[Συνέλευση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση] Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Ένωση δολοφόνων ναυτεργατών, Ένωση δολοφόνων του παλαιστινιακού και αραβικού λαού |Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό- Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024, 3:30 μ.μ. στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, Ακτή Μιαούλη 81 Πειραιάς

Το εφοπλιστικό κεφάλαιο αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές δυνάμεις –ίσως την ισχυρότερη- του ελληνικού καπιταλισμού και παράλληλα μια από τις πιο μεγάλες δυνάμεις του διεθνούς εφοπλισμού. Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες ελέγχουν σήμερα περισσότερα από 4.500 πλοία αξίας πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων με γιγαντιαίο κύκλο εργασιών και υψηλότατο συντελεστή κερδών. Ο ελληνικός εφοπλισμός ελέγχει το 21% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου και κατέχει την 1η θέση παγκοσμίως σε δύο βασικές κατηγορίες, στα δεξαμενόπλοια και στα LNG-πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Στη βάση της τεράστιας κερδοφορίας τους οι Έλληνες εφοπλιστές παρεμβαίνουν πολύμορφα στην εγχώρια οικονομική και πολιτική ζωή έχοντας ισχυρά ερείσματα στο τραπεζικό σύστημα, τη βιομηχανία πετρελαίου, τον τουρισμό, ενώ διατηρούν ισχυρές προσβάσεις στον αστικό πολιτικό κόσμο, την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ΜΜΕ.

Ως κινητήρια δύναμη του ελληνικού κεφαλαίου, ο ελληνικός εφοπλισμός δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί βασικό παράγοντα σε όλες τις συμμετοχές του ελληνικού κράτους στις πολιτικοστρατιωτικές επεμβάσεις των Η.Π.Α. – Ε.Ε. (Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Λιβύη, Συρία, Παλαιστίνη) των τελευταίων δεκαετιών. Ήδη από το “μακρινό” 1997, ο τότε Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών δήλωνε πως ο ελληνικός εμπορικός στόλος: «από στρατηγικής απόψεως συνιστά το μεγαλύτερο στόλο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, διαθέσιμο πάντα σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης», δίνοντας ως παράδειγμα τη βοήθεια που παρείχαν οι έλληνες εφοπλιστές στον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο.

Σήμερα το εφοπλιστικό κεφάλαιο παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία (αντλώντας κέρδη σε διπλό ταμπλό αφενός από την μεταφορά αμερικανικού LNG προς την Ουκρανία και αφετέρου από το σπάσιμο του διεθνούς εμπάργκο προς το ρωσικό κράτος), όσο και στον γενοκτονικό πόλεμο του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, και στην στρατιωτική επέμβαση Η.Π.Α. και Ε.Ε. στην Ερυθρά Θάλασσα, ενάντια στην αλληλέγγυα προς την Παλαιστίνη Υεμενίτικη αντίσταση.

Ειδικά σε ότι αφορά την Ερυθρά Θάλασσα, ο βασικός στόχος της εν εξελίξει στρατιωτικής επέμβασης 《Ασπίδες》 –της οποίας το συντονιστικό κέντρο έχει έδρα το Στρατηγείου Επιχειρήσεων της Ε.Ε. στη Λάρισα και υποδιοικητή της επέμβασης έλληνα στρατιωτικό- είναι η προστασία των εμπορικών οδών και των ζωτικών συμφερόντων του διεθνούς εφοπλιστικού κεφαλαίου και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας και των Μεταφορών. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της Ένωσης Ευρωπαίων Εφοπλιστών (ECSA) -στην οποία η ελληνική παρουσία είναι ισχυρότατη, αν αναλογιστούμε ότι ο ελληνόκτητος στόλος αντιπροσωπεύει το 60% του στόλου όλης της Ε.Ε.- που καλωσορίζει τη νέα πολεμική προσπάθεια ως εξής: «Οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες καλωσορίζουν θερμά την ανακοίνωση για την επίσημη έναρξη της νέας ευρωπαϊκής επιχείρησης θαλάσσιας ασφάλειας «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα. Η ευρωπαϊκή παρουσία στην περιοχή μέσω της ανάπτυξης της επιχείρησης είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των κινδύνων ασφαλείας για την εμπορική ναυτιλία (…)». Ενώ σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, η βαθιά εμπλοκή στην νέα πολεμική προσπάθεια αποτελεί «υπαρξιακή αναγκαιότητα» για το ελληνικό κράτος, καθώς το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι από τους βασικούς χρήστες του συγκεκριμένου εμπορικού διαδρόμου».

