Ταξική Αντεπίθεση | Εισαγωγικό κείμενο της εκδήλωσης – προβολής : «Γάζα ερχόμαστε»

Ο πόλεμος του ισραηλινού κράτους και των συμμάχων του εναντίον του παλαιστινιακού λαού και της αντίστασης του βρίσκεται, παρά την προσωρινή εκεχειρία -που έληξε προχθές- σε κρίσιμη καμπή. Ήδη ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας με βασικό στόχο αφενός την επιστροφή των αιχμαλώτων του και αφετέρου τη συντριβή της Αντίστασης, στόχος που όλο και πιο καθαρά συνδέεται με την ολοκληρωτική καταστροφή της Γάζας και τον εκτοπισμό του πληθυσμό της εκτός Παλαιστίνης. Συνδέεται με αλλά λόγια με αυτό που το ίδιο το Ισραήλ αποκαλεί -αδιαφορώντας προφανώς για τους ανατριχιαστικούς συνειρμούς που δημιουργεί με το Ολοκαύτωμα- «τελική λύση» για την Παλαιστίνη: Με μια δεύτερη Νάκμπα, με την γενοκτονία δηλαδή του παλαιστινιακού λαού.

Την ίδια στιγμή η Παλαιστινιακή Αντίσταση, παρά το βαρύ φορτίο αίματος που έχει καταθέσει, παραμένει αξιόμαχη έχοντας προκαλέσει αξιοσημείωτες απώλειες στον σιωνιστικό στρατό, ενώ διατηρεί απρόσιτα στρατηγικά σημεία της Γάζας, όπως αποδεικνύει περίτρανα η ίδια η επίτευξη της εκεχειρίας και η δυνατότητα της να ανταλλάσει αιχμαλώτους και να πραγματοποιεί επιθέσεις με ρουκέτες. Και είναι αυτή ακριβώς η αντοχή της, που οξύνει την κρίση στο αντίπαλο στρατόπεδο, δημιουργώντας μια άνευ προηγουμένου αποσταθεροποίηση στην Ισραηλινή κυβέρνηση και το Ισραηλινό Κράτος συνολικά. Κρίση η οποία αποτυπώνεται στην αμφισβήτηση της στρατηγικής του ακόμα και από ισχυρούς συμμάχους του και βέβαια στις μαζικές διαδηλώσεις ισραηλινών πολιτών που ζητάνε την επιστροφή των ομήρων στο Ισραήλ εκβιάζοντας την μεγαλύτερη δολοφονική μηχανή του πλανήτη να συρθεί σε διαπραγματεύσεις με τον εχθρό της. Οι στιγμές αυτές είναι πραγματικά ιστορικές και θυμίζουν τον πόλεμο στο Βιετνάμ∙ εκεί όπου ο αντάρτικος στρατός κατάφερε με την τακτική και την αντοχή του, να φθείρει στα μέγιστα τον αντίπαλο του, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μαζικό αντιπολεμικό κίνημα στο εσωτερικό των ΗΠΑ με αίτημα τη λήξη του πολέμου και την επιστροφή των στρατιωτών στα σπίτια τους, παράγοντας που συντέλεσε αποφασιστικά στην ήττα τελικά των ΗΠΑ.

Δύο σχεδόν μήνες πολέμου ύστερα από την 7η Οκτώβρη, γίνεται όλο και περισσότερο καθαρό ότι η στρατιωτική επιχείρηση «Πλημμύρα του Αλ Ακτσά» της παλαιστινιακής Αντίστασης υπήρξε κάτι πολύ ευρύτερο από μια στρατιωτική απάντηση στην όξυνση της σιωνιστικής βίας μέσα στο 2023. Στην πραγματικότητα υπήρξε η « έφοδος στον ουρανό» ενός ολόκληρου λαού που αναζήτησε την λευτεριά του μετά από δεκαετίες κατοχής∙ η κήρυξη μιας επανάστασης, γιατί τι άλλο από επανάσταση είναι όταν ένας λαός πολέμα να ορίσει την ιστορία του με τα όπλα, επιχειρώντας να ανατρέψει πανίσχυρα κρατικά, αποικιοκρατικά και ιμπεριαλιστικά στάτους κβο. Και ως τέτοια υπήρξε μια μακροχρόνια πολιτική και στρατιωτική διαδικασία ανώτερης έμπνευσης και υψηλής διπλωματίας στα πλαίσια ενός απελευθερωτικού αγώνα που μετράει δεκαετίες.

Οι εικόνες γεμάτες ζεστασιά και συγκίνηση με την απελευθέρωση εκατοντάδων πολιτικών κρατουμένων να επιστρέφουν στα σπίτια τους, στις οικογένειες τους και στον τόπο τους αποτέλεσαν ξεκάθαρη Νίκη της Αντίστασης, γροθιά στο στομάχι του κατακτητή και αποτέλεσμα της ένοπλης αντίστασης του Παλαιστινιακού λαού όλα αυτά τα χρόνια. Το γεγονός αυτό, ότι οι αιχμάλωτοι δεν απελευθερώθηκαν μέσα από μια προδοτική συμφωνία προς όφελος του κατακτητή μας επιστρέφει σε εποχές που το διεθνές επαναστατικό κίνημα μέσα από τιη δράση του (απαγωγές, αεροπειρατείες) κατάφερνε να ασκεί πιέσεις και με όχημα την επαναστατική πολιτική να ανακτά πίσω τους φυλακισμένους του.

