Όλος ο λαός να σταθεί στο πλάι των εργαζομένων της Energean

UPDATE 12.45:

Ελεύθεροι αφέθηκαν όλοι οι συλληφθέντες εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας» που νωρίτερα σήμερα οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της πόλης. Για τους δέκα εργαζόμενους ορίστηκε τακτική δικάσιμος, ενώ για τα επτά μέλη της διοίκησης του σωματείου, για τα οποία δεν ασκήθηκαν διώξεις, θα γίνει προκαταρκτική εξέταση.

Κατά την έξοδό τους από τα δικαστήρια έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα, συνθήματα και αγκαλιές, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, από τους εργαζόμενους στα «Πετρέλαια Καβάλας» που μαζί με εργατικά σωματεία και φορείς του Νομού από το πρωί είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια. «Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι» φώναξαν οι εργαζόμενοι των «Πετρελαίων Καβάλας».

Θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση απέναντι από τις εγκαταστάσεις των «Πετρελαίων Καβάλας» προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Update 11.45:

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δέκα συλληφθέντες εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας», για τους οποίους ορίστηκε τακτική δικάσιμος, ενώ υπόλοιποι 7 συλληφθέντες, μέλη του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας», βρίσκονται στον εισαγγελέα ο οποίος θα αποφασίσει αν θα αφεθούν και αυτοί ελεύθεροι ή αν θα δικαστούν με την διαδικασία του αυτοφώρου.Βγαίνοντας από τα δικαστήρια Καβάλας οι δέκα εργαζόμενοι έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και συνθήματα από τους συναδέλφους τους οι οποίοι μαζί με εργατικά σωματεία και φορείς από το πρωί πραγματοποιούν συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια.

ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΕ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΥΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ

Νέα ένταση και επίθεση των ΜΑΤ έξω από το δικαστικό μεγάλο Καβάλας όπου σήμερα θα περάσουν από αυτόφωρο οι 17 χθεσινοι συλληφθέντες απεργοί του εργοστασίου Kavala oil.


Συγκεκριμένα αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν με δακρυγόνα και κρότου λάμψης έξω από το δικαστικό μεγάρο όπου υπήρχε συγκεντρωμένος κόσμος σε συμπαράσταση με τους συλληφθέντες.


Σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο εις βάρος των εργαζομένων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, της παραμονής βίας, της άρσης ασφαλιστικών εγκαταστάσεων, της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων και τις παραβάσεις του νόμου περί όπλων κατά περίπτωση.


Υπενθυμίζουμε ότι η Energean χρηματοδοτήθηκε με 100.000.000€ από το ελληνικό κράτος για την διαφύλαξη θέσεων εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι κατέλαβαν το εργοστάσιο και προχώρησαν σε απεργία ενάντια στην μείωση μισθών και στις απολύσεις εργαζομένων.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ

Τα ξημερώματα της Τρίτης 21 Δεκεμβρίου 170 περίπου εργαζόμενοι του εργοστασίου Kavala Oil στην Καβάλα, δέχτηκαν την άγρια επιχείρηση καταστολής των ΜΑΤ και της αστυνομίας. Οι εργαζόμενοι περιφρουρούσαν το εργοστάσιο καθώς είχαν καταγγείλει μη ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου. Πριν λίγες μέρες κλιμάκιο του αρμόδιου Υπουργείου είχε προχωρήσει σε έλεγχο των καταγγελιών των εργαζόμενων που βρίσκονταν εν αναμονή του πορίσματος. Ωστόσο η αστυνομία έκοψε το πρωί την περίφραξη και εισήλθε στο εργοστάσιο κάνοντας χρήση κρότου-λάμψης. Η εταιρεία που έχει χρηματοδοτηθεί με 100 εκατομμύρια ευρώ με εγγύηση του Δημοσίου ήδη έχει προχωρήσει σε τέσσερις απολύσεις, σε μηνύσεις εργαζομένων και σε μειώσεις μισθών ενώ όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Από την επίθεση των ΜΑΤ καταστράφηκε κεντρικός μετασχηματιστής με αποτέλεσμα να διακοπεί το ρεύμα και να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διαρροής υδροθείου, ενώ οι εργαζόμενοι για μεγάλο χρονικό διάστημα αναγκάστηκαν να «οχυρωθούν» σε μεταλλικό πύργο του εργοστασίου.

Από το απόγευμα η Διοίκηση του Σωματείου είχε συμφωνήσει να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι από το εργοστάσιο μετά από διαπραγματεύσεις με την αστυνομία, η οποία συνέχισε να τους κρατάει όμηρους, νηστικούς και άυπνους έως και μετά τις δέκα το βράδυ. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν μην υπάρξουν αυτόφωρες συλλήψεις και να αφεθούν ελεύθεροι αφού καταγραφούν και δώσουν καταθέσεις όλοι τους, κάτι που η αστυνομία τελικά δεν τήρησε, διατηρώντας υπό κράτηση τους 10 πρωινούς συλληφθέντες που δούλευαν ως προσωπικό ασφαλείας την ώρα της αστυνομικής εισβολής και τα 7 μέλη του ΔΣ του σωματείου.

Εκατοντάδες αλληλέγγυοι κάτοικοι πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις τόσο στην πόλη της Καβάλας όσο και έξω από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, ενώ αργά το βράδυ μετά την μεταφορά των 17 συλληφθέντων στην τοπική Αστυνομική Διεύθυνση πραγματοποιήθηκε νέα μαζική συγκέντρωση.

ΠΗΓΗ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ: Σωματείο Εργαζομένων Καβάλα Όιλ