώρα και όχι να αναζητείται ο εχθρός κάπου μακριά και έξω από το φυσικό πεδίο της ζωής και της δράσης μας. Σήμερα, είναι πιο αναγκαίο από ποτένα αντιληφθούμε ότι οι λαοί, οι φτωχοί και οι καταπιεσμένοι αυτού του κόσμου, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε και πως ο βασικός μας εχθρός, στη δική μας γωνιά του πλανήτη, είναι μέσα στην Ελλάδα, μέσα στην Ε.Ε., μέσα στο ΝΑΤΟ.

Οφείλουμε να οικοδομήσουμε ένα μαχητικό κίνημα που θα ακυρώσει τις πολεμικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, θα βάλει φρένο στην συμμετοχή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Σαχέλ, θα εναντιωθεί στην παρουσία δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε Αλεξανδρούπολη, Σούδα και σε μία σειρά άλλες περιοχές τις οποίες έχουν μετατρέψει σε περάσματα και ορμητήρια θανάτου. Ένα κίνημα που θα στοχοποιεί τα μεγάλα ενεργειακά έργα που συγκεντρώνουν το γεωπολιτικό ενδιαφέρον και αυξάνουν τις πιθανότητες επέμβασης από ανταγωνιστικές δυνάμεις, την κούρσα στρατιωτικών εξοπλισμών που ροκανίζει πόρους που θα μπορούσαν να καλύψουν τις κοινωνικές ανάγκες, τον μιλιταρισμό, την υποχρεωτική στράτευση, την εμπλοκή του στρατού σε κοινωνικά ζητήματα, την ίδια την πολεμική προετοιμασία του ελληνικού κράτους. Είναι ώρα να γίνει κτήμα στο σύνολο της κοινωνικής βάσης ότι με τη συμμετοχή σε κάποιο πόλεμο δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα, ότι έχουμε κάθε λόγο να μπλοκάρουμε και να αρνούμαστε να συμμετάσχουμε στα σχέδια για τα νέα σφαγεία που μας ετοιμάζουν, αλλά και το ότι ακόμα και σε μία τέτοια περίπτωση πρέπει να παλέψουμε για να μετατρέψουμε τους επερχόμενους ιμπεριαλιστικούς και διακρατικούς πολέμους σε ταξικούς και επαναστατικούς.

Με το καπιταλιστικό σύστημα να έχει χρεοκοπήσει, το μέλλον των λαών του κόσμου είναι προδιαγεγραμμένο. Από την νοσούσα οικονομία , την καταστροφή του φυσικού κόσμου και τις πανδημίες, τη διαιώνιση της εξαθλίωσης, της φτώχειας, των διαχωρισμών, την ακρίβεια που διαλύει τα, ήδη πενιχρά, εισοδήματά μας μέχρι τους πολέμους που θα κληθούμε να χύσουμε το αίμα μας. Ο κόσμος τους καταρρέει και προς το παρόν καταρρέει στα κεφάλια μας. Σήμερα τα αδιέξοδα του καπιταλισμού είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Ο αγώνας για την επίτευξη μιας κοινωνίας χωρίς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά περνά μέσα από την ταξική και πολιτική οργάνωση της κοινωνικής βάσης.

Αντιλαμβανόμενοι πως οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από κανέναν προστάτη, να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας· να μπλοκάρουμε τον μιλιταρισμό, τον εθνικισμό, τον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και την πολεμική προετοιμασία· από την Ελλάδα μέχρι την Τουρκία, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο να οργανωθούμε, να ενωθούμε με τα ταξικά μας αδέλφια και να αγωνιστούμε για να κηρύξουμε τον πόλεμο στο κράτος και το κεφάλαιο και να κάνουμε ένα βήμα προς την κατεύθυνση της κοινωνικής επανάστασης, τον μόνο δρόμο που οδηγεί στην χειραφέτηση της ανθρωπότητας και στη δημιουργία ενός κόσμου δικαιοσύνης, ισότητας και ελευθερίας”.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΕ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΗΠΑ/ ΝΑΤΟ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΣΑΧΕΛ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΠΛΩΝ

ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΣΕ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ, ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ, ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΠΙΔΟΞΟ ΠΡΟΣΤΑΤΗ, ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