Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ απειλεί εργαζόμενους από το μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης που αρνήθηκαν να μετακινηθούν στην Αλεξανδρούπολη για να συμμετάσχουν στην τεχνική εξασφάλιση – υποστήριξη των μηχανών που αυτές τις μέρες μεταφέρουν άρματα του ΝΑΤΟ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης!

Εδώ και περίπου δυο βδομάδες ασκείται πίεση στους εργαζόμενους στο μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης να μεταβούν στην Αλεξανδρούπολη. Αρχικά η εργοδοσία υποδείκνυε ποιος εργαζόμενος θα πρέπει να πάει και, όταν εισέπραξε την άρνησή τους, τους είπε «να τα βρουν μεταξύ τους». Όταν πάλι κανένας δεν δέχτηκε να μετακινηθεί «εθελοντικά», ενεργοποίησε την «υποχρεωτικότητα», επικαλούμενη ότι στη σύμβαση εργασίας τους αναφέρεται πως «ο εργαζόμενος μπορεί να διαταχθεί ανάλογα με τις ανάγκες» της εταιρείας. Έτσι, έστειλε έναν εργαζόμενο με ειδικότητα ηλεκτρολόγου, ο οποίος επέστρεψε και πρέπει να αντικατασταθεί από άλλον.

Ο ηλεκτρολόγος που διατάχθηκε να βρίσκεται το Σάββατο 2/4 στην Αλεξανδρούπολη δήλωσε ξεκάθαρα στον προϊστάμενό του ότι δεν δέχεται να μετακινηθεί, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο δεν γίνεται να αξιοποιούνται για τη μεταφορά ΝΑΤΟικού πολεμικού υλικού στα περίχωρα της Ουκρανίας και να γίνονται συνένοχοι στη διέλευση της πολεμικής μηχανής. Η απάντηση του προϊσταμένου ήταν ότι τάχα δεν πρέπει να ενδιαφέρει τους εργαζόμενους τι κουβαλάνε τα τρένα, ότι είναι δουλειά τους και πρέπει να την εκτελέσουν κανονικά.

Μπροστά σ’ αυτήν την εξέλιξη, παρεμβάσεις πραγματοποίησαν συνδικαλιστές, ενώ εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης με ψηφίσματά τους απαιτούν καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή του ελληνικού σιδηρόδρομου για τη μεταφορά πολεμικού υλικού, να σταματήσουν οι απειλές στους εργαζόμενους που αρνούνται να συναινέσουν στη μεταφορά ΝΑΤΟικού πολεμικού υλικού.

Καταγγέλλουμε στον λαό τις απειλές της εργοδοσίας σε εργαζόμενους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην τεχνική εξασφάλιση των μηχανών που αυτές τις μέρες μεταφέρουν άρματα του ΝΑΤΟ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Είναι κοροϊδία να λέει η εργοδοσία ότι “δεν σας ενδιαφέρει τι θα κουβαλήσουνε τα τρένα, εσάς είναι η δουλειά σας και πρέπει να πάτε”, ή ότι “στη σύμβαση της εταιρείας αναφέρεται πως ο εργαζόμενος θα διαταχθεί ανάλογα με τις ανάγκες της”. Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο δουλεύουμε για φτηνή και ποιοτική μεταφορά του λαού και για μεταφορά εμπορευμάτων που να αξιοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών του και ΟΧΙ για να γινόμαστε μέρος της εμπλοκής της χώρας σε επικίνδυνους για τον λαό σχεδιασμούς, με τη μεταφορά ΝΑΤΟικού πολεμικού υλικού στα περίχωρα της Ουκρανίας.

Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στη διέλευση της πολεμικής μηχανής από τα εδάφη της χώρας μας.

Η πραγματική αλληλεγγύη για τον λαό της Ουκρανίας είναι σήμερα η πάλη για: Καμία αξιοποίηση του σιδηρόδρομου για μεταφορά πολεμικού υλικού σε ξένες χώρες. Να γυρίσουν στη βάση τους οι μηχανές που αξιοποιούνται για αυτόν τον σκοπό. Καμία απειλή εργαζόμενου στον σιδηρόδρομο που αρνείται να συναινέσει για να πραγματοποιηθεί η μεταφορά ΝΑΤΟικού πολεμικού υλικού από τη χώρα μας».

πηγή: imerodromos.gr