Πάνω στην δήθεν ανυπαρξία μελέτης που να αποδεικνύει πως η θνησιμότητα ασθενών που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ είναι αυξημένη σε σχέση με αυτούς που διασωληνώνονται εντός των μονάδων βάσιζε την (αναδιατυπωμένη για πολλοστή φορά) επιχειρηματολογία του για την μη ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού της Δημόσιας Υγείας ο Κ. Μητσοτάκης σε ομιλία του στη βουλή στις 1/12 παραδεχόμενος ταυτόχρονα οτι διασωληνώνονται ασθενείς σε κοινούς θαλάμους.

Και η μη ύπαρξη τέτοιας έρευνας θα μπορούσε να είναι απόλυτη αλήθεια ακριβώς γιατί δεν υπήρχε ποτέ λόγος να τεθεί υπό συγκριτική μελέτη το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως δεν τίθεται σε συγκριτική μελέτη, ας πούμε, το αν είναι πιο ασφαλές ένα χειρουγείο σε συνθήκες νοσοκομειακής αποστείρωσης σε σχέση με τον καναπέ του σπιτιού μας.

Παρ’ όλα αυτά τέτοια μελέτη υπήρξε, και μάλιστα με την υπογραφή του (για καιρό) μπροστάρη της επιτροπής λοιμοξιολόγων, και πολλές φορές απολογητή των αντεπιστημονικών μέτρων της κυβέρνησης, Σωτήρη Τσιόδρα. [1]

Το ουσιαστικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι σε συνθήκες πανδημίας covid-19, μη ενίσχυση του ΕΣΥ σε επίπεδο υποδομών και στελέχωσης, σημαίνει ραγδαία αύξηση των θανάτων. Αν και προφανές βέβαια, τα στοιχεία της έρευνας είναι αποκαλυπτικά για τις ευθύνες που φέρει το κράτος, μέσα από τις διαχειριστικές επιλογές του, για την εξέλιξη μιας πανδημίας που κυριολεκτικά θερίζει [2]

Τα συμπεράσματα της μελέτης που είχε στα χέρια της η κυβέρνηση ήδη από τον Μάιο του 2021

  1. Όσο περισσότεροι ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ τόσο αυξάνεται η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας, φτάνοντας το +57% για την περίπτωση των 800 διασωληνωμένων. Αυτό φυσικά οφείλεται αφ’ ενός στην υποστελέχωση με αποτέλεσμα το ιατρικό δυναμικό να μην μπορεί να διαχειριστεί το συνολικό πλήθος ασθενών με την ίδια αποτελεσματικότητα, αφ’ ετέρου στην φυσική αδυναμία για περαιτέρω διασωληνώσεις δεδομένου ότι υπάρχει ένα ανώτατο όριο στις ΜΕΘ (το οποίο ξεπεράστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέχρι σήμερα χωρίς να παρθεί η παραμικρή απόφαση για ενίσχυση του συστήματος υγείας με περισσότερες μονάδες).
  2. Η νοσηλεία και διασωλήνωση σε νοσοκομεία εκτός Αττικής σημαίνει 40% αυξημένη πιθανότητα θανάτου. Αυτό, την ίδια στιγμή που νοσοκομεία επαρχειακών πόλεων παραμένουν όχι απλά αμετανόητα υποστελεχωμένα αλλά σε περιπτώσεις μόνο σε μακέτα.
  3. Η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ, σύμφωνα με τη μελέτη Τσιόδρα, (2) σημαίνει 87% αυξημένη πιθανότητα θανάτο σε σύγκριση με τις διασωληνώσεις εντός ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τέλος, από τις περίπου 4000 περιπτώσεις θανάτων από τον COVID που αναλύθηκαν, εκτιμάται ότι κάτι περισσότερο από 1500 αποδίδονται σε έναν από τους 3 προαναφερθέντες παράγοντες, και θα αποφεύγονταν σε ένα ενισχυμένο και στελεχωμένο σύστημα Δημόσιας Υγείας, “έτοιμο να ανταπεξέλθει” (όπως διατράνωνε ο Κικίλιας στο πρώτο κρούσμα της νόσου).

Μελέτη Τσιόδρα Covid
Γραφιστικό του jodi.graphics

Το ξαναλέμε λοιπόν, γιατί ο αγώνας για δημόσια υγεία, πλήρως στελεχωμένη, δωρεάν και προσβάσιμη για όλους δεν είναι απλά κούφια λόγια, είναι χρέος του λαού απέναντι στην πολιτική κράτους και κεφαλαίου που σπέρνουν το θάνατο:

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Τα νοσοκομεία ήδη καταρρέουν, οι ΜΕΘ δεν επαρκούν για τους χιλιάδες ασθενείς και οι γιατροί προχωρούν σε διαλογή ανθρώπων που θα καταφέρουν να επιβιώσουν ή θα πεθάνουν αβοήθητοι. Η ιστορία της ταξική πάλης καθιστά σαφές ότι στον καπιταλισμό οι ζωές των εργατών δε σημαίνουν τίποτα μπροστά στα κέρδη των αφεντικών. Γνωρίζουμε καλά ότι για την παρασιτική αστική τάξη που κυβερνά αυτή τη χώρα οι λέξεις “δημόσια υγεία” είναι τουλάχιστον ψιλά γράμματα, αν όχι παρωχημένη αντίληψη περί κοινωνικού κράτους. Η δημόσια υγεία οφείλει να είναι αγαθό, καθολικά εξασφαλισμένο προς όλους και όχι εμπόρευμα που θα υπακούσει στους καννιβαλιστικούς νόμους της αγοράς και του Κεφαλαίου. Κάθε ανάγνωση που θέλει το αγαθό της Υγείας, ως κάτι άλλο, είναι βαθιά αντικοινωνική, αντιδραστική και εχθρική προς τον λαό και την εργατική τάξη.

Από την e-food και την cosco ως τα συλαλλητήρια και τις διαδηλώσεις για την υπεράσπιση της υγείας του λαού, ενα νέο κύμα αγώνων έχει ήδη ξεπηδήσει.

Να είμαστε εκεί, τόσο στα φουσκώματά του, όσο και τη στιγμή της σύγκρουσης του με τα βράχια.

[1] Η μελέτη “Total patient load, regional disparities and in-hospital mortality of intubated COVID-19 patients in Greece, September 2020 to May 2021” https://repo.euc.ac.cy/handle/123456789/2472

[2] Ήδη υπάρχουν τουλάχιστον 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Ο στην Ελλάδα, και ένας θάνατος https://tvxs.gr/news/ygeia/deka-ta-kroysmata-tis-metallaksis-omikron-stin-ellada-anisyxia-gia-tin-eksaplosi-tis