Πανευρωπαϊκός Αγροτικός Ξεσηκωμός ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ

Όταν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους έχουν μπει στο Παρίσι, βρίσκονται στις προσβάσεις του Βερολίνου και συγκρούονται (σήμερα) έξω από το κτίριο της ΕΕ στις Βρυξέλλες με τις δυνάμεις καταστολής, την ώρα που σε σειρά χωρών (Ισπανία, Ρουμανία, Πολωνία, Ελλάδα) χιλιάδες παραμένουν στους δρόμους, τότε δικαιούμαστε ασφαλώς να μιλάμε για πανευρωπαϊκό αγροτικό ξεσηκωμό. Για ένα ξεσηκωμό που σε πείσμα των συκοφαντιών για θολό περιεχόμενο και ακροδεξιά υποκίνηση, είναι ένας ξεσηκωμός ταξικός λαϊκός, ένας ξεσηκωμός που στοχεύει στον πυρήνα της την ίδια τη διαχρονική στρατηγική του κεφαλαίου και των κρατών της ΕΕ για την γεωργία, που όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις -μηδέ της ακροδεξιάς βεβαίως εξαιρουμένης- δεν αμφισβητούν, κι η οποία δεν είναι άλλη από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Τόσο τη νέα –και υποτίθεται πράσινη- όσο και τις παλιότερες, οι οποίες παραδίδουν την αγροτική παραγωγή βορρά στα μεγάλα αγροτικά μονοπώλια, ξεκληρίζοντας ουσιαστικά τη φτωχή και μεσαία αγροτιά.
Είναι αυτή ακριβώς η πολιτική της συγκέντρωσης και της συγκεντροποίησης της παραγωγής και του κεφαλαίου, που καταδικάζει τους αγρότες να πωλούν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές στα πολυεθνικά μεγαθήρια, όταν το αγροτικό κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη, και τους αφαιρεί ακόμα κι αυτήν ισχνή προστασία μέσω επιδοτήσεων και αποζημιώσεων απέναντι, τόσο στις φυσικές καταστροφές όσο και στα μόνιμα πλέον αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων.
Η πολιτική που αντίθετα από τις πράσινες διακηρύξεις της ευθύνεται για τη δραματική οικολογική υποβάθμιση της φύσης και των προϊόντων της, η πολιτική που αντίθετα από τις υποτίθεται «οικονομικά βέλτιστες προδιαγραφές» της είναι αυτή που εκτοξεύει τις τιμές των αγροτικών προϊόντων προς τον καταναλωτή.

Ο φόβος των ευρωπαϊκών ελίτ –όπως και της ελληνικής κυβέρνησης – απέναντι στη δυναμική των αγροτικών κινητοποιήσεων και η απέλπιδα προσπάθεια τους να την τιθασεύσουν με ημίμετρα, δείχνει για ακόμα μια φορά ότι οι μαζικοί, μαχητικοί αγώνες μπορούν και ανοίγουν ρήγματα στις κυρίαρχες στρατηγικές, ρήγματα ικανά να απελευθερώσουν ακόμα βαθύτερες δυναμικές ολοκληρωτικής σύγκρουσης με τις με το κεφάλαιο, τα κράτη, την ΕΕ.

Μέχρι τότε πάντως… Νίκη στον Πανευρωπαϊκό Αγροτικό Ξεσηκωμό- Ο αγώνας των αγροτών κομμάτι του αγώνα όλων των καταπιεσμένων τάξεων στην Ευρώπη