-20/12: Σε 49χρονο άνδρα υπήκοο Αλβανίας ανήκει η σορός που εντόπισαν πυροσβέστες το μεσημέρι της Δευτέρας σε διαμέρισμα δευτέρου ορόφου στην οδό 25ης Μαρτίου 102, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών ειδησεογραφικών σελίδων, ο θάνατος του άνδρα επήλθε από αναθυμιάσεις λόγω φωτιάς που ξέσπασε στο διαμέρισμα. Ο άτυχος άνδρας διέμενε μόνος του στο διαμέρισμα. Η φωτιά προκλήθηκε από ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα που βρισκόταν δίπλα στο κρεβάτι του θύματος.

-20/12: Παρόμοιο θάνατο είχε εχθές και μια 83χρονη στο χωριό Άνω Λεχώνια στο Πήλιο, η οποία εντοπίστηκε δίχως τις αισθήσεις της στο σαλόνι της μικρής μονοκατοικίας, όπου κατοικούσε. Την ηλικιωμένη εντόπισαν οι πυροσβέστες , οι οποίοι κλήθηκαν από τους γείτονες για πυρκαγιά στο εσωτερικό του σπιτιού. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η 83χρονη ήταν εν ζωή όταν βρέθηκε. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, όπου όμως οι ιατροί δεν μπόρεσαν να τη σώσουν.

-20/12: Τραγικό θάνατο βρήκε ένας άνδρας 81 ετών, με κινητικά προβλήματα, ο οποίος παγιδεύτηκε μέσα στο διαμέρισμά του, στον 4ο όροφο πενταώροφης πολυκατοικίας, επί της οδού Κηφισιάς στο Ηράκλειο Αττικής, από πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα στο δωμάτιο του λίγο πριν τις 06:00 σήμερα. Ο ηλικιωμένος, που κινείτο με αναπηρικό αμαξίδιο, έμενε με τον γιο του, ο οποίος δεν μπόρεσε να κάνει κάτι μόλις αντιλήφθηκε την πυρκαγιά, αλλά κατάφερε να απομακρυνθεί έγκαιρα ο ίδιος. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται ως πιθανότερη αιτία μία ηλεκτρική σόμπα που είχε ο ηλικιωμένος στο δωμάτιο για να ζεσταίνεται.

-17/12: Απανθρακωμένος μέσα στο σπίτι που διέμενε στο Επιτάλιο, βρέθηκε ένας 72χρονος υπήκοος Αλβανίας, πατέρας τεσσάρων παιδιών, που εδώ και πολλά χρόνια ζούσε στην Ελλάδα.  Σε μονοκατοικία που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο του Επιταλίου, που οδηγεί από την Ε.Ο. Πύργου – Κυπαρισσίας στην αγορά του χωριού, διέμενε ο 72χρονος μαζί με τη σύζυγό του. Περίπου στη μια τα ξημερώματα ξέσπασε πυρκαγιά στο σπίτι. Εκείνη την ώρα ο ηλικιωμένος άντρας βρισκόταν μόνος στο σπίτι, καθώς η σύζυγός του βρισκόταν στην εργασία της. Η φωτιά φαίνεται να επεκτάθηκε από τη σόμπα που είχε ανάψει ο 72χρονος για να ζεσταθεί. Άμεσα επεκτάθηκαν οι φλόγες και δεν άργησε η μονοκατοικία να γίνει παρανάλωμα πυρός.

Καθημερινές πλέον είναι οι περιπτώσεις πυργκαγιών σε σπίτια από ακατάλληλα μέσα θέρμανσης που χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι της τάξης μας, άνεργοι, αποκλεισμένοι για να ζεσταθούν. Άλλοι με κομμένους λογαριασμούς ή με αδυναμία να εξοφλήσουν τους τρέχοντες κι άλλοι χωρίς δυνατότητα να γεμίσουν πετρέλαιο ή ακόμα και για να σώσουν ότι μπορούν από τους δύσκολους ερχόμενους μήνες.

Το διαρκές έγκλημα της αδυναμίας εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και ανέργων να έχουν επαρκή και φτηνή πρόσβαση στην θέρμανση και την ενέργεια, αλλά και σε μια σειρά βασικών κοινωνικών αναγκών έχει ήδη τα πρώτα του θύματα πριν καν κλείσει ο πρώτος μήνας του χειμώνα.

Αυτοί οι νεκροί είναι δικοί μας νεκροί.

Να μη σφίξουμε άλλο το ζωνάρι.

Για αυτούς τους νεκρούς το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό θα λογοδοτήσουν.

https://www.aftodioikisi.gr/koinonia/thessaloniki-nekros-andras-epeita-apo-fotia-se-diamerisma/

https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/pilio-83xroni-exase-ti-zoi-tis-otan-xespase-purkagia-mesa-sto-spiti-tis-apo-thermantiko-soma/

https://www.ilialive.gr/live/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/88879-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B4%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%BD%CF%8D%CF%87%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%B9%CE%BF-72%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%8E%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85.html

https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/neo-irakleio-fotia-se-diamerisma—entos-brisketai-atomo-me-kinitika-problimata/