Business as usual (ή αλλιώς, να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post Τουρκία και Ελλάδα είναι κόμβος διαμετακόμισης ρωσικού πετρελαίου προς τις ΗΠΑ. Ειδικό ρόλο παίζουν τα διυλιστήρια της Motor Oil, η οποία μάλιστα εξυπηρετεί και τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, ενώ από την αρχή των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας έχει υπογράψει νέα συμβόλαια αξίας σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων με το Αμερικάνικο Πεντάγωνο. Συγκεκριμένα, ρωσικό μαζούτ φτάνει μέσω του τερματικού ναυτιλιακού σταθμού Dortyol της Τουρκίας προς το ελληνικό διυλιστήριο:

«Από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ρωσικές αποστολές στο Dortyol ανήλθαν συνολικά σε 2,7 εκατομμύρια βαρέλια, ή περισσότερο από το 69% του μαζούτ που αποστέλλεται δια θαλάσσης στο Dortyol κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (…) από τον σταθμό της Dortyol έχουν αποστείλει συνολικά 7 εκατομμύρια βαρέλια μαζούτ, εκ των οποίων τα 4,2 εκατομμύρια βαρέλια πήγαν στην Motor Oil Hellas. Αυτές οι αποστολές αντιπροσώπευαν τουλάχιστον το 56%του συνόλου του μαζούτ που λάμβανε το ελληνικό διυλιστήριο δια θαλάσσης».

Ακολούθως, μέσω της βιομηχανικής πρακτικής της ανάμειξης προϊόντων διαφορετικής προέλευσης “κρύβεται” το ρωσικό αποτύπωμα και το τελικό προϊόν καταλήγει σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Βρετανία.