Ανοιχτή συνέλευση για το κρατικό έγκλημα στην Πύλο | Πέμπτη 13 Ιουλίου: Πανελλαδική Μέρα Δράσης ενάντια στη Δολοφονία Μεταναστών/τριων στην Πύλο – Αθήνα 19.00 Προσυγκέντρωση Ομόνοια Διαδήλωση προς το Σύνταγμα και τα γραφεία της ΕΕ

Την Τετάρτη 14/6/2023 στα ανοικτά των ακτών της Πύλου αλιευτικό σκάφος ανατράπηκε με αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 600 ανθρώπων. Μαρτυρίες των επιζώντων μεταναστών μιλούν για εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά που εγκλωβίστηκαν στα αμπάρια του αλιευτικού. Η εμπλοκή του ελληνικού Λιμενικού στη βύθιση του σκάφους ήταν άμεση: όχι μόνο δεν διέσωσε τους επιβάτες του πλοίου όταν αυτό ήταν ήδη σε κίνδυνο αλλά με βάση τις αδιάσειστες μαρτυρίες των επιζώντων η βύθιση συνέβη όταν οι λιμενικοί το ρυμούλκησαν με υψηλή ταχύτητα χρησιμοποιώντας κάβο (σχοινί). Αδιαφορώντας πλήρως για τις ανθρώπινες ζωές, το λιμενικό ήταν θεατής από απόσταση στο πνιγμό εκατοντάδων ανθρώπων, ξεκινώντας την επιχείρηση διάσωσης μετά από 2 ολόκληρες ώρες.

Αφότου οι 104 επιζώντες μεταφέρθηκαν στην ακτή, η αστυνομία κατάσχεσε 40 κινητά επιζώντων που βρίσκονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας και τα αντικατέστησε ώστε, να εξαφανιστεί το αποδεικτικό υλικό των ευθυνών του ελληνικού λιμενικού για τη βύθιση του πλοίου. Σύμφωνα με τους επιζώντες, τα τηλέφωνα λειτουργούσαν και σε αρκετά από αυτά υπάρχει καταγραφή ολόκληρου του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένης και της δολοφονικής επέμβασης του λιμενικού. Από, τους 104 διασωθέντες του πολύνεκρου ναυαγίου, 9 Αιγύπτιοι κατηγορούνται ως διακινητές και μεταφέρθηκαν έκτακτα και μυστικά στις φυλακές Ναυπλίου. Αποτελεί κοινή πρακτική μετά από την άφιξη κάθε πλοίου άνθρωποι να επιλέγονται τυχαία και να επιβαρύνονται με τις παραπάνω κατηγορίες, με σκοπό την ποινικοποίηση της ίδιας της μετανάστευσης. Οι υπόλοιποι μετανάστες, σημαδεμένοι από την τραυματική εμπειρία, μεταφέρθηκαν στο κλειστό καμπ-φυλακή Μαλακάσα 2. Δεν έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή ιατρική περίθαλψη, δικηγορική κάλυψη, διερμηνεία και ψυχολογική υποστήριξη. Επίσης δεν μπορούν να ενημερωθούν για την κατάσταση των συγγενών και φίλων τους που αγνοούνται ή βρίσκονται στο νοσοκομείο μετά το ναυάγιο, κάτι το οποίο επιδεινώνει τη ψυχολογική τους κατάσταση.

Στην Πύλο δεν έγινε ατύχημα αλλά μια μαζική δολοφονία από το Ελληνικό κράτος και την ΕΕ.

