Από την έναρξη της Ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα, μετά την “Καταιγίδα του Αλ Άκσα” στις 7 Οκτωβρίου, ξεκίνησε στην Ελλάδα μια επικοινωνιακή καταιγίδα υπεράσπισης του ισραηλινού “δικαιώματος στην αυτοάμυνα” από πλήθος συστημικών και “αντισυστημικών” ακροδεξιών. Στην πρώτη γραμμή αυτού του φαινομενικά παράδοξου φλερτ ήταν η προερχόμενη από το αντισημιτικό ΛΑΟΣ ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας (Άδωνις Γεωργιάδης, Θάνος Πλεύρης, Μάκης Βορίδης). Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Βελόπουλος αποκάλεσε τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Ελλάδα ως «Πέμπτη Φάλαγγα και Δούρειο Ίππο», ζητώντας διαρκώς τη σύλληψη και απέλασή τους: «Βλέπω 70 αλήτες στο Σύνταγμα να καίνε την Εβραϊκή σημαία; Όπως είναι τους παίρνω και τους μεταφέρω στα σύνορα. Κλωτσιά και έξω (…) Εγώ δεν θα δεχόμουν κάνέναν από εκεί. Τελεία και παύλα. Κανέναν από την Παλαιστίνη. Κανέναν!». Ο Φαήλος Κρανιδιώτης έγραψε όταν ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί: «Το Ισραήλ να κάνει οικόπεδο τη Γάζα και να στείλει όλη τη Χαμάς, τσανάκια του Ερντογάν, για πιλάφι». Οι Σπαρτιάτες στην ανακοίνωσή τους έγραψαν: «Είναι πλέον σαφές ότι οι φιλότουρκοι τζιχαντιστές της Χαμάς κήρυξαν απρόκλητα τον πόλεμο στο Ισραήλ». Ο ακροδεξιός ειδικός φρουρός Τηλέμαχος Μπόσσιος, φίλος των Κασιδιαραίων, παίρνει από την πρώτη στιγμή θέση υπέρ του Ισραήλ και καλεί στην εκπομπή του τον γνωστό φανατικό ραβίνο Μορδεχάι Φριζή, που εμφανίζεται ως Πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος του Likud (του κόμματος του Νεντανιάχου). Σύμφωνα με τον Φριζή στην Γάζα δεν υπάρχουν άμαχοι, δεν υπάρχουν αθώοι.1 Όλοι οι κάτοικοι της Γάζας είναι τρομοκράτες, ακόμα και τα παιδιά και πρέπει η εβραϊκή εκδίκηση να πέσει στα κεφάλια όλων. Θυμίζω πως ο Φριζής είχε γίνει γνωστός όταν μετά από παρέμβαση με μπογιές του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία του Ισραήλ στις 25 Δεκεμβρίου του 2017, έλεγε: «Για τολμήστε να μπείτε στην πρεσβεία και θα σας αναλάβουμε όπως ακριβώς σας αξίζει. Όπως στο Mavi Marmara. Σκουλήκια αναρχικοί. Μια σφαίρα στο κεφάλι και τελειώσαμε. Αναρχοκουμούνια, σας φτύνουμε και τον Μαρξ, τον προδότη τον Εβραίο αντισημίτη, σας φτύνουμε και τον Μπακούνιν. Σας φτύνουμε και το άλφα της αναρχίας και το σφυροδρέπανο». Τότε, μέχρι και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο καταδίκασε τα παραληρήματα του Φριζή, χαρακτηρίζοντάς τα ως κραυγές φανατισμού και μισαλλοδοξίας.