Αυτήν ακριβώς την πολεμική εμπλοκή έζησαν οι ναυτεργάτες του πληρώματος του «True Confidence» που ανήκει στην ελληνική εταιρεία Third January Maritime LTD (με έδρα τον Πειραιά). Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ, στις 7 Μαρτίου 2024, η εφοπλιστική εταιρεία αγνόησε τις προειδοποιήσεις των Χούθι και προσπάθησε να διασχίσει την Ερυθρά θάλασσα, με αποτέλεσμα 2 ναυτεργάτες να σκοτωθούν κι άλλοι 6 να τραυματιστούν, έπειτα από πυραυλικό χτύπημα. Να σημειωθεί πως στο πλοίο υπήρχαν και 3 ένοπλοι φρουροί, κάνοντας ακόμα πιο ασαφή και δυσδιάκριτα τα όρια ανάμεσα στην εμπορική και την πολεμική δραστηριότητα. Όπως κατέδειξε εκείνο το περιστατικό, όπως και δεκάδες άλλα με ελληνόκτητα πλοία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό του «Soυnion» το οποίο βυθίστηκε ύστερα από χτύπημα της υεμενίτικης αντίστασης: δικές τους είναι οι πολεμικές επενδύσεις και τα κέρδη, δικές μας είναι οι πολεμικές δαπάνες και οι νεκροί.

Ακόμα πιο βαθιά είναι η εμπλοκή του ελληνικού εφοπλισμού στο πλευρό του σιωνιστικού κράτους στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η διεύρυνση των δραστηριοτήτων του ελληνικού εφοπλισμού υπήρξε μια από τις βασικές οικονομικές παραμέτρους του άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ που συγκροτήθηκε υπό τη σκεπή των Η.Π.Α πριν από μερικά χρόνια. Στο έδαφος αυτό οι Έλληνες εφοπλιστές στηρίζουν ενεργά το σιωνιστικό κράτος, αφού τους ενώνουν τα κοινά οικονομικά συμφέροντα και η κοινή ανάγκη να μη διαταραχτεί το μακρόχρονο οικονομικό status quo στη Μεσόγειο, μέσω του όποιου εκμεταλλεύονται διαχρονικά τους λαούς της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής.

Στο λιμάνι του Πειραιά έχουν τις εγκαταστάσεις τους πολλές ισραηλινές ναυτιλιακές εταιρείες όπως η ΖΙΜ, βασική εταιρεία μεταφοράς όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ, με την οποία συναλλάσσονται πλήθος ελληνικών εφοπλιστικών εταιρειών, την ίδια ώρα που μεγάλες ελληνικές εφοπλιστικές εταιρείες και βιομηχανίες πετρελαίου διοχετεύουν σταθερά με πετρέλαιο τη γενοκτονική σιωνιστική πολεμική μηχανή.

Όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τις 65 αποστολές πετρελαίου και καυσίμων προς το Ισραήλ μεταξύ Οκτώβρη 2023-Ιούνη 2024, οι περισσότερες (45) εξυπηρετήθηκαν από δεξαμενόπλοια ελληνικής ιδιοκτησίας ή διαχείρισης. 8 δρομολόγια πραγματοποιήθηκαν από πλοία που ελέγχει η οικογένεια Αλαφούζου, 5 δρομολόγια από την ORL Shipping της οικογένειας Βερνίκου 9 δρομολόγια από την TMS Tankers του Γιώργου Οικονόμου, 6 δρομολόγια από την εταιρεία Thenamaris του Νικόλαου Μαρτίνου και 16 δρομολόγια από τα πλοία του Ανδρέα Μαρτίνου.

Η συνεργασία ωστόσο δε σταματά εδώ, αλλά επεκτείνεται και σε υπηρεσίες μεταφόρτωσης πετρελαίου εντός της Ελλάδας. Ειδικότερα μεγάλες μεταφορές με έτοιμα διυλισμένα καύσιμα στρατιωτικών προδιαγραφών έγιναν από δύο επίσημα δεξαμενόπλοια του, της MARAD (Ναυτική Διοίκηση του υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ). Τα «Overseas Santorini» και «Overseas Sun Coast» τα οποία διέθεσε η Overseas Shipholding Group (OSG).Η OSG εκτός των ΗΠΑ διατηρεί γραφεία στη Γλυφάδα, έχοντας εξαγοράσει το 2005 την εταιρεία Stelmar του εφοπλιστη Στέλιου Χατζηιωάννου, η δε θυγατρική της, η International Seaways, διατηρεί γραφεία στον Πειραιά.

