Στις 11 Μάρτη 2018 ο αγαπημένος μας φίλος και σύντροφος Χρήστος Πολίτης άφησε την τελευταία του πνοή, αφήνοντας πίσω του μια πλούσια σε αγώνες διαδρομή, γράφοντας ιστορία, συμμετέχοντας στις πιο κρίσιμες κοινωνικές και ταξικές μάχες των τελευταίων δεκαετιών στην χώρα. Η καθοριστική του συμβολή στην  πολιτική και οργανωτική αναβάθμιση του κινήματος αφήνει πίσω της ένα βαρύ φορτίο που για να το σηκώσουμε θα πρέπει να σκύψουμε στα προβλήματα της εποχής και ανυστερόβουλα, όπως ο ίδιος πάντα έκανε, να δοθούμε ολοκληρωτικά στον αγώνα.

Νοιώθοντας την ανάγκη να διαδώσουμε τις ιδέες και το έργο του συντρόφου μας, τα περασμένα χρόνια  προχωρήσαμε σε μια σειρά εκδηλώσεων και προβολών στην Αθήνα καθώς και σε άλλες πόλεις, σε συντροφικούς χώρους αγώνα, ώστε να συνομιλήσουμε με συντρόφους και συντρόφισσες και να μοιραστούμε την απώλεια του συντρόφου μας αναδεικνύοντας την ως συλλογική απώλεια για το κίνημα και την αγωνιζόμενη κοινωνία.  

6 χρόνια μετά φίλοι και φίλες, συντρόφισσες και σύντροφοι του αγωνιστή Χρήστου Πολίτη επιλέγουμε να προχωρήσουμε στην διάθεση του βίντεο «Μίλα μου σαν την βροχή» ενός βίντεο που δημιουργήθηκε δύο μήνες περίπου μετά το θάνατο του Χρήστου και είχε προβληθεί στην πολιτική εκδήλωση μνήμης στις 31.5.2018 στο Πολυτεχνείο στα Εξάρχεια. Η εκδήλωση εκείνη όπως και το βίντεο αποτελούν προϊόν συλλογικής επεξεργασίας ενός κύκλου συντρόφων και συντροφισσών που συναντήθηκαν, συμπορεύτηκαν και αγωνίστηκαν μαζί του, στις διάφορες στιγμές της 25ετούς του πορείας στο αναρχικό κίνημα.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο λοιπόν, προερχόμενοι από διαφορετικά κομμάτια της πολύχρονης διαδρομής του Χρήστου, συναντηθήκαμε και μπορέσαμε να φτιάξουμε μια σειρά πραγμάτων που θεωρούμε σημαντικά, μια συνεισφορά και για τον ίδιο τον σύντροφο αλλά και συνολικά για το κίνημα και τον αγώνα. Πρώτα απ΄ όλα μια τοιχογραφία με την απεικόνιση του Χρήστου στους δρόμους των Εξαρχείων (Εμμ. Μπενάκη και Κωλλέτη), στους οποίους έζησε και αγωνίστηκε καθώς και δύο εκδόσεις που συγκεντρώνουν ένα μεγάλο κομμάτι υλικού, τόσο κειμένων όσο και αφισών που συνεισέφερε ο ίδιος τα τελευταία πολλά χρόνια και την απομαγνητοφώνηση της πολιτικής εκδήλωσης μνήμης που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2018.

Όσες συλλογικότητες επιθυμούν να προβάλλουν το βίντεο και να προμηθευτούν τις εκδόσεις («Πολιτικά κείμενα του αναρχικού Χρήστου Πολίτη» και «Θα ‘σαι πάντα ένα αστέρι και μια ιαχή πολέμου») μπορούν να επικοινωνήσουν με την συλλογικότητα Ταξική Αντεπίθεση Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστ(ρι)ών {Email: taksiki-antepithesi@espiv.net}, την συλλογικότητα που μέσα -και – από τις δικές της γραμμές ο σύντροφος αγωνίστηκε με το ίδιος πάθος και την αστείρευτη ενέργεια που τον διακατείχε όλα τα χρόνια της ζωής του.  

«…Ο Χρήστος δεν διακρινόταν μόνο για την στράτευση του στον αγώνα αλλά επίσης για την σεμνότητα και την ευγένεια του, κυρία προσόντα ενός ολοκληρωμένου αγωνιστή. Σε δύσκολες στιγμές περιφρούρησης και υπεράσπισης της πλευράς μας. Σε στιγμές αντεπίθεσης και απάντησης με κάθε διαθέσιμο μέσο. Σε στιγμές μαζικών συγκρούσεων, αλλά και στη διαδικασία προετοιμασίας τους. Σε όλες αυτές τις στιγμές όπου η επιτακτικότητα της κατάστασης αμβλύνει τα κριτήρια, σε όλες αυτές τις καταστάσεις όπου η οργή, η θλίψη, η αγανάκτηση ο ενθουσιασμός δεν μας αφήνουν να δούμε τον κενό χώρο δίπλα μας, τον οποίο μπορεί να καλύψει ο οποιοσδήποτε. Σε όλες αυτές τις στιγμές, ο Χρήστος δεν ήταν ο οποιοσδήποτε. Σε όλες αυτές τις στιγμές, ο Χρήστος ήταν αυτός στον οποίο στρεφόσουν όταν τα πράγματα γίνονταν δύσκολα ,όταν το κριτήριο σου δεν σου φαινόταν αρκετό. Ο Χρήστος ήταν αυτός που ήξερες ότι θα μπορούσες να τον ακολουθήσεις στα πάντα, και ήξερες ότι αν σε ακολουθεί βαδίζεις σωστά… Συντάχθηκε με τους αδύναμους και τους κυνηγημένους και εμπνεύστηκε από τους αγώνες τους. Πρόσφερε τον εαυτό του και τη ζωή του στη μάχη ενάντια στη φρίκη και τη δυστυχία αυτής της κοινωνίας, υπερασπιζόμενος με περίσσιο πάθος το πιο θαρραλέο όραμα. Αυτό, της συλλογικής μας ανταρσίας, της εφόδου μας στον ουρανό.

Η ζωή του Χρήστου ήταν ταυτισμένη με τις πολιτικές του επιλογές. Ήταν ζωή που ζυμώθηκε και σφυρηλατήθηκε μέσα από κοινωνικές αναφορές. Μέσα από συλλογικότητες, συνελεύσεις, εκδηλώσεις, συγκρούσεις και διαδηλώσεις. Μέσα από τη βαθιά του πίστη πως μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Άνθρωποι σαν τον Χρήστο, άνθρωποι αφοσιωμένοι σε ένα συλλογικό όραμα, δεν ανήκουν μονάχα στο στενό συγγενικό, φιλικό και συντροφικό τους περιβάλλον. Ανήκουν στο κίνημα μέσα από το οποίο αγωνίστηκαν, ανήκουν στην τάξη την οποία υπερασπίστηκαν…»

Σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλοι και φίλες του Χρήστου Πολίτη