Η εξάπλωση των fake news και η αναπαραγωγή τους από τους ακροδεξιούς είναι αναμενόμενη. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ήταν το υποτιθέμενο εξώφυλλο του περιοδικού Forbes που απεικόνιζε τον πρώην επικεφαλής της Χαμάς Khaled Mashal ως κάτοχου γιγαντιαίας περιουσίας. Πηγή της συγκεκριμένης ψευδούς είδησης ήταν το Ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών. Τη fake φωτογραφία την αναπαρήγαγαν ως αληθινή ακροδεξιοί λογαριασμοί, μεταξύ των οποίων ο Άδωνις Γεωργιάδης, παρ’ ότι η ίδια η πηγή που τη δημοσίευσε γρήγορα παραδέχτηκε πως ήταν πλαστή (”σατιρική”)! Βεβαίως, όλη αυτή η διασπορά fake news που αναπαράγονται τόσο εύκολα δεν έχει σαν στόχο τους ηγέτες της Χαμάς, αλλά τη δημιουργία μιας πυκνής ομίχλης για να κρυφτεί η εν εξελίξει σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

Εκεί, όμως, που η εγχώρια αντισημιτική ακροδεξιά έδωσε τα ρέστα της ήταν η υποτιθέμενη αποκαθήλωση της Ελληνικής σημαίας από στύλο της ΔΕΗ και η έπαρση της Παλαιστινιακής στη θέση της από παλαιστίνιο πρόσφυγα κατά τη διάρκεια συναυλίας του ΠΑΜΕ. Κι ενώ η “είδηση” διαψεύστηκε πλήρως από σχετικό βίντεο που δείχνει τον πρόσφυγα να υψώνει τις δυο σημαίες που ήταν κολλημένες μαζί σε ένα κοντάρι, οι ακροδεξιοί δεν έχασαν την ευκαιρία να αναπαράγουν την ψευδή είδηση χύνοντας ισλαμοφοβικό και αντιμεταναστευτικό δηλητήριο. Μεγάλη γκάμα ακροδεξιών αναφέρθηκε παραπλανητικά στο γεγονός, από τον Θάνο Πλεύρη της Νέας Δημοκρατίας και τον αναπληρωτής κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης Στυλιανό Φωτόπουλο, μέχρι τον βουλευτή των Σπαρτιατών Κώστα Φλώρο και τον υποψήφιο με τη δημοτική παράταξη του Κασιδιάρη Δημήτρη Δέμπελα. Ας σταχυολογήσουμε μερικές αντιδράσεις:

Ο Νίκος Σωτηρόπουλος, επί πολλά χρόνια συνεργάτης του Κωστή Χατζηδάκη και επικεφαλής του θεματικού τομέα πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, έγραψε: «Έρχονται παράνομα. Καταστρέφουν. Βιάζουν. Σκοτώνουν. Βανδαλίζουν Εκκλησίες. Απειλούν. Ληστεύουν ότι βρουν. Καίνε τον καταυλισμό που τους παρέχει, φαγητό, νερό στέγη κ.α. Κάνουν πορείες. Κατεβάζουν Ελληνικές σημαίες. Αλλά είσαι εσύ φασίστας και ρατσιστής που δεν τους θέλεις στη χώρα σου!».

Ο Φαήλος Κρανιδιώτης: «τα θερμά μου συλλυπητήρια στους αρμόδιους. Κατάντια του κράτους. Σταλινοφασίστες αντισημίτες οργανώνουν συγκέντρωση στο Σύνταγμα προς υποστήριξη των τζιχαντιστων της Χαμάς και ένας κοπρίτης καθαίρεσε την Ελληνική Σημαία και αναρτά αυτή των ισλαμοναζι της Γάζας».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος: «Σε μία χώρα που δεν σέβονται οι ψευτοαριστεροί και οι ελαφροδεξιοι το σύμβολο του έθνους, τι να περιμένει κανείς από τους “φιλοξενούμενους” που μπαίνουν παράνομα και τους νομιμοποιούν από τα παράθυρα; ΚΑΤΕΒΑΣΑΝ ΤΗ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ! Απέλαση».

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος: «Ακόμα και οι ναζί κατακτητές σεβάστηκαν τον Άγνωστο Στρατιώτη, που η ελληνική κυβέρνηση παρέδωσε σήμερα στους κομμουνιστές. Αυτό και τίποτε άλλο».