Τον προηγούμενο μήνα (Αύγουστος 2024) τα δεξαμενόπλοια αυτά, γεμάτα με εκατοντάδες χιλιάδες τόνους καυσίμων προορισμένων να εφοδιάσουν τα πολεμικά αεροσκάφη F16 & F35 του Ισραήλ που βομβαρδίζουν τη Γάζα, “φιλοξενήθηκαν” στα νερά του Σαρωνικού κόλπου. Μάλιστα το «Overseas Sun Coast» βρεθηκε στο λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων, εντός του οποίου βρίσκεται το Oil Terminal της «Motor Oil Hellas», ενώ το συγκεκριμένο πλοίο είχε δέσει ξανά στο ίδιο λιμάνι πριν λίγες εβδομάδες. Η Motor Oil, του μεγαλοεφοπλιστή Βαρδινογιάννη, αποτελεί σταθερή προμηθεύτρια καυσίμων για την Υπηρεσία Εφοδιασμού Άμυνας του αμερικανικού Πενταγώνου. Μόνο τους τελευταίους 12 μήνες η Motor Oil, έχει συνάψει συμβόλαια ύψους 429 εκατ. δολαρίων με το αμερικανικό Πεντάγωνο, ενώ από το 2008 έως σήμερα η συνολική αξία των συμβολαίων με τον αμερικανικό στρατό ξεπερνά τα 5,5 δισ. δολάρια.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι απαντώντας στις καταγγελίες των εργατικών σωματείων για την έλευση των πλοίων εφοδιαστών του ισραηλινού στρατού στον Πειραιά, o Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας δήλωσε προκλητικά ότι «υπάρχουν συμφωνίες και δεσμεύσεις της Ελλάδας με τους συμμάχους της, οι οποίες προβλέπουν ότι η κυβέρνηση οφείλει να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια και διευκόλυνσης σε τέτοιου είδους πλοία».Τα οικονομικά συμφέροντα του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου θρέφονται με το θάνατο. Με το θάνατο των ναυτεργατών, με το θάνατο του παλαιστινιακού και αραβικού λαού.

Μαζί με το ναυτεργατικό και λιμενεργατικό κίνημα να μπλοκάρουμε τη δολοφονική δραστηριότητα των Ελλήνων εφοπλιστών και πετρελαιοβιομηχάνων, στέλνοντας έμπρακτο μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που αντιστέκεται ηρωικά και νικά με το όπλο στο χέρι!

Καλούμε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αγώνα των Παλαιστινίων.Απαιτούμε την απεμπλοκή και καταγγέλουμε την συνενοχή Ελληνικού Κράτους και Κεφαλαίου για κάθε είδους συνεργασία με το σιωνιστικό, φασιστικό και γενοκτόνο κράτος του Ισραήλ.Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024 στις 3:30 μ.μ. στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών,Ακτή Μιαούλη 81, στον Πειραιά.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη,Νίκη στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

Αλληλεγγύη με τους ναυτεργάτες και τους λιμενεργάτες

Δεν υπάρχει ειρήνη,χωρίς δικαιοσύνη,αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Διεθνιστικό Μπλόκο στον εφοδιασμό του Ισραήλ

Διακοπή της ελληνικής συμμετοχής στην μεταφορά και παράδοση εξοπλισμού στο Ισραήλ τώρα.

Συνέλευση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

Union of Greek Shipowners: Union of Killers of sailorworkers, Union of Killers of the palestinian and arab people

Shipowning capital is one of the strongest forces – perhaps the strongest – of Greek capitalism and at the same time one of the major forces of international shipowning. Greek shipping companies today control more than 4,500 ships worth several hundreds of billions of dollars with a gigantic turnover and a very high profit ratio. The Greek fleet controls 21% of the world’s commercial fleet and holds the 1st position worldwide in two main categories, tankers and LNG-vessels transporting liquefied natural gas. On the basis of their enormous profitability, Greek shipowners intervene in the domestic economic and political life in many ways, having strong bases in the banking system, the oil industry, tourism, while maintaining strong access to the urban political world, local government and the media.

As the driving force of Greek capitalism, the Greek fleet could not but be a key factor in all the participations of the Greek state in the US-EU imperialist interventions (Yugoslavia, Iraq, Syria) of the last decades. Already in the “distant” 1997, the then President of the Union of Greek Shipowners stated that the Greek merchant fleet: “from a strategic point of view, constitutes the largest fleet within NATO, always available in case of an emergency”, giving as an example the assistance provided by the Greek shipowners in the Persian Gulf War.

Today, shipowning capital plays a central role both in the war in Ukraine (extracting profits in a double tableau on the one hand from the transport of American LNG to Ukraine and on the other hand from breaking the international embargo against the Russian state), as well as in Israel’s genocidal war in Palestine and in the US-EU military intervention in the Red Sea against the solidarity with Palestine Yemeni resistance.

