Ογκολογικό Νοσοκομείο Μεταξά – Ένα ευκρινές δείγμα της διάλυσης της Δημόσιας ΥγειαΕδώ και μέρες, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Μεταξά καταγγέλλουν ότι ακυρώνονται χημειοθεραπείες ασθενών, ενώ υπάρχει και πρόβλημα με την σίτιση. Στα ταμεία του νοσοκομείου υπάρχουν 5.000 ευρώ ενώ οι μηνιαίες ανάγκες ξεπερνούν τα 3.5 εκατομμύρια ευρώ. Μετά τις καταγγελίες κατά της διοίκησης του νοσοκομείου για κακοδιαχείριση των οικονομικών με σωρεία απευθείας αναθέσεων, απολύθηκε ουσιαστικά ο διοικητής του νοσοκομείου. Λίγους μήνες νωρίτερα, οι εργαζόμενοι είχαν καταγγείλει την υποστελέχωση του φαρμακευτικού τμήματος, που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν οι χημειοθεραπείες των ασθενών καθώς ο μοναδικός φαρμακοποιός που διέθετε το νοσοκομείο είχε αρρωστήσει.

Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας είναι τραγική. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που προωθούν την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας, λειτουργώντας προς όφελος του κεφαλαίου, έχουν εξωθήσει το σύστημα υγείας στα όρια του. Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των νοσοκομείων, οδηγούν στο κλείσιμο ολόκληρων τμημάτων, στην έλλειψη βασικών ειδικοτήτων στα περιφερειακά νοσοκομεία και στην παραίτηση πολλών μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εξαιτίας της ακραίας κόπωσης. Παράλληλα, πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να απευθυνθούν σε ιδιωτικές κλινικές ακόμα και για χειρουργεία ρουτίνας, πληρώνοντας υπέρογκα ποσά. Αυτή η συνθήκη, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό στα βασικά είδη διαβίωσης και τους χαμηλούς μισθούς, δημιουργεί ένα ασφυκτικό κλίμα για τα λαϊκά στρώματα.

Το Ογκολογικό Νοσοκομείο Μεταξά, βρίσκεται στον Πειραιά και είναι από τα λίγα δημόσια αντικαρκινικά νοσοκομεία της Αττικής. Εξυπηρετεί πολύ κόσμο από τις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά και της Αθήνας, οι οποίοι δεν έχουν τα χρήματα για να πάνε σε ιδιωτικές κλινικές. Η αδιαφορία του κράτους για την υγεία των ανθρώπων της τάξης μας είναι εγκληματική. Την ίδια στιγμή που ξοδεύονται δισεκατομμύρια σε πολεμικούς εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ και σε μέσα καταστολής, η δημοσία υγεία καταρρέει. Να αγωνιστούμε από κοινού, χρήστες/ριες των υπηρεσιών υγείας και υγειονομικό προσωπικό για να διεκδικήσουμε ποιοτική και δωρεάν υγεία για όλους/ες.