Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία σε νέα –ακραία- φάση κλιμάκωσης : Πράσινο φως από ΗΠΑ –ΝΑΤΟ- ΕΕ για χρήση των όπλων τους από την Ουκρανία εντός της Ρωσίας, όξυνση της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης και πυρηνικός αλληλοεκβιασμός

Σε νέα φάση όξυνσης έχει εισέλθει εδώ και λίγες εβδομάδες ο πόλεμος στην Ουκρανία, ύστερα από μια τρίμηνη περίοδο μεγάλων αιματηρών μαχών και ανακατατάξεων στο μέτωπο (με χιλιάδες νέους θανάτους να προστίθενται στις εκατοντάδες χιλιάδες αυτού του πολέμου), που χαρακτηρίστηκε από την κατάκτηση πλήθους νευραλγικών θέσεων από τα ρωσικά στρατεύματα και την προώθηση τους προς το Χάρκοβο στο οποίο βομβαρδίζονται συστηματικά δημόσιες υποδομές και κατοικημένες περιοχές, όπως και από ουκρανικές πυραυλικές επιθέσεις κατά κατοικημένων ρωσικών περιοχών (Μπελγκορόντ) και σε μεγάλης σημασίας στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Στο φόντο των δυσμενών για το ουκρανικό καθεστώς εξελίξεων και μπροστά στον κίνδυνο μιας μεγάλης ήττας του αμερικανονατοϊκού άξονα που το στηρίζει, οι ηγεσίες της ΕΕ και των ΗΠΑ προέβησαν σε σειρά ενεργειών που διαμορφώνουν πλέον ένα νέο σκηνικό. Ύστερα από την έγκριση από τις ΗΠΑ μιας καινούργιας γιγαντιαίας στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία (αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ από τον Φεβρουάριο του 2022 έχουν παραδώσει οπλισμό και βοήθεια στην Ουκρανία που αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 175 δισ. δολαρίων), η Γαλλία, δια του προέδρου της Μακρόν δήλωσε ότι είναι έτοιμη να στείλει στρατό στην Ουκρανία, αποστέλλοντας μάλιστα ήδη κάποια διόλου ευκαταφρόνητα τμήματα στρατιωτικών συμβούλων, ενώ στη συνέχεια, είχαμε τις αποφάσεις ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας που επέτρεπαν στην Ουκρανία τη χρήση όπλων τους στο εσωτερικό της Ρωσίας. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και το ΝΑΤΟ κατά προέκταση, λάμβαναν αντίστοιχες αποφάσεις, συνοδεύοντας τις με εμπρηστική πολεμική ρητορική, την ώρα που εκατοντάδες νατοϊκοί στρατιωτικοί σύμβουλοι κατέφταναν στην Ουκρανία προς ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων.

Παρά το γεγονός ότι νατοϊκά όπλα έχουν πολλάκις χρησιμοποιηθεί εκ μέρους της Ουκρανίας για χτυπήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας, η ρητή από πλευράς Δύσης απόφαση για άρση των περιορισμών στη χρήση τους από την Ουκρανία -κι ενώ είναι γνωστή η επίσημη ρωσική θέση – η οποία επιβεβαιώθηκε κατηγορηματικά αμέσως μετά τις ανακοινώσεις από τον ίδιο τον Πούτιν- ότι κάτι τέτοιο θα είχε ως αντίδραση στρατιωτικά πλήγματα κατά των χωρών που προμήθευσαν αυτά τα όπλα -με ανοιχτή τη χρήση έως και τακτικών πυρηνικών όπλων -, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για ακραία κλιμάκωση με ανεξέλεγκτες συνέπειες.
Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις των πρόσφατων νατοϊκών συνόδων σε περίπτωση στρατιωτικής απειλής ή επίθεσης κατά νατοϊκού μέλους, έχει υιοθετηθεί η στρατηγικής του πρώτου πυρηνικού χτυπήματος.

Στο ρόλο του πάντα πρόθυμου και καλού στρατιώτη του ΝΑΤΟ, το ελληνικό κράτος έσπευσε να ευθυγραμμιστεί με τις πλέον φιλοπόλεμες φωνές, με αποστολή εκπαιδευτών στην Ουκρανία, την ώρα που αποκαλύπτονται μυστικές συμφωνίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη με το καθεστώς Ζελένσκι για παροχή πρόσθετου πολεμικού εξοπλισμού, κι ενώ βέβαια το ελληνικό κράτος δε διστάζει την ίδια στιγμή να πραγματοποιεί ασκήσεις με τον ισραηλινό στρατό στην Κρήτη ακόμα κι όταν το σιωνιστικό καθεστώς ισοπεδώνει τη Ράφα.

Με τους κινδύνους μιας γενικευμένης ιμπεριαλιστικής –και δυνάμει πυρηνικής- σύγκρουσης να πυκνώνουν απειλητικά, την ώρα που η Ελλάδα είναι ως το λαιμό χωμένη στους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΕΕ και από άκρη σε άκρη σπαρμένη με στρατιωτικές βάσεις (στόχους των αντίπαλων πυρών), η ανάγκη επανεξόρμησης ενός μαζικού αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος δίπλα σε αυτό της αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, προβάλλει επιτακτική. Στην κατεύθυνση αυτή η διεθνιστική αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στις 8 Ιουνίου, παραμονές των ευρωεκλογών στα γραφεία της ΕΕ και στο υπ. Εξωτερικών –δίπλα στις κινητοποιήσεις για την Παλαιστίνη αυτής της εβδομάδας – έρχεται να συμβάλλει αποφασιστικά.