Especially with regard to the Red Sea, the main objective of the ongoing military intervention “Shields” – whose coordination center is based at the EU Operations Headquarters in Larissa – is the protection of critical trade routes and the vital interests of the international shipowning capital and the large business groups of Energy and Transport. Indicative is the announcement of the European Shipowners’ Association (ECSA) – in which the Greek presence is very strong, if we consider that the Greek-owned fleet represents 60% of the EU fleet – which welcomes the new war effort as follows: “European shipowners warmly welcome the announcement of the official launch of the new European maritime security operation in the Red Sea. The European presence in the region through the development of the “Shields” business is necessary to deal with security risks for commercial shipping (…)”.While according to the Greek Minister of Defense N. Dendias, the deep involvement in the new war effort is an “existential necessity” for the Greek state, as the Greek naval capital is one of the main users of the specific trade corridor.

The sailors of the crew of “True Confidence”, which belongs to the Greek company Third January Maritime LTD (headquartered in Piraeus), experienced exactly this war engagement. According to an announcement by PENEN on March 7, 2024, the shipping company ignored the warnings of the Houthis and tried to cross the Red Sea, as a result of which two sailors were killed and six others were injured, after a missile strike. It should be noted that there were three armed guards on the ship, making the boundaries between commercial and military activity even more vague and indistinguishable. As demonstrated by that incident, as well as dozens of other Greek-owned ships with the most recent example being the “Sounion” which sank after a strike by the Yemeni resistance: theirs are the war investments and profits, ours are the war expenses and the dead.

Even deeper is the involvement of the Greek fleet on the side of the Zionist state in the massacre of the Palestinian people. Let’s not forget that the expansion of the activities of the Greek fleet was one of the main economic parameters of the Greece-Israel-Cyprus axis that was formed under the umbrella of the USA a few years ago.Τhe Greek shipowners actively support the Zionist state, since they are united by common economic interests and a common need not to disrupt the long-term economic status quo in the Mediterranean, through which they exploit the peoples of the Middle East and North Africa over time.

In the port of Piraeus, many Israeli shipping companies have their facilities, such as ZIM, the main arms and ammunition transport company in Israel, with which a number of Greek shipping companies do business, at the same time that large Greek shipping companies and oil industries are steadily pumping oil into the Zionist war machine. As recently revealed, of the 65 oil and fuel shipments to Israel between October 2023-June 2024, most (45) were served by Greek-owned or managed tankers. Eight routes were carried out by ships controlled by the Alafouzou family, five routes by ORL Shipping of the Vernikos family, nine routes by TMS Tankers of G. Oikonomou, 6 routes by the Thenamaris company of N. Martinos and 16 routes by the ships of A. Martinou.

However, the cooperation does not stop here, but also extends to oil transshipment services within Greece. In particular, large shipments of ready-refined military-grade fuel were made by two official MARAD (Marine Administration of the US Department of Transportation) fleet tankers, Overseas Santorini and Overseas Sun Coast, which were provided by the Overseas Shipholding Group (OSG). Last month these tankers, filled with hundreds of thousands of tons of fuel destined to supply the Israeli F16 & F35 warplanes that bombard Gaza, were “hosted” in the waters of the Saronic Gulf. In fact, the “Overseas Sun Coast” – was found in the port of Agios Theodoros, where the Oil Terminal of “Motor Oil Hellas” is located, while the specific ship had docked again at the same port a few weeks ago. Motor Oil, of the mega-capitalist-shipowner Vardinogiannis, is a stable supplier of fuel for the US Pentagon’s Defense Supply Service. In the last 12 months alone, Motor Oil has signed contracts worth 429 million dollars with the US Pentagon, while from 2008 to today the total value of contracts with the US military exceeds 5.5 billion dollars.

Finally, it is worth noting that responding to the complaints of the labor unions about the arrival of the Israeli army supply ships in Piraeus, the Deputy Minister of Commercial Shipping defiantly stated that there are agreements and commitments between Greece and its allies, which stipulate that the government must provide any aid and facilitation to such vessels.

The financial interests of the Greek shipowners feed on death. With the death of the shipworkers, with the death of the Palestinian and Arab people.Together with the greek shipping and dockwork movement, let’s demand the termination of any cooperation of the murderous Greek shipowners and oil industrialists to zionist motives, sending a practical message of international solidarity to the Palestinian people who resist heroically and win with a gun in hand!

We call on a solidarity to palestine gathering, demanding the disengagement of every Greek shipowner, port, boat and dock, from any kind of cooperation with international Zionists and the Zionist and criminal state of Israel,on Wednesday, September 25, at 3:30 p.m. at Akti Miaouli 81, the Union of Greek Shipowners, in Piraeus.

From the river to the sea,Palestine will be free

Freedom to Palestine,Victory to the Resistance!

Solidarity with ship and dock workers

Stop arming Israel now

Internationalist blockade on the supply of Israel

Assembly in solidarity with Palestinian Resistance