«Ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμηθεί παρά σαν καπιταλισμός στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή, σαν ο πιο θρασύς κι ο πιο δόλιος καπιταλισμός»

Μπέρτολτ Μπρεχτ

Το βράδυ της 25ης Μαϊου μέλος της Λαϊκής Δράσης δέχθηκε ενέδρα από φασίστες κάτω από το σπίτι του στο Γκύζη, έπειτα από πολιτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Νομική. Το περιστατικό αυτό έρχεται σε συνέχεια ανάλογων περιστατικών επιθέσεων εναντίον αναρχικών και κομμουνιστών αντιφασιστών (μεταξύ των οποίων και το μαχαίρωμα συντρόφου της συλλογικότητάς μας στην πλατεία Βικτωρίας στις 11 Φεβρουαρίου). Παράλληλα με την ενέδρα που στήθηκε εναντίον του συντρόφου από τη Λαϊκή Δράση, ο φασιστικός εσμός έστησε μια άλλου είδους ενέδρα εναντίον δασκάλας σε δημοτικό στην περιοχή του Ζωγράφου, με σκοπό τη διαπόμπευση και το ηθικό της λιντσάρισμα. Μέσα από τη διασπορά εξόφθαλμων fake news (πως δήθεν η δασκάλα πρόβαλε ταινία με ομοφυλοφιλικό ερωτικό περιεχόμενο στους μαθητές της) οι φασίστες επιχείρησαν τη δημιουργία ενός πόλου (επανα)συσπύρωσης στα σχολεία μέσα από την τεχνητή διέγερση συντηρητικών αντανακλαστικών ορισμένων γονέων. Στην προσπάθειά τους αυτή είχαν για πολύτιμο βοηθό τα μέινστριμ ΜΜΕ που άδραξαν αμέσως την ευκαιρία να πουλήσουν ηθικό πανικό και νεοσυντηρητισμό.

Τα γεγονότα αυτά δεν τα βλέπουμε αποσυνδεμένα μεταξύ τους. Δεν είναι τυχαίο πως πίσω από το δεύτερο περιστατικό βρίσκεται ο γνωστός φασίστας δικηγόρος Χάρης Κατσιβαρδάς. Ο Κατσιβαρδάς ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα στο χώρο της alt right ως στέλεχος του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του Καπερνάρου και εκτοξεύθηκε μέσα από τον πολτό του αντιεμβολιαστικού κινήματος, προσχωρώντας στο Εθνικό Κόμμα Έλληνες του ναζιστή Ηλία Κασιδιάρη. Οι άκρες του στα μέινστριμ ΜΜΕ είναι εμφανείς, ενώ είναι σοκαριστική η ευκολία με την οποία ο μιντιακός οχετός υιοθέτησε το ομοφοβικό παραλήρημά του και τα fake news που διέδωσε εναντίον μιας εργαζόμενης στο χώρο της εκπαίδευσης.

Οι φασίστες εδώ και χρόνια πουλάνε στην κοινωνία ένα δήθεν “αντισυστημικό” προσωπείο, ενώ είναι δημιουργήματα και εφεδρείες του ίδιου του συστήματος που υποτίθεται ότι αντιπαλεύουν. Ήδη από τα γενοφάσκια του ο φασισμός συγκροτήθηκε ως απεργοσπαστικός μηχανισμός και ως στήριγμα του κεφαλαίου. Όπως γράφαμε σε παλιότερη ανακοίνωση: «στρατηγικός στόχος του φασισμού είναι η διαμόρφωση των όρων για την πιο ακραία ταξική μας υποτίμηση. Για αυτό ακριβώς ο φασισμός ορίστηκε ιστορικά ως «η υποτίμηση έως του σημείου εξόντωσης της εργατικής τάξης», και για αυτό οι φασιστές ονομάστηκαν η οργάνωση μάχης του κεφαλαίου. Κατανοώντας τον ως τέτοιο ακριβώς, αντιλαμβανόμαστε την πάλη για τη συντριβή του φασισμού ως ζωτικό ταξικό επίδικο και καθήκον, ως βασική πολιτική προτεραιότητα».

Η θρασύτητα με την οποία οι φασίστες προχωρούν σε οργανωμένες επιθέσεις οφείλεται εν μέρει και στην εκλογική απήχηση που είχαν οι ακροδεξιοί σχηματισμοί και στην προσπάθειά τους να (ξανα)κατακτήσουν το έδαφος που τους στέρησε το οργανωμένο και μαχητικό αντιφασιστικό κίνημα. Βασικές πηγές και πόλοι επανασυσπείρωσης της ακροδεξιάς αποτέλεσαν τα τελευταία χρόνια τα “μακεδονομαχικά” συλλαλητήρια, τα αντιμεταναστευτικά πογκρόμ (Λέσβος, Έβρος κλπ) και το μαζικό κίνημα των αρνητών της πανδημίας. Παρά το “αντισυστημικό” προφίλ που πουλάνε οι φασίστες έχουν ερείσματα σε τμήματα του βαθέους κράτους (από τον στρατό και την αστυνομία μέχρι την εκκλησία και την αστική δικαιοσύνη). Εχθρός τους δεν είναι το “σύστημα”. Εχθροί τους είναι οι αποκλεισμένοι, οι φτωχοί, οι μετανάστες, οι “διαφορετικοί”, όσες και αγωνίζονται στους χώρους εργασίας και τις γειτονιές, οι αναρχικοί, οι κομμουνιστές.

Η δράση των φασιστών, λοιπόν, όχι μόνο δεν είναι αντιθετική προς το σύστημα αλλά λειτουργεί παραπληρωματικά (ο φασισμός είναι το βέλος του συνταγματικού τόξου, όπως έγραφε πρόσφατα ένας σύντροφος). Κι αυτή του η “φυσική” λειτουργία οξύνεται ακόμα περισσότερο στη σημερινή εποχή της πολεμικής προπαρασκευής του ελληνικού κράτους και της μετατροπής του σε απέραντο νατοϊκό προγεφύρωμα, γεγονός που με τη σειρά του δίνει πολιτικό χώρο σε εθνικιστικές, ακροδεξιές, φασιστικές ιδέες και πρακτικές. Άλλωστε, διαχρονικά η ιστορία του φασισμού στην Ελλάδα είναι άρρηκτα δεμένη με τον δοσιλογισμό και τη δουλοπρέπεια στο ελληνικό κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστές προστάτες. Είναι χρέος μας λοιπόν να (ξανα)τσακίσουμε την φασιστική σαπίλα και να τη (ξανα)στείλουμε εκεί που της αρμόζει: στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας!

Αλληλεγγύη σε όσες και όσους δέχονται επιθέσεις από τον φασιστικό εσμό

Αλληλεγγύη στους 2 αγωνιστές που διώκονται για τις επιθέσεις σε γραφεία της Χρυσής Αυγής

Διαδήλωση καταδίκης της φασιστικής ενέδρας κάτω από το σπίτι του συντρόφου της Λαϊκής Δράσης: Πλατεία Γκύζη, Τετάρτη 7 Ιούνη στις 18:30

Ταξική Αντεπίθεση (ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστ(ρι)ών)