Στο φράχτη του Έβρου, στο πάτο του Αιγαίου, χτίζεται η ασφάλεια του κάθε Ευρωπαίου! Η μαζική δολοφονία στη Πύλο είναι ένα από τα εκατοντάδες παρόμοια εγκλήματα κατά μήκος των συνόρων της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, στα οποία εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ενώ η Πύλος κατάφερε να φτάσει στα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης λόγω του μεγάλου αριθμού νεκρών, η άρνηση διάσωσης σκαφών σε κίνδυνο και οι δολοφονικές επαναπροωθήσεις (pushbacks) στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας/ΕΕ αποτελούν συστημική στρατηγική από τις Ελληνικές αρχές και τη Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής). Η Ευρώπη έχει μετατρέψει τα σύνορά της σε στρατιωτικοποιημένες ζώνες κρατικής και παρακρατικής βίας ενάντια σε ανθρώπους που αναζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί στην «ασπίδα της Ευρώπης» σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, ασκώντας βίαιες αποτροπές σε μεταναστ/α/ριες/ες. Χιλιάδες έχουν πυροβοληθεί, ξυλοκοπηθεί, υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και εγκαταλειφθεί στη θάλασσα και στην περιοχή του Έβρου από τις ελληνικές δυνάμεις καταστολής, σε συνεργασία με τη Frontex. Οι πολιτικές του βασανισμού, της εξαφάνισης και των επαναπροωθήσεων (pushbacks) στην Ελλάδα έχουν αναγκάσει μεταναστ/ες/ριες/α να ακολουθούν ακόμα πιο επικίνδυνες διαδρομές με σκοπό να φτάσουν στην Ευρώπη. Το 2022, τουλάχιστον 3.800 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μεταναστευτικές διαδρομές εντός και από τις περιοχές της κεντρικής Ανατολής και της Βόρεια Αφρικής, μόνο στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τουλάχιστον 326. Οι δολοφονίες στα σύνορα πρέπει να σταματήσουν!
Πολλοί άνθρωποι φεύγουν από πολέμους, καταδιώξεις, οικονομική βία και κλιματικές καταστροφές που τα κράτη, η ΕΕ, το κεφάλαιο, το ΝΑΤΟ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προκαλούν. Ενδεικτικό παράδειγμα της “πολιτισμένης” δύσης αποτελεί η συνεργασία της Ε.Ε. με απολυταρχικά καθεστώτα, όπως είναι το τουρκικό και το λιβυκό κράτος, ενισχύοντας τον ρατσιστικό/ταξικό πόλεμο, εξωτερικεύοντας τον έλεγχο των Ευρωπαϊκών συνόρων και προκαλώντας περισσότερη προσφυγιά/μετανάστευση, θάνατο και πόνο.

Το ελληνικό κράτος ως κομμάτι αυτών των πολιτικών πρωτοστατεί στις συνοριακές δολοφονίες, κατασκευάζει μια επίπλαστη εθνική ενότητα παράγοντας ρατσισμό στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας και ανοίγοντας το δρόμο στον αναδιόμενο εθνικισμό (πογκρόμ, ξυλοδαρμοί κτλπ). Παράλληλα εκμεταλλεύεται οικονομικά όσους/όσες/όσα καταφέρνουν να επιβιώσουν στα σύνορα σε εργασιακά κάτεργα, φυλακίζει σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης αυτούς/αυτές/αυτά που για εκείνο περισσεύουν και επιβραβεύει με περισσότερες θέσεις εργασίας και bonus τους συνοριοφύλακες οι οποίοι κάνουν χρόνια τώρα χρυσές δουλειές πλάι στη Frontex και τις παραστρατιωτικές μαφίες.

Από τη δικιά μας θέση οφείλουμε να αντισταθούμε στο ρατσισμό, την στρατιωτικοποίηση των συνόρων και την ποινικοποίηση της μετανάστευσης. Χτίζουμε κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστριών, διεκδικούμε πρόσβαση σε χαρτιά, περίθαλψη και εκπαίδευση για όλες/όλους/όλα και αντιστεκόμαστε σε κάθε πολιτική που σπέρνει θάνατο, μετανάστευση, εκμετάλλευση και κάθε λογής καταπίεση.

-Η δολοφονία στην Πύλο δεν θα ξεχαστεί Αλληλεγγύη στους επιζώντες!
-Άμεση απελευθέρωση των 9 φυλακισμένων μεταναστών!
-Να σταματήσουμε τα εγκλήματα του Λιμενικού και τον πόλεμο κατά των μεταναστ(ρι)ών! Να καταργηθεί η Frontex!
-Άμεση πρόσβαση σε χαρτιά, αξιοπρεπή στέγη-περίθαλψη-εκπαίδευση σε όλους/ες/α!
-Ελευθερία μετακίνησης για όλες/ους/α !

Καλούμε: Πέμπτη 13/7 προσυγκέντρωση στις 19:00 στην Ομόνοια και διαδήλωση προς το Σύνταγμα και τα γραφεία της Ε.Ε.
Όλες/Όλοι/Όλα εκεί!
Οι μετανάστ(ρι)ες είναι αδέλφια ταξικά. Στρατόπεδα συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά!
Μένουμε μαζί, δουλεύουμε μαζί, ντόπιοι/ες μετανάστ(ρι)ες τσακίζουμε ναζί!