Για την παρ’ ολίγον μετωπική σύγκρουση δυο τρένων της Hellenic Train γεμάτων με επιβάτες

Μια μετωπική σύγκρουση δυο τρένων του προαστιακού γεμάτων με επιβάτες αποσοβήθηκε σήμερα κυριολεκτικά στο παρά πέντε χάρη στα αντανακλαστικά που επέδειξε ο μηχανοδηγός της μιας αμαξοστοιχίας αλλά και άλλοι εργαζόμενοι στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Συγκεκριμένα σήμερα στις 9.15 περίπου στο ύψος του σταθμού των Αγίων Αναργύρων δυο αμαξοστοιχίες βρέθηκαν να κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση και σε σημείο όπου η κίνηση γίνεται σε μονή γραμμή. Τα τρένα σταμάτησαν σε μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα απόσταση, κάτι που αν δεν γινόταν θα σήμαινε – με βάση την ταχύτητα κίνησης τους- ότι σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα θα επέρχονταν μια σύγκρουση με καταστροφικά αποτελέσματα για τους εκατοντάδες επιβάτες που βρίσκονταν στα βαγόνια.
Το γεγονός δεν μπορεί παρά να ξυπνά μνήμες από την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών. Και παράλληλα δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει οργή, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που το έγκλημα στα Τέμπη βρίσκεται σε προκλητική διαδικασία συγκάλυψης με κυβερνητική και δικαστική βούλα. Η Hellenic Train συνεχίζει, λειτουργώντας ουσιαστικά σαν κράτος εν κράτει, να έχει το μονοπώλιο του σιδηροδρομικού δικτύου και να διατηρεί απαράλλακτες τις συνθήκες που γέννησαν το θάνατο 57 ανθρώπων στις 28 Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη.

Ας εστιάσουμε όμως λίγο στις συνθήκες του παρ’ ολίγον δυστυχήματος σήμερα το πρωί στους Αγίους Αναργύρους. Εντός του αττικού αστικού ιστού, δεκάδες δρομολόγια προαστιακού σιδηρόδρομου, καθώς και δρομολόγια Αθηνών Θεσσαλονίκης, εξυπηρετούνται ακόμα από μόνη γραμμή στην όποια ΔΕΝ λειτουργεί ακόμα η τηλεδιοίκηση, ΔΕΝ λειτουργεί ακόμα το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου Αμαξοστοιχιών (ETCS ), ούτε καν τα φωτοσήματα. Υπό αυτήν ακριβώς την έννοια το «ανθρώπινο λάθος» που επικαλούνται και τώρα η Helleinc Train και το Υπουργείο Μεταφορών είναι εξόχως προκλητικό και εξοργιστικό. Αλίμονο αν το 2024 με αυτήν την ανάπτυξη των τεχνολογικών παραγωγικών δυνατοτήτων και βέβαια μόλις ενάμιση χρόνο μετά από τα Τεμπη, ένας λάθος ανθρώπινος χειρισμός να μπορεί να κρίνει τη διέλευση δυο τρένων σε αντίθετη κατεύθυνση από την ίδια γραμμή. Πέρα από το γεγονός ότι είναι αδιανόητο να μην έχει γίνει ακόμα εντός της Αθήνας μια διπλή γραμμή, το γεγονός ότι καμία από τις ασφαλιστικές δικλείδες που μπορούν να προλάβουν το ανθρώπινο λάθος δεν λειτουργούν είναι στην πραγματικότητα δολοφονική -αντικειμενική και υποκειμενική- ευθύνη της ιδιοκτήτριας εταιρείας και των κρατικών υπηρεσιών ελέγχου. Είναι δηλαδή κάτι που φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του κεφαλαίου και του κράτους υπηρέτη του. Στην προκειμένη τη σφραγίδα του ιταλικού μονοπωλίου της Hellenic Tain και της κυβέρνησης της ΝΔ που διαχειρίζεται το ελληνικό κράτος.
Λίγους μήνες πριν την έναρξη της δίκης για το έγκλημα στα Τέμπη και ενώ η προσπάθεια δικαστικής συγκάλυψης αλλά και συκοφάντησης των συγγενών των θυμάτων βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, το σημερινό γεγονός οφείλει να οξύνει τα κοινωνικά και ταξικά μας αντανακλαστικά, να μας θυμίσει ξανά ότι το σύνθημα «Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί» αποτελεί εκτός από ταξικό χρέος και όρο για να μην επαναληφθεί.