[Εκδήλωση για τα 80 χρόνια από τον Δεκέμβρη του 1944 – Σαββατο 7/12 6μμ Καλλιδρομίου 49]

📌Ένα σύντομο χρονικό των μαχών 4 και 5 Δεκέμβρη

Τις πρώτες μέρες της μάχης της Αθήνας, ο ΕΛΑΣ προελαύνει:
Η εξουδετέρωση του αρχηγείου της Χ και η κατάληψη των αστυνομικών τμημάτων
👉Ο σχεδιασμός του ΕΛΑΣ σε πρώτη φάση, αφορούσε στην εξουδετέρωση της οργάνωσης «Χ», που έδρευε στα Πετράλωνα και στο Θησείο, και στον αφοπλισμό των συνοικιακών αστυνομικών τμημάτων με στόχο την απόκτηση του οπλισμού τους αλλά και τη διασφάλιση του απόλυτου ελέγχου των συνοικιών .
🔥Το απόγευμα της 4ης Δεκέμβρη το 4ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ θα επιτεθεί αιφνιδιαστικά στο στρατηγείο της «Χ» στο Θησείο και παρά την επέμβαση των βρετανικών δυνάμεων θα κατορθώσει να εξουδετερώσει την εστία του εχθρού με ευκολία.
✊Την ίδια μέρα, το πεδίο των μαχών θα μεταφερθεί στα αστυνομικά τμήματα των συνοικιών και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης, οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ θα έχουν καταλάβει 17 από τα 23 τμήματα της Αθήνας, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο τον πλήρη έλεγχο των συνοικιών, που ήταν απαραίτητος για τον απώτερο στόχο, την περίσφιξη του κέντρου.

Την 5η Δεκέμβρη, δυνάμεις του ΕΛΑΣ θα επιτεθούν από τα γύρω κτίρια και από το λόφο του Στρέφη στο κτίριο της Γενικής Ασφάλειας στη συμβολή των οδών Στουρνάρα και Πατησίων, ένα τριώροφο κτίριο που αποτελούσε σοβαρό εμπόδιο για την προσέγγιση της Ομόνοιας και του κέντρου της πόλης.

Στη συνέχεια, θα καταλάβουν το Πολυτεχνείο που βρισκόταν ακριβώς απέναντι, αποκτώντας τη δυνατότητα να βάλλουν από κοντινή απόσταση. Η μάχη θα τελειώσει με την επέμβαση των βρετανικών δυνάμεων αλεξιπτωτιστών, που εκκένωσαν το χώρο του Πολυτεχνείου παίρνοντας αιχμαλώτους.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι εκείνο το σημείο, η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του ΕΛΑΣ ήταν πεπεισμένη πως η σύγκρουση θα παρέμενε υπόθεση εθνική, για αυτό κιόλας οι πρώτες επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ στράφηκαν ενάντια σε στρατηγικές θέσεις της «Αντίδρασης» .

Η πρώτη εχθροπραξία με τις βρετανικές δυνάμεις θα σημειωθεί στην πετυχημένη επιχείρηση κατάληψης των φυλακών Συγγρού από τον ΕΛΑΣ, όπου οι Βρετανοί θα υπερασπιστούν τους χωροφύλακες των φυλακών με αποτέλεσμα να αφήσουν πίσω τους πρώτους δύο νεκρούς. Έπειτα από σύσκεψη των επικεφαλείς των βρετανικών στρατευμάτων στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου, αποφασίστηκε η ενεργός πλέον συμμετοχή τους στις εχθροπραξίες.

Την επόμενη μέρα, βρετανικές δυνάμεις μαζί με ελληνικές ξεκίνησαν επιχειρήσεις εκκαθάρισης των κεντρικών αρτηριών του κέντρου, με την κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΕΑΜ στην οδό Κοραή από άρματα μάχης και αλεξιπτωτιστές και την εγκατάστασή τους σε στρατηγικά σημεία.

Η εκκαθάριση του κέντρου, με τη στενή έννοια, συνεπαγόταν την κατοχύρωση της περιοχής του Κολωνακίου και της περιοχής ανάμεσα στις οδούς Πανεπιστημίου και Ακαδημίας. Τάγμα αλεξιπτωτιστών θα ανακαταλάβει το αστυνομικό τμήμα της Πλάκας και το τμήμα Μεταγωγών, διεισδύοντας έτσι στην πλατεία Συντάγματος. Παράλληλα, οι βρετανικές δυνάμεις θα καταλάβουν την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό, δύο στρατηγικές θέσεις από όπου θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν μεγάλο μέρος της πόλης, βάλλοντας με πυροβόλα και όλμους, ενώ για πρώτη φόρα θα αρχίσει να δραστηριοποιείται η βρετανική αεροπορία έξω από τη Θήβα.