Κάλεσμα της Συνέλευσης ΄Σπάμε το Φόβο’ για την έμπρακτη στήριξη της επιζώσας Ε. στον δικαστικό της αγώνα, στην τρίτη φάση της δίκης, την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, στο Μεικτό-Ορκωτό δικαστήριο Αθηνών, πρώην ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ, κτίριο 13, αίθουσα 3, στις 9:00πμ.
Με την παρουσία μας, στέλνουμε ηχηρό μήνυμα: καμία επιζώσα δεν είναι μόνη της. Στεκόμαστε απέναντι στην κουλτούρα της σιωπής και της συγκάλυψης. Οι βιαστές θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι τους.
Παρακάτω το κείμενο του καλέσματος 👇
Διαμορφώνοντας μία κουλτούρα μηδενικής ανοχής, ενάντια σε κάθε μορφή σεξουαλικής και έμφυλης βίας.
Η συνέλευση “Σπάμε το Φόβο” δημιουργήθηκε το 2021 ως απάντηση σε περιστατικό βιασμού που συνέβη στον Βύρωνα σε φιλικό, και επομένως ασφαλές για την επιζώσα περιβάλλον. Η απόπειρα συγκάλυψης του βιασμού και η αμφισβήτηση της αλήθειας της ξεκίνησε ήδη από την επόμενη μέρα, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά ότι ο βιασμός είναι το μόνο γεγονός όπου υπόλογο βρίσκεται το θύμα, το οποίο μέσω της αμφισβήτησης της/του, αναβιώνει την κακοποίηση ξανά και ξανά, εντός και εκτός των δικαστικών αιθουσών.
Η συνέλευση συγκροτήθηκε από ατομικότητες και συλλογικότητες που επιλέγοντας να πάρουν ξεκάθαρη θέση αναγνώρισαν σαν άμεσο στόχο τους την ηθική, πολιτική και υλική στήριξη της Ε. Εξαρχής η δράση μας προσανατολίστηκε στον στιγματισμό των βιαστών και τον εξοβελισμό τους από τις γειτονιές μας, αποβλέποντας ταυτόχρονα και στην προώθηση μιας κοινωνικής κουλτούρας που θα αντιδρά ενεργά απέναντι σε τέτοιες πράξεις, απομονώνοντας τους δράστες και τους απολογητές τους. Στη διάρκεια των τεσσάρων αυτών χρόνων, έχουμε αξιοποιήσει εργαλεία τόσο για κοινή δράση σε τοπικό επίπεδο όσο και για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών έμφυλης βίας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση οργανώσαμε και πραγματοποιήσαμε σειρά δυναμικών δράσεων, όπως μοτοπορείες έξω από τα σπίτια και τους χώρους εργασίας των βιαστών (Γ. Παλιούρας, Ι. Μουιμπούα) και του απολογητή τους (Σ. Μουαγκιέ), αφισοκολλήσεις, τρικάκια, αυτοκόλλητα με τα πρόσωπα και τα ονόματά τους, πανό, συνθήματα, καθώς και παρεμβάσεις σε συναυλίες και live εκδηλώσεις για τη γνωστοποίηση του θέματος στη γειτονιά αλλά και ευρύτερα. Ο ένας βιαστής έχασε τη δουλειά του, ο άλλος πούλησε την επιχείρησή του, ο απολογητής τους έκλεισε το μαγαζί του. Αποκλείσαμε κάθε τους κίνηση: κατεβάσαμε συνέντευξη του Σ. Μουαγκιέ από γνωστό περιοδικό και φτάσαμε ως τη Ραφήνα, όπου είχε βρει καταφύγιο ο Γ. Παλιούρας, γνωστοποιώντας το γεγονός με αφίσες και τρικάκια με το πρόσωπό του. Επιπλέον, ο Ι. Μουιμπούα έχει αισθανθεί επανειλημμένα ανεπιθύμητος στους χώρους που έως πρότινος κινούταν άνετα.
Οι δράσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά η παρουσία των βιαστών και των απολογητών τους στην περιοχή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως στάθηκαν όλοι σύμμαχοι σε αυτή μας την πορεία: οι βιαστές/απολογητής σχημάτισαν γύρω τους υποστηρικτικό δίκτυο που αναπαρήγαγε την αφήγησή τους, διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα. ‘Οσοι/ες επέλεξαν να τους στηρίξουν -είτε ανοιχτά, είτε μη παίρνοντας θέση- τούς ενδυνάμωσαν ανά περιόδους, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται και πάλι στη γειτονιά, να προκαλούν και να απειλούν.