Η αντισημιτική ελληνική ακροδεξιά δεν αγάπησε αίφνης τον εβραϊκό λαό. Τα κίνητρά της είναι αλλότρια και μπορούμε να τα εντοπίσουμε σε πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα στον αντιτουρκικό εθνικισμό (αφού η Χαμάς διατηρεί σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν). Η επικράτηση της ισλαμοφοβίας είναι ακόμα ένα κίνητρο, αφού οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονται από τον μουσουλμανικό κόσμο.2 Είπε ο Θάνος Πλεύρης σε τηλεοπτική εκπομπή: «Εγώ είμαι με το Ισραήλ(…) Το Ισλάμ έχει κηρύξει τον πόλεμο στον δυτικό κόσμο». Για το εθνικιστικό φαντασιακό ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός απειλείται από την ισλαμοποίηση μέσω της μεταναστευτικής “εισβολής”. Το Ισραήλ είναι ένα ανάχωμα απέναντι στην “βάρβαρη απειλή”: «Το Ισραήλ αποτελεί στις μέρες μας το προκεχωρημένο φυλάκιο του δυτικού πολιτισμού. Θα καθαρίσει για όλους μας», όπως έγραψε ο ακροκεντρώος Χρήστος Χωμενίδης. Η ελληνο-αυστραλή ανθρωπολόγος Πατρίσια Ρίακ, στέλεχος του Εθνικού Κόμματος Έλληνες, έγραφε στον Στόχο τον Σεπτέμβριο του 2022, σε άρθρο με τίτλο “Μετανάστες: ο τουρκικός Δούρειος Ίππος”: «Οι εθνικές ανησυχίες υπάρχουν σε όλα τα Κράτη, και η πραγματικότητα είναι ότι όπως οι Εβραίοι, πολλές άλλες εθνοτικές ομάδες, όπως οι Έλληνες, φρουρούν τις πατρίδες τους που οριοθετούνται από σύνορα και τείχη. Ακόμη και ο Ιουδαϊσμός, ως θρησκεία, έχει ένα εθνικό σύνορο που ονομάζεται Ισραήλ». Οι ιδέες αυτές προέρχονται από παλιά, πριν την ίδρυση του Ισραηλινού κράτους. Έγραφε ο πατέρας του πολιτικού σιωνισμού, Theodor Herzl, το 1896: «Αν η μεγαλειότητά του, ο Σουλτάνος, μας έδινε την Παλαιστίνη (…) θα μπορούσαμε να σχηματίσουμε εκεί το τμήμα ενός ευρωπαϊκού προμαχώνα απέναντι στην Ασία, ένα φυλάκιο πολιτισμού έναντι της βαρβαρότητας. Θα έπρεπε ως ουδέτερο κράτος να διατηρήσουμε επαφές με όλη την Ευρώπη, η οποία θα υποχρεώνονταν να εγγυηθεί την ύπαρξή μας».3

Μια άλλη παράμετρος της ακροδεξιάς λατρείας για το Ισραηλινό κράτος είναι ο θαυμασμός για τον ισραηλινό μιλιταρισμό και ο ομολογημένος πόθος να μετατραπεί η Ελλάδα σε “Δεύτερο Ισραήλ”. Γράφει ο Ηλίας Κασιδιάρης: «(…) εγώ επιμένω να δηλώνω πως η εθνική πολιτική που εφαρμόζουν οι ισραηλινοί για να επιβιώσουν είναι παράδειγμα προς μίμηση. Όταν είσαι περικυκλωμένος από μια θάλασσα εχθρικών λαών, τότε πρέπει να εξαντλήσεις τα ψυχικά και σωματικά αποθέματά ολόκληρου του πληθυσμού σου για να επιβιώσεις. Αυτό κάνουνε με επιτυχία οι εβραίοι κι ας είναι διαχρονικοί αντίπαλοι του Ελληνισμού». Εδώ έχουμε τον ορισμό του θαυμασμού του Ισραηλινού κράτους από έναν πορωμένο αντισημίτη!

