Πηγή: athens.indymedia.org

ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ CONTRA DYSTOPIA, στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Νομικής στις 27/02/2022.(με παρουσίαση βιβλίου του Τερζάκη)

«Ο εγωκεντρικός αναρχισμός, με τη μεταμοντέρνα αναδίπλωση στην ατομικιστική “αυτονομία”, οι φουκοϊκές “οριακές εμπειρίες” και η νέο-καταστασιακή “έκσταση” απειλούν να καταστήσουν την ίδια τη λέξη ‘’αναρχισμός’’ πολιτικά και κοινωνικά ακίνδυνη – ένα απλό καπρίτσιο που θα σκανδαλίζει διασκεδαστικά τους μικροαστούς όλων των εποχών».

Μ. Μπούκτσιν (Κοινωνικός ή lifestyle Αναρχισμός)

Ως αναρχικό κίνημα, η προμελετημένη -από την κρατική και καπιταλιστική μηχανή – δολοφονία χιλιάδων συνανθρώπων μας μέσα και έξω από τις ΜΕΘ από τον ιό Covid -19, οι οποίοι κατά συντριπτική πλειοψηφία ήταν άνθρωποι της τάξης μας οφείλει να μας απασχολεί και παράλληλα να μας τοποθετεί σε θέση σύγκρουσης με την θανατοπολιτική του κράτους και του κεφαλαίου. Μια διαρκή σύγκρουση ενάντια στα κράτη, το κεφάλαιο, την επιβολή της κυριαρχίας τους. Με ισχυρή πεποίθηση ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια απέναντι στους θανάτους που υπήρξαν ως αποτέλεσμα της άρνησης των κρατών να ενισχύσουν τη δημόσια υγεία, ενώ παράλληλα ενδιαφέρονται μόνο για την κερδοφορία των αφεντικών (που αυτός εξάλλου είναι κι ο ρόλος τους). Οι άνθρωποι της τάξης μας όμως οφείλουμε να το “πάμε αλλιώς”. Δικοί μας είναι οι νεκροί από τις εργοδοτικές δολοφονίες (πχ ΔΕΗ, COSCO κοκ), από τις ελλείψεις κλινών ΜΕΘ, από την υποστελέχωση των νοσοκομείων, από τις εξοντωτικές συνθήκες στις φυλακές, τα ψυχιατρεία και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εμείς ξέρουμε πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούμε από έναν δολοφονικό ιό και δεν θα μπορούσαμε ποτέ ως αναρχικοί/ες να επιβάλλουμε την αδιαφορία ως προς το ζήτημα του covid-19, ούτε να αποτελούμε “υγειονομική βόμβα” επιβάλλοντας σε ευπαθείς ομάδες που μπορεί να αναγκαστούν να συνωστιστούν μαζί μας σε χώρους δουλειάς – σχολές – σχολεία – ΜΜΜ να κολλήσουν. Δεν θα αγνοήσουμε ποτέ τις συνέπειες που μπορεί να έχει για έναν άνθρωπο το να κολλήσει τον ιό, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να περιγελάσουμε αυτούς κι αυτές που προσέχουν τον διπλανό τους γιατί σέβονται τη ζωή του.

Κάθε μόρφωμα, που αρνείται ή απαξιώνει την πανδημία, τα κρούσματα, ακόμα και τους νεκρούς (οι οποίοι είναι πάνω από 25.000 από τον covid-19 στην Ελλάδα) θεωρούμε πως είναι (ένας ακόμα) εχθρός της τάξης μας και τέτοια μορφώματα μπορεί να αφορούν μόνο άτομα με εσωτερικευμένες μικροαστικές τάσεις. Όσο λοιπόν η πανδημία θερίζει, τα μορφώματα αυτά χλευάζουν αυτούς που μάχονται για ενίσχυση του ΕΣΥ, για καλύτερες (υγειονομικά) συνθήκες στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αντιδραστικές απόψεις τέτοιων μορφωμάτων για “35 μαθητές ανά τμήμα” την ώρα που οι ίδιοι οι μαθητές με καταλήψεις σε πολλά σχολεία πανελλαδικά απαιτούσαν μέτρα για τον ιό και ζητούσαν “15 μαθητές ανά τμήμα”. Σχετικά με τους χώρους δουλειάς, εμάς μας ενδιαφέρει η υγεία της τάξης μας. Απ’ ότι φαίνεται το να διεκδικούμε μέτρα και μέσα προστασίας στις δουλειές είναι «πειθάρχηση» και «συμμόρφωση με το κυρίαρχο» σύμφωνα με την “Contra Dystopia”.

Μας έριξαν στα κάτεργα να δουλεύουμε χωρίς καμιά προστασία και γι’ αυτό μας είναι αδιάφοροι και οι «αντισυστημικοί»-αντιεμβολιαστές φασίστες, μας είναι αδιάφοροι οι αντικοινωνικοί μικροαστοί. Εμείς, ως εργατική τάξη θα διεκδικούμε δωρεάν μάσκες, εμβόλια, αποστάσεις, και κάθε τι που βοηθά να μη κολλήσουμε τον ιό μέσα στις τρύπες που μας στοιβάζουν σε χώρους δουλειάς – σχολής κ.α. Ας πάνε για δουλειά τα αφεντικά και οι αρνητές χωρίς να παίρνουν μέτρα. Εμείς και το αναρχικό κίνημα ευρύτερα πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ζωή. Θα επιβάλλουμε να πληρώνουν τα αφεντικά για τεστ, να πληρώνουν μεροκάματα όταν συνάδελφοι έχουν covid. (κόντρα σε όσους είναι γενικά ενάντια στα test, τις μάσκες, τα εμβόλια κλπ). Όσον αφορά τον εμβολιασμό τον θεωρούμε χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της τάξης μας, διαφωνόντας όμως με την υποχρεωτικότητά του.

Ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση πως θα είμαστε πάντα σε τροχιά σύγκρουσης με τους φασίστες που κατεβαίνουν πλάι πλάι με αντιεμβολιαστές σαν το contra dystopia και διαδηλώνουν από κοινού υπέρ του ανορθολογισμού, υπέρ του σκοταδισμού, ενάντια στην επιστήμη, ενάντια στην ιατρική, ενάντια στα εμβόλια. Αξίζει να αναφέρουμε πως οι αντιεμβολιαστές είναι οι “χρήσιμοι ηλίθιοι” για την παρούσα κυβέρνηση, αφού απομακρύνουν την εργατική τάξη από την διεκδίκηση των υλικών της συμφερόντων, την αποπροσανατολίζουν από το πραγματικό διακύβευμα που είναι να “πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας” και για να γίνει αυτό θα πρέπει να εκτιμάμε τη ζωή και να την σεβόμαστε. Όλοι οι αγώνες που δίνουμε διαχρονικά αφορούν και πηγάζουν από αυτόν τον σεβασμό και την αγάπη για ζωή. Ως προς την πανδημία, αυτό έχει εκφραστεί κινηματικά μέσω των διεκδικήσεων για περισσότερες ΜΕΘ, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανθρώπινες και υγειονομικά καλές συνθήκες σε όλους τους χώρους που υπάρχουν άνθρωποι της τάξης μας.

Σχετικά με το άσυλο αξίζει να αναφερθεί πως είναι για μας και ευρύτερα για το ανταγωνιστικό ριζοσπαστικό κίνημα ένα πεδίο ιστορικό αλλά και σημείο μεγάλης σημασίας για τα κινήματα (πολυτεχνείο του ’95, Δεκέμβρης ’08, απεργίες πεινάς, καταλήψεις, συγκρούσεις, συνελεύσεις κλπ). Τα κινήματα οφείλουν να περιφρουρούν και να προστατεύουν τα περιεχόμενα και τους αγώνες που δόθηκαν σε χώρους του ασύλου ανά τα χρόνια. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος μέσα σε αυτό ομάδες που κινούνται μαζί με φασίστες σε αντιεμβολιαστικές συγκεντρώσεις. Για αυτόν τον λόγο θεωρούμε πως δεν αντιστοιχεί να βρίσκονται σε αυτό, πως κάποιος έπρεπε να τους έχει προειδοποιήσει ότι δεν είναι “αθώοι” και πως, λόγω των επιλογών τους και των πολιτικών τους αντιλήψεων- πρακτικών, μας έχουν απέναντι.

Απόψεις για σκόπιμα μεγεθυμένα νούμερα (ηλικιωμένους που έτσι κι αλλιώς θα πέθαιναν), είναι κριτική που εμφορείται από έναν αντικοινωνικό κανιβαλισμό και στην ουσία αναπαράγει την κρατική δολοφονική πολιτική εναντίον της τάξης μας. Απόψεις όπως το να μην κάνουμε test οδηγεί στο να συνεχίζουμε να δουλεύουμε άρρωστοι (με covid με τον κίνδυνο να κολλήσουμε την συναδέλφισσα μας) ακριβώς όπως λένε και τα αφεντικά για να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις και να “διασωθεί η οικονομία”. Αυτές οι λογικές είναι οι ίδιες λογικές του κράτους και του κεφαλαίου όσο και να φωνάζουν για το αντίθετο. Δεν ξεχνάμε το κοινό κάλεσμα της Contra Dystopia με την propatria και άλλα ναζιστικά – φασιστικά μορφώματα στις 14 Ιουλίου 2021 στο Σύνταγμα. Επιδιώκουμε να καταστήσουμε όσο πιο ξεκάθαρο γίνεται πως κάθε ομάδα που κάνει πλάτες στους φασίστες, καλώντας μαζί τους σε συλλαλητήρια, θα μας βρίσκει αντιμέτωπους.

Η παρέμβαση αυτή λοιπόν προέκυψε ως αντανακλαστική απάντηση στην συνεχιζόμενη οικειοποίηση (κατειλημμένων) χώρων εντός του ασύλου από ομάδες που συμπορεύονται στον δρόμο με φασιστικά μορφώματα. Η οικειοποίηση αυτή έφτασε στο σημείο να γίνει τόσο έκδηλη, αφού η Contra Dystopia τόλμησε να καλέσει ανοιχτή ανακοινωμένη εκδήλωση στο Κυλικείο της Νομικής Σχολής, με παρουσίαση του βιβλίου του Φ. Τερζάκημε τίτλο “Ιστορική/πολιτική: μια ανθρωπολογική- φιλοσοφική ματιά στις αντιμαχόμενες θεραπευτικές αντιλήψεις στον σύγχρονο κόσμο” με ομιλητές τους/τις: Έρη Σαμίκου, Μίνα Χόνδρου, Παναγιώτη Βεζυργιάννη. Κατά τη διάρκεια της παρεμβάσης διαβάστηκε και μοιράστηκε το κείμενο αυτό με σκοπό αφενός την ενημέρωση των πολιτικών λόγων της παρέμβασης, ώστε να μην δίνεται χώρος και έδαφος να καλλιεργούνται οι σκοταδιστικές απόψεις τους. Επίσης, διατηρήθηκε η ψυχραιμία παρά τις προκλήσεις και τον χαρακτηρισμό της παρέμβασης μας από μέλη της διοργάνωσης ως “φασιστική επιβολή ομιλίας”.

Πρωτοβουλία συντρόφων/ συντροφισσών