Σε κατάληψη του ΟΑΕΔ προχώρησαν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού σε μια προσπάθεια να ενημερώσουν τους πολίτες για το «πραξικόπημα» Χατζηδάκη με το σχέδιο νόμου για ξεχαρβάλωμα του Οργανισμού.

Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΑΕΔ Γεώργιος Μακράκης και αναφέρει το thepressproject.gr το σχέδιο νόμου αντί να προβλέπει την ενίσχυση της στήριξης των ανέργων προβλέπει την τιμωρία τους αφού νομίζει κανείς ότι διαβάζει ποινικό κώδικα και όχι ρυθμίσεις για την ανακούφιση των ανθρώπων που βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας.

Ο Γιώργος Μακράκης επεσήμανε ότι καθαιρούνται οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων στο διοικητικό συμβούλιο και διορίζονται golden boys, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να έχει τον πλήρη έλεγχο.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, κατήγγειλε και το πυροτέχνημα Χατζηδάκη για τους πλούσιους ανέργους, επισημαίνοντας πως σε σύνολο 1.150.000 ανέργων, ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως 40.000 εντοπίστηκαν με εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ το χρόνο. Όπως χαρακτηριστικά είπε αυτά τα 40.000 άτομα χρησιμοποιούνται σαν «όχημα» για να επιβάλει η κυβέρνηση κυρώσεις στους υπόλοιπους πραγματικά ανέργους που είναι 1.110.000.Μάλιστα, επεσήμανε ότι για τη χορήγηση επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας ισχύουν, ήδη, εισοδηματικά κριτήρια που είναι εισόδημα όχι πάνω από 10.000 ευρώ. Ο Γιώργος Μακράκης κατήγγειλε ακόμα ότι με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη καταργούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΟΑΕΔ.

Το νομοσχέδιο του υπουργού οικονομικών προβλέπει εκτός των άλλων διακοπή της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας μετά από τρείς αρνήσεις προσφερόμενων θέσεων εργασίας. Όπως επίσης και μετά την άρνηση προγραμμάτων κατάρτισης. Η διακοπή θα συνοδεύεται με την διαγραφή από τα μητρώα για δύο έτη. Κι όλα αυτά τη στιγμή που λιγότεροι από 1 στους 5 ανέργους λαμβάνουν κάποιο επίδομα (είτε τακτικής επιδότησης ανεργίας, είτε το επίδομα που δίνεται στους εποχικά εργαζόμενους).

Με περισσότερους από 1.100.00 ανθρώπους να βρίσκονται στην ανεργία, έχοντας να αντιμετωπίσουν, εκτός των ταπεινωτικών συνεντεύξεων και του διαρκούς άγχους εύρεσης εργασίας, ένα ατέλειωτο κύμα ακρίβειας που φέρνει την κοινωνική πλειοψηφία στα όρια της επιβίωσης οι, κατ’ ουσίαν, τιμωρητικές διατάξεις του νομοσχεδίου πρέπει να είναι η αφορμή για νέους αγώνες εργαζομένων και ανέργων για να μην πληρώσουμε εμείς άλλη μία κρίση του καπιταλισμού:

-Αυξήσεις στους μισθούς, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση

Επιδότηση για όλους τους ανέργους

Μειώσεις στις τιμές προϊόντων και ενέργειας

-Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη