“Όποτε μπαίνω στην φυλακή δέχομαι την εξής επίθεση, η οποία ονομάζεται «έρευνα»:
Η δεσμοφύλακας με υποχρεώνει να βγάλω όλα μου τα ρούχα, με βάζει να σκύψω, ν’ ανοίξω τους γλουτούς, να βήξω και παρατηρεί τον πρωκτό μου. Πολλές φορές βρίσκει ευκαιρία να παρατηρήσει γυμνό σώμα και με κοιτάει καλά καλά, μου φέρεται προσβλητικά, ειρωνικά, θρασύτατα, σα να’ μαι το τελευταίο σκουπίδι… Με βάζουν να καθίσω σε γυναικολογική καρέκλα και η δεσμοφύλακας βάζει το δάχτυλό της στο αιδοίο μου μέσα στον κόλπο. Σε άλλες βάζουν διαστολείς και σκουριασμένους…
Σφίγγοντας τα δόντια σιγοψιθυρίζω «και για το πείσμα σας, γουρούνια, θα αντέχω» ελπίζοντας να έρθει κάποια μέρα που θα σταματήσουν να απλώνουν τα βρώμικα, διεστραμμένα χέρια τους επάνω σε αδύναμους ανθρώπους.”

Γκουλιώνη Κατερίνα/ γυναίκα, τοξικοεξαρτημένη, φυλακισμένη, μάνα, αγωνίστρια βρέθηκε νεκρή, δεμένη πισθάγκωνα κατά την διάρκεια της εκδικητικής μεταγωγής της μέσα στο πλοίο για τις φυλακές της Κρήτης στις 18 Μάρτη 2009. Είχε πρωτοστατήσει στους αγώνες των κρατούμενων γυναικών ενάντια στις άθλιες συνθήκες κράτησης και στον νόμιμο βιασμό της “κολπικής εξέτασης”.
Οι ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, ο βιασμός του κολπικού ελέγχου, ο υπερπληθυσμός, η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η μαζική χορήγηση ψυχοφαρμάκων, παραβιάζουν και κακοποιούν τα σώματα των γυναικών. Προσπαθούν να τις εξοντώσουν, να τις εξευτελίσουν, να τις καταρρακώσουν ψυχικά και ηθικά.
Όμως δεν είναι λίγες οι φορές που οι γυναίκες κρατούμενες αψήφησαν την κρατική βία και την σωφρονιστική μαφία και εξεγέρθηκαν, αγωνίστηκαν, ύψωσαν τείχη αξιοπρέπειας απέναντι στην υπηρεσία της φυλακής. Ένωσαν τις φωνές τους στα αιματοβαμμένα μπουντρούμια του Κράτους με το δίκιο να τις οπλίζει και την αλληλεγγύη να τις ενδυναμώνει. Η πρόσφατη εξέγερση στην φυλακή της Θήβας που ξέσπασε εν μέσω πανδημίας μετά την κρατική δολοφονία της Αζιζέλ Ντεμίρογλου αποτελεί ένα ακόμα μαχητικό στιγμιότυπο στον αγώνα ενάντια στην βαρβαρότητα του εγκλεισμού και στην υπόθεση της γυναικείας χειραφέτησης.

Μέχρι το γκρέμισμα και της τελευταίας φυλακής.
Καμία μόνη.
Αντίσταση-Αλληλεγγύη-Αξιοπρέπεια.