Την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου και μετά την απόφαση της μαζικής εκδήλωσης στην πλατεία Αγ. Αικατερίνης που πραγματοποιήσαμε το Σάββατο 13 Νοεμβρίου, μια ομάδα 20 εκπροσώπων της Συνέλευσης, απαιτήσαμε συνάντηση με την κ. Νταβώνη, που είναι υπεύθυνη για την Πρωτοβάθμια Υγεία στην Αθήνα (Α Υγειονομική Περιφέρεια). Τα ζητήματα που της θέσαμε ήταν:

Α. Τι θα γίνει με τις ανανεώσεις των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων της ΤΟΜΥ Κεραμεικού που λήγουν αρχές Φλεβάρη; Θα κλείσει η δομή; Β. Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα της προκήρυξης για το προσωπικό που λείπει από την ΤΟΜΥ, που ήταν να βγει πριν 6 μήνες; Γ. Θα συνεχιστούν οι αναστολές εργασίας του προσωπικού ΤΟΜΥ και Κέντρου Υγείας και ειδικότερα οι αναστολές των δύο νοσηλευτριών της ΤΟΜΥ, που έχουν σημάνει ταυτόχρονα αναστολή πολλών σημαντικών υπηρεσιών που εκτελούσαν αυτές; Δ. Τι θα γίνει με τα κενά σε προσωπικό του Κέντρου Υγείας και τις συμβάσεις των επικουρικών γιατρών που λήγουν το επόμενο διάστημα;

Αρχικά η κ. Νταβώνη απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας των εναπομεινάντων εργαζομένων στην ΤΟΜΥ κι ότι οι διαδικασίες της έκδοσης των αποτελεσμάτων της προκήρυξης είναι αργές, παρόλο που η έκδοση τους έχει ανακοινωθεί τρεις φορές τους τελευταίους μήνες. Απάντησε ακόμα ότι δεν γνωρίζει πότε θα αρθούν οι αναστολές εργασίας κι ότι εξάλλου δεν χρειάζονται νοσηλεύτριες στην ΤΟΜΥ (!). Τέλος στο τέταρτο ερώτημα απάντησε ξανά ότι δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τις συμβάσεις των επικουρικών του Κέντρου Υγείας.

Η κ. Νταβώνη είναι υπεύθυνη για όλες τις δομές της Πρωτοβάθμιας Υγείας της Αθήνας. Είναι δηλαδή υπεύθυνη, μαζί με όλη την κυβερνητική ιεραρχία από πάνω της για την διάλυση της πρωτοβάθμιας υγείας στην Αθήνα εν μέσω πανδημίας. Υπεύθυνη για το ότι οι ασθενείς πρέπει να τρέχουν σε δύο Κέντρα Υγείας σε όλη την Αθήνα για να κάνουν τεστ για κορονοϊό, ή για να εξεταστούν αν έχουν λίγο βήχα, ή λίγο πυρετό. Υπεύθυνη επειδή έχει μετατρέψει το μεγαλύτερο μέρος της πρωτοβάθμιας σε εμβολιαστικό κέντρο, βάζοντας όλους τους γιατρούς να κάνουν βάρδιες εκεί, και στέλνοντας όλους τους ασθενείς που έχουν ανάγκη κάποιο γιατρό στα ιδιωτικά ιατρεία. Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος μας απάντησε ότι δεν ξέρει τίποτα και δεν μπορεί να δεσμευτεί για τίποτα, από όλα όσα αποτελούν την βασική της ευθύνη. Αυτός ο άνθρωπος δεν ξέρει τίποτα, εμείς γνωρίζουμε όμως ότι αν υπάρχει ΤΟΜΥ και ΚΥ Κεραμεικού, ακόμα και με αυτές τις τεράστιες ελλείψεις, οφείλεται στη συνεχή επαγρύπνηση και κινητοποίηση εργαζόμενων, ανέργων και συνταξιούχων της γειτονιάς μας. Γνωρίζουμε επίσης ότι η κ. Νταβώνη και η κυβέρνηση που εκπροσωπεί, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θέλουν να προχωρήσουν στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας, γι’ αυτό αφήνουν να μαραζώσουν ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία, εν μέσω της πανδημίας και με 100 νεκρούς την ημέρα.

Το ζήτημα είναι τι κάνουμε, γνωρίζοντας αυτά τα πράγματα. Ή θα αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη ή θα αποδεχτούμε, είτε να πηγαίνουμε να στοιβαζόμαστε στα ιδιωτικά ιατρεία και μονάδες υγείας πληρώνοντας 30-50 ευρώ, για μια επίσκεψη 15 λεπτών είτε να πεθαίνουμε αβοήθητοι αν δεν έχουμε τα λεφτά.

Συνεχίζουμε πιο δυναμικά για:

Ανανέωση των συμβάσεων προσωπικού σε ΤΟΜΥ και ΚΥ Κεραμεικού, ενίσχυση και πλήρη στελέχωσή τους.

Κατάργηση του νόμου αναστολής εργασίας και διενέργεια δωρεάν διαγνωστικών ελέγχων για τη νόσο.

Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες υγείας – ισότιμη πρόσβαση όλων σε αυτές χωρίς αποκλεισμούς εισοδήματος, φύλου, φυλής, εθνικότητας.

Συνέλευση Χρηστών και Υγειονομικών της ΤΟΜΥ Κεραμεικού