Σύμφωνα με πρόσφτατα στοιχεία της ΑΑΔΕ που αναφέρονται στον μήνα του Νοεμβρίου, τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονται σε περίπου 110 δις, με το 80% εξ αυτών να αφορά χρέη μεγαλύτερα του 1εκ.€ και αφορά το 0.2% των οφειλετών. Πρόκειται για μεγαλοοφειλέτες που δεν πρόκειται να πληρώσουν τα χρωστούμενα, την ίδια στιγμή μάλιστα, που η μεγαλύτερη αύξηση οφειλετών σε ετήσια βάση, αναφέρεται σε οφειλές των 50-500€.

Την επόμενη φορά που θα ακούσουμε φανφάρες πως δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, να θυμόμαστε ποιοι χρωστάνε και ποιοι πληρώνουν. Σύμφωνα με την βάση δεδομένων World Inequality Database, το πλουσιότερο 1% στην Ελλάδα έχει 25 φορές μεγαλύτερο εισόδημα από το φτωχότερο 50%, ενώ σε όρους καθαρού χρηματικού πλούτου, το φτωχότερο 50%, στην πραγματικότητα δεν έχει πλούτο, αλλά χρέη της τάξης των 2000€ κατά μέσο όρο.

Το θέμα δεν είναι μόνον αν παρατηρείται ένα φαινόμενο, αλλά και για ποιους. Λεφτά υπάρχουν, αλλά για ποιους; Η ζωή έχει ακριβύνει, αλλά για ποιους. Σίγουρα όχι για τηλεβιβλιοπώληδες που αποφάσισαν να γίνουν influencers και να βγαίνουν selfies στα σουπερμάρκετ.