Θα πρέπει σε όλα όσα αναφέρθηκαν πάνω να προσθέσουμε και τη γεωπολιτική παράμετρο. Σύμφωνα με τη νεοεθνικιστική αφήγηση του ελληνικού κράτους (στα πλαίσια της νέας “Μεγάλης Ιδέας” και των σχεδιασμών γεωστρατηγικής αναβάθμισής του), η Ελλάδα και το Ισραήλ μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά, άρα έχουν και κοινά συμφέροντα: είναι δύο μικρά σε μέγεθος έθνη με τεράστιο ιστορικό βάθος, είναι μικρά κράτη με πληθυσμό μερικών εκατομμυρίων κατοίκων, είναι χώρες περικυκλωμένες από αμέτρητους και αιμοβόρους εχθρούς και βασική προϋπόθεση για την επιβίωσή τους σ’ αυτό το εχθρικό περιβάλλον είναι η μιλιταριστική τους οχύρωση, ο υπερεξοπλισμός τους και η υπαγωγή τους στους ενεργειακούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ. Μέσω του λεγόμενου άξονα 3 + 1 (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, υπό την σκέπη των ΗΠΑ) και σε συνδυασμός με τις πολεμοκάπηλες συμμαχίες που χτίζει (χούντα της Αιγύπτου, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κλπ), το ελληνικό κράτος επιδιώκει να αυξήσει τους συντελεστές ισχύος του ώστε να αντισταθμίσει την τουρκική υπεροχή σε όλους τους τομείς (στρατιωτικό, οικονομικό, δημογραφικό κλπ). Στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία με το Ισραηλινό κράτος παίζει κομβικό ρόλο για την προσπάθεια του ελληνικού κράτους να αυξήσει την οικονομική και στρατιωτική δύναμή του, να δώσει καύσιμα για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας μέσα από χρυσοφόρες για το κεφάλαιο συμφωνίες, να ενισχύσει τη θέση του στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της οικοδόμησης ενός “ενεργειακού άξονα σταθερότητας”, να αναβαθμιστεί ως κόμβος μεταφοράς και πώλησης ενέργειας, να θωρακιστεί “αμυντικά” απέναντι στον κοινό εχθρό (την Τουρκία), να ενισχύσει τη στρατιωτική προστασία της οικονομικής/ενεργειακής πολιτικής του με τη μιλιταριστική επιτήρηση των εγκαταστάσεων εξόρυξης και μεταφοράς υδρογονανθράκων, να πάρει ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για τη συμβολή του στη δημιουργία ενός φιλο-δυτικού Άξονα στη Μέση Ανατολή.

Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, η δράση της ακροδεξιάς δεν λειτουργεί “αντισυστημικα” αλλά παραπληρωματικά. Ο αντιτουρκικός εθνικισμός, η αντιμεταναστευτική ρητορική, η ισλαμοφοβία, ο φόβος για το δημογραφικό αφανισμό της ευρωπαϊκής Λευκής Υπεροχής και την “αντικατάσταση πληθυσμών” (βλέπε τη ρατσιστική δήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου: «Αυτό που θα εύχομαι σε 100 χρόνια είναι να μην γίνει δια της βίας η Ευρώπη σκουρόχρωμη»)4, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές βλέψεις του ελληνικού κράτους δημιούργησαν το σημερινό κλίμα υπεράσπισης από την ελληνική ακροδεξιά του Ισραηλινού κράτους και δικαιολόγησης της σφαγής του παλαιστινιακού λαού. Δεν αγάπησαν ξαφνικά τον εβραϊκό λαό οι πολιτικοί απόγονοι των δωσίλογων που ευθύνονται για τον σχεδόν ολοκληρωτικό αφανισμό των εβραϊκών κοινοτήτων στην Ελλάδα. Δεν αγάπησαν ξαφνικά τον εβραϊκό λαό αυτοί που μέχρι πρόσφατα διαφήμιζαν βιβλία αρνητών του Ολοκαυτώματος. Είναι τυχοδιώκτες. Ασκούν ωμή realpolitik…

Σημειώσεις:

