Βρισκόμαστε εν μέσω μιας βαθιάς και δομικής καπιταλιστικής κρίσης. Στην προσπάθειά του να υπερβεί την κρίση αυτή, το κεφάλαιο ξεζουμίζει όσο περισσότερο μπορεί εμάς: τους φτωχούς, το λαό, την εργατική τάξη. Τo κόστος ζωής διαρκώς αυξάνεται και τα λαϊκά εισοδήματα παραμένουν χαμηλά. Οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ακόμα και στα πλέον βασικά είδη πρώτης ανάγκης, έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Το ίδιο ισχύει βέβαια και στον τομέα της ενέργειας, στον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο και τα καύσιμα. Οι υπέρογκοι λογαριασμοί ρεύματος σημαίνουν ότι όλο και περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν να τους καλύψουν και έτσι απειλούνται με διακοπή.

Όσον αφορά τη στέγαση, οι τιμές των ενοικίων έχουν φτάσει στα ύψη, αποτέλεσμα των επενδυτικών στρατηγικών του διεθνούς κεφαλαίου, της ίδιας της φύσης της αγοράς ακινήτων στο πλαίσιο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, αλλά και των εγχώριων πολιτικών της τουριστικοποίησης, του εξευγενισμού, της καπιταλιστικής ανάπλασης και αναδιάρθρωσης, των ίδιων πολιτικών που ιδιωτικοποιούν τα πάντα, ακόμα και το νερό. Έτσι, για τη μέση οικογένεια, το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγαση μετατρέπεται σε απρόσιτη πολυτέλεια.

Ταυτόχρονα, απειλείται ευθέως η πρώτη κατοικία. Την τελευταία δεκαετία, στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007 και των επακόλουθων κρατικών πολιτικών στην κατεύθυνση της ανακεφαλαιοπόιησης των τραπεζών και της λεγόμενης ανάπτυξης, έχει ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την μεταπώληση των μη εξυπηρετούμενων δανειών από τα funds. Η διαχείριση αυτών των δανείων από τα funds και την συνέχεια τους – τους servicers, τα εισπρακτικά και δικηγορικά γραφεία – οδηγεί στην εκτόπιση δεκάδων οικογενειών της τάξης μας από τα σπίτια τους, τα οποία πολλές φορές στην συνέχεια αγοράζονται μέσω των πλειστηριασμών είτε από τις ίδιες τις τράπεζες, είτε από εταιρίες real estate, για εξευτελιστικά ποσά.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιείται την Πέμπτη 30 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Grand Wyndham Athens, το 1o συνέδριο Real Estate. Διοργανώνεται από τον όμιλο REAL Group, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων. Τίτλος του συνεδρίου είναι «Νέα εποχή στην αγορά ακινήτων – Προκλήσεις και προοπτικές της επόμενης μέρας».

Οι συμμετέχοντες του συνεδρίου είναι απολύτως ενδεικτικοί για την κατεύθυνσή του:

-Στελέχη της Prodea, της εταιρίας που έχει αναλάβει έργα ανάπλασης σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, μεταξύ των οποίων και τα Εξάρχεια.

-Ο διευθύνων σύμβουλος του υπερταμείου, του κεντρικού μηχανισμού ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου σε ντόπιους και ξένους επενδυτές, Γρηγόρης Δημητριάδης.

– Ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αττικής και πρώην πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Γιάννης Ρεβύθης.

-Στους χαιρετισμούς, ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο περιφειάρχης Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, καθώς και ο πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Αλέξης Χαρίτσης.

Εξίσου ενδεικτικές είναι και οι θεματικές του συνδρίου, όπως για παράδειγμα: «Ακίνητα και τουρισμός», «Έξυπνες πόλεις και ψηφιακές τεχνολογίες» και «Νέες τάσεις στην κτηματαγορά»

Με βάση όλα τα παραπάνω, μας είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για ένα ουδέτερο συνέδριο. Ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται για μια συνάντηση εκπροσώπων της αστικής τάξης και του πολιτικού προσωπικού της, με σαφή κατεύθυνση την εκμετάλλευση των ακινήτων προς όφελος του κεφαλαίου και εις βάρος της εργατικής τάξης.

Όταν λοιπόν μιλάνε για ακίνητα και τουρισμό, εννοούν την εκτόξευση των ενοικίων και την μετατροπή των σπιτιών σε καταλύματα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. Όταν μιλάνε για έξυπνες πόλεις και τεχνολογία, μιλάνε για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για πόλεις όπου ο λαός ασφυκτιά. Όταν μιλάνε για νέες τάσεις στην κτηματαγορά, εννοούν την τάση να πληρώνουμε το μισό και παραπάνω του μισθού μας για να μένουμε σε τρώγλες.

Όταν, τέλος, μιλάνε για προκλήσεις και προοπτικές, αυτό σημαίνει κυρίως προκλήσεις για εμάς και προοπτικές για αυτούς. Για αυτούς, για την αστική τάξη και το κράτος της, η μόνη πρόκληση και συνάμα προοπτική είναι η μεγιστοποίηση των κερδών. Για εμάς, το λαό και την εργατική τάξη, η πρόκληση είναι αυτή της επιβίωσης. Η μόνη μας προοπτική βρίσκεται στην κοινωνική και ταξική αλληλεγγύη, καθώς και στην οργάνωση των αντιστάσεών μας σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Βρίσκεται στα καθημερινά παραδείγματα αγώνα: στις αρνήσεις πληρωμών, στις επανασυνδέσεις ρεύματος, στις κινητοποιήσεις που μπλοκάρουν πλειστηριασμούς και εξώσεις, μα και στις μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις και απεργίες για το κρατικό και καπιταλιστικό έγκλημα των Τεμπών.

Για τους παραπάνω λόγους, σε συνέχεια της ταξικής παρέμβασης που διοργανώσαμε στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, καλούμε:

Συγκέντρωση: Πέμπτη 30 Μαρτίου, 09:00, Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, πλατεία Καραϊσκάκη

Κανείς και καμία χωρίς σπίτι

Άμεση μείωση των ενοικίων και πάγωμα εξώσεων και πλειστηριασμών

Ταξική πρωτοβουλία ενάντια στην αύξηση των ενοικίων, τις εξώσεις και τους πλειστηριασμούς