Η κυβέρνηση εφαρμόζει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την άνοιξη του 2020 και καταργεί 7 φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Natura, ενώ θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα και οι ανάλογες Υπουργικές Αποφάσεις για την κατάργηση των υπόλοιπων 29 φορέων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την απώλεια δεκάδων θέσεων εργασίας αλλά και την “απελευθέρωση” επενδυτικών δυνατοτήτων στις συγκεκριμένες περιοχές (κάτι που διευκολύνει την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ).
Πιο συγκεκριμένα «λουκέτο» βάζουν επτά φορείς προστατευόμενων περιοχών, με ισάριθμες αποφάσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, οι οποίες αναρτήθηκαν μαζικά την παραμονή των Χριστουγέννων και καταργούν τις αρμοδιότητές τους περνούν τις οποίες μεταβιβάζουν στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από την ίδρυση του ΟΦΥΠΕΚΑ προβλεπόταν η μετάβαση από τους 36 παλαιούς Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε 24 νέες Μονάδες Διαχείρισης που θα υπαχθούν και θα εποπτεύονται κεντρικά από τον Οργανισμό.
Οι φορείς που καταργούνται
Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας
Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής
Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης
Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου
Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων
Εθνικό Δρυμό Ολύμπου.
Να βάλουμε φρένο στην καπιταλιστική ανάπτυξη που τσακίζει το περιβάλλον.
Να αγωνιστούμε για την γη και την ελευθερία.
https://www.902.gr/eidisi/politiki/281577/katargithikan-oi-protoi-efta-epetai-syneheia6h