Ο Yvan Colonna, ένας Κορσικανός πολιτικός κρατούμενος του κινήματος της ανεξαρτησίας πέθανε χθες το βράδυ στο νοσοκομείο της Αρλ της Γαλλίας.

Βρισκόταν σε κώμα στο νοσοκομείο από τις 2 Μαρτίου, την ημέρα που τραυματίστηκε από έναν άλλο κρατούμενο στις φυλακές της Μασσαλίας. Από τα πλάνα της κάμερας παρακολούθησης έγινε αμέσως αντιληπτό ότι οι υπηρεσίες διάσωσης άργησαν πολύ. Οι δεσμοφύλακες, παρά το γεγονός ότι ο Yvan βρισκόταν σε τμήμα υψίστης ασφαλείας, χρειάστηκαν δέκα λεπτά για να μπουν στο τμήμα και πέρασαν πολλά ακόμη λεπτά μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο. Η καθυστέρηση στη διάσωση ήταν πιθανώς καθοριστική για την κατάσταση της υγείας του.
Στην είδηση ​​του τραυματισμού του Yvan Colonna, οι Κορσικανοί ξεσηκώθηκαν αμέσως. Όλες οι πόλεις, ακόμη και τα μικρότερα χωριά της Κορσικής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Συνελεύσεις, διαδηλώσεις, συγκρούσεις με τη Χωροφυλακή. Οι πρωτοβουλίες και οι επιθέσεις κατά των συμβόλων της γαλλικής αποικιοκρατικής εξουσίας στο νησί (αστυνομία και νομαρχίες) ήταν πολυάριθμες και διαδεδομένες.
Οι δύο βασικές στιγμές της κινητοποίησης ήταν η διαδήλωση που έγινε το Σαββατοκύριακο μετά τον τραυματισμό του Yvan στο Corti και, κυρίως, αυτή που καλέστηκε στις 13 Μαρτίου στη Bastia. Εδώ ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων υποστήριξε ενεργά ομάδες νεολαίων που συγκρούονταν με την αστυνομία για ώρες. Ο απολογισμός της ημέρας θα κάνει λόγο για αρκετές δεκάδες τραυματίες αστυνομικών και διαδηλωτών, απροσδιόριστο αριθμό δακρυγόνων και βομβών μολότοφ.

Αντιμέτωπος με αυτή τη λαϊκή εξέγερση, ο Μακρόν πανικοβλημένος διέταξε αμέσως τον αποχαρακτηρισμό του Yvan Colonna και των τριών άλλων πολιτικών κρατουμένων που κατηγορούνται για την υπόθεσή του (οι τέσσερις καταδικάστηκαν σε μια αμφίβολη δίκη για τη δολοφονία του Γάλλου Νομάρχη στην Κορσική το 1998). Αυτός ο αποχαρακτηρισμός τους ανοίγει τη δυνατότητα να ζητήσουν μεταφορά σε φυλακή της Κορσικής και στο άμεσο μέλλον να ζητήσουν άδειες.

Μετά την εντυπωσιακή διαδήλωση στη Μπαστιά, το γαλλικό κράτος ξεκίνησε συνομιλίες, λέγοντας ότι είναι έτοιμο να ξανασυζητήσει κάποιες αρχές αυτονομίας του νησιού, με το πιο θεσμικό κομμάτι του απελευθερωτικού κινήματος της Κορσικής σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Αφήνοντας για λίγο στην άκρη τις ιδιαιτερότητες του αυτόνομου κινήματος της Κορσικής και τον ταξικό του χαρακτήρα, ένα δύσκολο και σύνθετο θέμα που πρέπει να δοθεί άπλετος χώρος και χρόνος για συζήτηση, δεν μπορεί κάποιος παρά να εκφράσει αλληλεγγύη στον Yvan και τον Κορσικανό λαό. Ένας λαός που έχει παλέψει ενάντια στις αποικιοκρατικές πολιτικές του γαλλικού κράτους εδώ και πολλές δεκαετίες και που πάντα οπλιζόταν με όλα τα μέσα που θεωρούσε κατάλληλα (συμπεριλαμβανομένου του ένοπλου αγώνα) για να πολεμήσει ενάντια στο κράτος.

Ακόμα κι αν τα τελευταία χρόνια ο διεκδικήσεις στο πεδίο του δρόμου είχαν σβήσει, με την επιλογή ενός μέρους του κινήματος να δοκιμάσει τον θεσμικό δρόμο, αυτό το τραγικό γεγονός έδωσε ώθηση στην ιστορία και καθόρισε ξανά το πεδίο του δυνατού για πολλούς νέους, προλετάριους και κατοίκους. της Κορσικής. Μας φαίνεται σημαντικό να τα υπογραμμίσουμε όλα αυτά, ειδικά σε αυτούς τους καιρούς πολέμου και αδυναμίας, τουλάχιστον στην Ευρώπη, του επαναστατικού κινήματος.

Τώρα ο Yvan Colonna είναι νεκρός.

Ο λαός της Κορσικής υπογράμμισε αμέσως με το σύνθημα «STATU FRANCESE ASSASSINU» -Το Γαλλικό Κράτος είναι δολοφόνος- ποια είναι η πολιτική ευθύνη αυτής της κρατικής δολοφονίας και είμαστε σίγουροι ότι τώρα που έφυγε ο Yvan οι δρόμοι «θα ξαναμιλήσουν».