Πέρα από τις δράσεις για το συγκεκριμένο γεγονός, η συνέλευση ασχολήθηκε και με άλλα ζητήματα έμφυλης βίας στην περιοχή, οργανώνοντας συζητήσεις, καφενεία, καθώς και ανοιχτές αλλά και πιο κλειστές μαχητικές παρεμβάσεις. Μετά από τέσσερα χρόνια συλλογικής δράσης, νιώθουμε ότι σταθήκαμε και συνεχίζουμε να στεκόμαστε δίπλα στην Ε., σε έναν αγώνα που αναγνωρίζουμε κι εμείς ως δικό μας. Στην προσπάθεια μας να ανα-τρέψουμε την κουλτούρα της συγκάλυψης και της ντροπής, πιστεύουμε πως δημιουργήσαμε ένα προηγούμενο και αφήσαμε το στίγμα μας στη γειτονιά. Για όλους αυτούς τους λόγους, το «Σπάμε το Φόβο» δεν είναι για εμάς απλά μια συνέλευση, αλλά ένας αγώνας για τις ζωές μας και η απάντηση μιας γειτονιάς που έδρασε όταν έπρεπε.
Στόχος μας είναι η συμπόρευσή μας με κάθε επιζώσα/επιζώντα και η ανάδειξη ζητημάτων και περιστατικών έμφυλης και σεξουαλικής βίας στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο, όπως επίσης και η ανάπτυξη ενός δικτύου αλληλεγγύης και στήριξης μεταξύ συλλογικοτήτων και συνελεύσεων.
Οι προκλήσεις του αγώνα:
Εξαρχής προτάξαμε την ανάγκη έμπρακτης στήριξης της επιζώσας, όχι μόνο στο δρόμο αλλά και στον ψυχοφθόρο και κοστοβόρο δικαστικό της αγώνα, ως το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να την στηρίξουμε στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει όχι μόνο το τραύμα, αλλά και ένα δικαστικό κατεστημένο που της επιτίθεται.
Και στην περίπτωσή μας, ο έντονος επανατραυματισμός της Ε. κατά τη διάρκεια της πολύχρονης δικαστικής διαδικασίας, μαζί με τη συνεχή ψυχολογική και οικονομική πίεση που της ασκούνται, την εγκλωβίζουν σε ένα καθεστώς ιδιάζουσας ομηρίας, ενώ αναπόδραστα αποδυναμώνεται και το κίνημα αλληλεγγύης προς την επιζώσα. Αυτό άλλωστε αποτελεί πάγια πολιτική επιλογή και μεθόδευση του κράτους και του δικαστικού συστήματος (ανακριτές, εισαγγελείς, δικαστές, ένορκοι) που τείνει να υπερασπίζεται τους βιαστές, αντί να προστατεύει τα/τις/τους επιζώντα/ες/όντες εξοντώνοντάς τους παράλληλα οικονομικά με εξωφρενικά δικαστικά έξοδα. Ωστόσο, η στήριξη της ευρύτερης κοινότητας και της περιφέρειας όσων στέκονται στο πλευρό μας τόσα χρόνια, ήταν και είναι καθοριστική. Χωρίς την ενεργοποίηση αυτής της περιφέρειας, ο αγώνας αυτός δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί με τόση επιμονή και αντοχή. Στις 2 έως τώρα φάσεις της δίκης, η παρουσία μας ήταν μαζική, όπως μαζική ήταν και είναι η συμβολή ατομικοτήτων και συλλογικοτήτων για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων.
Πέραν του δικαστικού αγώνα:
Όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένα, ο δικαστικός αγώνας είναι μόνο ένας σταθμός στη μάχη μας, η οποία διεξάγεται καθημερινά και πρωταρχικά στους δρόμους και στις συνειδήσεις. Μην προσδοκώντας το κράτος να εξαλείψει τη βία που το ίδιο συστηματικά αναπαράγει, οργανωνόμαστε για να την καταστήσουμε ορατή, για να απαντήσουμε στις λογικές που τη γεννούν και να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τους φορείς της -όπου και αν αυτοί βρίσκονται, όποια και να ήταν η σχέση μας πριν αυτοί να επιλέξουν να σταθούν απέναντί μας.
Συνεχίζουμε να μαχόμαστε για τις ζωές και τις γειτονιές μας, διαμορφώνοντας παράλληλα εργαλεία αντίστασης και αλληλεγγύης απέναντι στην έμφυλη βία. ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ.
Δεν θα το ξεχάσουμε, δεν θα κουραστούμε.
Η παρουσία αλληλέγγυου κόσμου είναι εξαιρετικά σημαντική για την επιζώσα, αλλά και την έκβαση της δίκης