1. Αυτή είναι και η επίσημη θέση της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νεντανιάχου. Στις 9 Οκτωβρίου ο υπουργός Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ, δήλωσε: «Διέταξα μια πλήρη πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας. Δεν θα υπάρχει ηλεκτρισμός, δεν θα υπάρχει τροφή, ούτε καύσιμα, όλα είναι κλειστά. Πολεμάμε τα ανθρώπινα ζώα και ενεργούμε ανάλογα». Σύμφωνα με τον επικεφαλής Άβιγκντορ Λίμπερμαν, επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος “Το Ισραήλ είναι σπίτι μας” και υποστηρικτή των παράνομων εποικισμών: «Δεν υπάρχουν αθώοι στη λωρίδα της Γάζας. Όλοι συνδέονται με τη Χαμάς». Στον αντίποδα, η ισραηλινή ανθρωπιστική οργάνωση B’Tselem αναφέρει σε ανακοίνωσή της στις 7 Νοεμβρίου: «Το Ισραήλ σκοτώνει όλο και περισσότερους και περισσότερους αμάχους. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς γυναίκες και παιδιά. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για έναν τόσο φρικτό αριθμό νεκρών. Ολόκληροι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ερείπια, με ανθρώπους εγκλωβισμένους από κάτω. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μετατραπεί σε πρόσφυγες, άλλοι σκοτώθηκαν κατά την φυγή, άλλοι όταν αναζήτησαν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς. Χιλιάδες αγνοούνται, η τύχη τους άγνωστη. (…) Σε αυτόν τον πόλεμο, το Ισραήλ έχει αφαιρέσει όλους τους περιορισμούς, διαπράττοντας εγκλήματα πολέμου και παραβιάζοντας θεμελιώδεις ηθικές αρχές». Τέλος, στις ΗΠΑ (αλλά και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης) έχουν κινητοποιηθεί χιλιάδες Εβραίοι εναντίον της πολιτικής του Ισραηλινού κράτους, προσπαθώντας να εμποδίσουν την εν εξελίξει απόπειρα εθνοκάθαρσης. Μεχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές πάνω από χίλιοι Εβραίοι των ΗΠΑ έχουν συλληφθεί για ακτιβιστικές δράσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

2. Φαινόμενο το οποίο παρατηρούμε και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Στη Γαλλία ο Πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού και δεξί χέρι της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά, δήλωσε: «Ο Εθνικός Συναγερμός αποτελεί για πολλούς Γαλλοεβραίους μια ασπίδα απέναντι στην ισλαμική ιδεολογία». Στην “πορεία κατά του αντισημιτισμού” που διοργάνωσε η Γαλλική κυβέρνηση στο Παρίσι (11 Νοεμβρίου) εκτός από το “δημοκρατικό τόξο” δήλωσαν συμμετοχή και η Λεπέν και ο Ζεμούρ, που μόλις το 2018 έλεγε ότι οι δοσίλογοι που έστελναν τους Εβραίους στο Άουσβιτς το έκαναν γιατί ήταν απλά ξένοι χωρίς νόμιμα χαρτιά, ενώ υποστηρίζει το δωσιλογικό καθεστώς του Βισύ που συνεργάστηκε με τις Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις. Η Λεπέν συμμετείχε και σε αντίστοιχη πορεία το 2018, με αφορμή τη δολοφονία 85χρονης Εβραίας από φανατικό ισλαμιστή.

3. Theodor Herzl, Το Εβραϊκό κράτος (εκδόσεις Παπαδόπουλος)

4. Με τις δηλώσεις Διαμαντοπούλου παρατηρούμε την εξακτίνωση της ακροδεξιάς / ναζιστικής θεωρίας συνωμοσίας περί “μεγάλης αντικατάστασης” σε πιο μέινστριμ πολιτικούς χώρους. Ένας ακόμα εκπρόσωπος του ακραίου κέντρο, ο Ανδρέας Λοβέρδος, υποστήριζε στις 23 Σεπτεμβρίου του 2022 «Για την άνοδο της ακροδεξιάς βασική αιτία είναι το μεταναστευτικό. Αυτό το υπογράφω και δεν καταλαβαίνω τίποτε από αυτούς τους αφελείς που κάνουν τους δικαιωματιστές στην Ελλάδα». Κλασικό μοτίβο του ακραίου κέντρου και των εθνικιστών: για την άνοδο της ακροδεξιάς φταίνε όσοι δεν υιοθετούν την ακροδεξιά πολιτική ατζέντα!

Πολύκαρπος Γ.

Δημοσιεύτηκε στο τ. 16 του Ζερμινάλ

Πηγή: https://ipposd.org/2023/11/14/%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%bf%ce%b4%ce%b5/

O Άδωνις Γεωργιάδης διαφημίζει το βιβλίο του ναζιστή Κώστα Πλεύρη “Εβραίοι: όλη η Αλήθεια”