6η Δεκέμβρη 2008 : Ένα ιστορικό κοινωνικό ορόσημο (Ανταπόκριση από τη διαδήλωση για την 6η Δεκέμβρη)

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή τιμήθηκε την Τετάρτη 6/12 η 15η επέτειος από τη δολοφονία του αναρχικού μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την εξέγερση που πυροδότησε. Κόντρα στις συστημικές προσπάθειες να απονοηματοδοτηθεί από τις κοινωνικές, ταξικές και πολιτικές του ορίζουσες και εντέλει να αποδυναμωθεί και να ξεχαστεί, οι διαδηλώσεις όλα αυτά τα χρόνια και βέβαια η προχθεσινή μαζική πορεία απέδειξαν ξανά ότι η 6η Δεκέμβρη ως ιστορική πράξη και ως μνήμη έχει βαθιές κοινωνικές ρίζες, ότι συνεχίζει να εμπνέει τόσο τη γενιά που την έζησε όπως και τις νεότερες, να γίνεται, με αλλά λόγια, ένα ιστορικό κοινωνικό ορόσημο. Υπό αυτήν την έννοια, και δεδομένου, ότι το ποια ιστορικά γεγονότα επιλέγουν να «θυμούνται» οι κοινωνίες, το τι δηλαδή επιλέγουν να θεωρούν ως «ιστορία τους» αντανακλά τον χαρακτήρα τους, δικαιούμαστε – κόντρα στο κλίμα απαισιοδοξίας – ως κοινωνία και κίνημα να αισιοδοξούμε.

Με το σύνθημα «Οι Εξεγέρσεις δεν είναι Ουτοπία – 15 χρόνια μετά ο Δεκέμβρης δείχνει τον δρόμο για την Αντεπίθεση της Τάξης μας!» να τοποθετεί την ιστορική εμπειρία του Δεκέμβρη στο παρόν του ταξικού ανταγωνισμού -όχι βέβαια ως μια απόπειρα προσαρμογής των χαρακτηριστικών του στις σημερινές συνθήκες, αλλά ως διαλεκτική υπέρβαση της, δηλαδή ως ζώσα ιστορία, ως οργανικό μέρος της «κίνησης που καταργεί την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων»- πορεύτηκε στη φετινή 6η Δεκέμβρη το μπλοκ της Ταξικής Αντεπίθεσης. Με αφετηρία την πλατεία Εξαρχείων όπου το Συντονιστικό δράσης για την υπεράσπισης των Εξαρχείων είχε καλέσει συγκέντρωση στις 4μμ. Στην πλατεία είχε κρεμαστεί πανό, ενώ διαβάστηκε το κείμενο της Ταξικής Αντεπίθεσης, με το απόσπασμα του συντρόφου Χ. Πολίτη να επαναφέρει με την αμεσότητα του τις μνήμες της εξέγερσης, δημιουργώντας κλίμα συγκίνησης.
Ακολούθησε πορεία 100 και πλέον ατόμων με κεντρικό σύνθημα «Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη», «Τα Εξάρχεια γράφουν ιστορία, οι εξεγέρσεις γίνονται δεν είναι Ουτοπία». Έγινε στάση στο σημείο δολοφονίας του Αλέξη και η πορεία συνεχίστηκε στα Προπύλαια. Το μπλοκ της Ταξικής Αντεπίθεσης στάθηκε πίσω από το πολύ μεγάλο μπλοκ της Ανοιχτής Συνέλευσης και διαδήλωσε με παλμό, περιφρούρηση και με διαρκή αντικαπιταλιστική, αντικρατική, ταξική, διεθνιστική συνθηματολογία ως τα Εξάρχεια.

Μέχρι την επόμενη 6η Δεκέμβρη, κρατάμε πάντα στο νου και την καρδιά μας ότι : Οι Εξεγέρσεις δεν είναι Ουτοπία και ότι ο Δεκέμβρης θα είναι πάντα μαζί μας, για να μας δείχνει τον δρόμο για την Αντεπίθεση της Τάξης μας!