Όμως εκτός από την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων η Αντίσταση φανερώνει το ηθικό της πλεονέκτημα απέναντι στον κατακτητή. Ενός κατακτητή που θυμίζοντας τους Ναζί στην Κατοχή, εφαρμόζει συστηματικά της πολιτική της συλλογικής ευθύνης δολοφονώντας δεκάδες αντάρτες και αμάχους για μια δική του απώλεια.. Η απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων, σε άρτια σωματική και ψυχολογική κατάσταση, φανερώνει εξαρχής τις προθέσεις της Αντίστασης που δεν είναι άλλες από τους ευγενείς πόθους για δικαιοσύνη και λευτεριά, ενώ αντικρούει κάθε απόπειρα ταύτισης των παλαιστινιακών οργανώσεων με ισλαμοφασιστικές οργανώσεις σαν το ISIS, καλλιεργώντας ένα κύμα συμπάθειας απέναντι στην κυρίαρχη προπαγάνδα.

Αυτός είναι ο λόγος που η ισραηλινή κυβέρνηση απαγόρευσε στους ομήρους να μιλήσουν στα ΜΜΕ , αυτός είναι ο λόγος που οι στρατιώτες περικύκλωσαν τα σπίτια των πολιτικών κρατουμένων που επέστρεφαν στον τόπο τους ώστε να ανακόψουν τις δηλώσεις τους και τους πανηγυρισμούς του λαού. Ώστε αυτό το κλίμα συμπάθειας να μην κυριαρχήσει και δημιουργήσει απελευθερωτικές ρωγμές απέναντι στο ρατσιστικό παραλήρημα, την ισλαμοφοβία και τον φασιστικό μονόλογο της Δύσης που νομιμοποιεί γενοκτονίες και πραξικοπήματα στο όνομα της «κοινωνικής προόδου και του ορθού λόγου».

Ένα ψηφιδωτό στο μωσαϊκό του διεθνούς αγώνα για την απελευθέρωση της μαχόμενης Παλαιστίνης αποτέλεσε και η πρωτοβουλία «Ένα καράβι για την Γάζα» (το 2008) που κατάφερε να παραβιάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στην περιοχή, αποδεικνύοντας ότι η αποφασιστική κινητοποίηση και το διεθνιστικό όραμα μιας χούφτας ανθρώπων είναι δυνατό να καταστήσει κάτι που μοιάζει αδύνατο σε ζώσα διαδικασία. Η πρωτοβουλία « Ένα καράβι για τη Γάζα» κατέθεσε τον δικό του φόρο αίματος στην Παλαιστινιακή υπόθεση με δεκάδες ανθρώπους να δολοφονούνται από τα Ισραηλινά κομάντος, να προσάγονται σε Ισραηλινές φυλακές, να υφίστανται διώξεις, απειλές και προσωπική στοχοποίηση.

Σήμερα, ίσως στην πιο κρίσιμη καμπή του παλαιστινιακού αγώνα, το πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό συνεχίζει να είναι παρών όπως δείχνουν οι διαδοχικές μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Έκφραση αυτού του κινήματος, η αποψινή εκδήλωση φιλοδοξεί με την ανάδειξη μιας εμβληματικής στιγμής της εγχώριας ιστορίας του κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη να συμβάλει στη συνειδητοποίηση και την κινητοποίηση γύρω από το ζήτημα της Παλαιστινιακής Αντίστασης μέχρι η παλαιστινιακή απελευθέρωση να γίνει πραγματικότητα, από το ποτάμι μέχρι την θάλασσα!

-Ακολουθεί το πρόγραμμα της Εκδήλωσης

Προβολή : «Γάζα ερχόμαστε» με θέμα το ταξίδι που πραγματοποίησαν το 2008 δυο μικρά ψαροκάικα, σπάζοντας τον πολυετή αποκλεισμό της Γάζας.

Παρουσίαση του εγχειρήματος και των δυο αποστολών αλληλεγγύης (2008, 2010) από τους συντρόφους Κ. Καλαρέμα, Η. Λάμπρου και Τ. Πολίτη που συμμετείχαν στο εγχείρημα. Στην τοποθέτηση του Τ. Πολίτη θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση του κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση που αναπτύσσεται στην Λ. Αμερική και ειδικά στη Βενεζουέλα.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει μπαρ οικονομικής ενίσχυσης για τα δικαστικά έξοδα των συντρόφων Π. Γεωργιάδη (Εφετείο 13.12) και Κ. Καλαρέμα.
Σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιείται bazaar βιβλίου για την κάλυψη δικαστικών εξόδων