Έρευνα του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής, Αδριανού Γκουρμπάτση, αναδεικνύει πως το 2021 σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση των θανάτων από φωτιές σε κατοικίες, καθώς θρηνήσαμε 83 νεκρούς, αριθμός που αποτελεί θλιβερό ρεκόρ δεκαετίας ενώ αιτία του φαινομένου είναι η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τις υπηρεσιακές αγκυλώσεις σε Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστικό Σώμα.

Ακόμα πιο ανησυχητικό, το γεγονός ότι η έρευνα υποδεικνύει εμμέσως πως αν δεν ληφθούν μέτρα για την ενεργειακή κρίση και δεν υπάρξουν αλλαγές σε υπηρεσιακό επίπεδο, οι θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέσα στους επόμενους χειμερινούς μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών, το 2021 εκδηλώθηκαν συνολικά στην επικράτεια 34.343 αστικές πυρκαγιές, αριθμός που σε σχέση με το 2020 είναι αυξημένος κατά 70,8% και σε σχέση με τον μέσο όρο της δεκαετίας 2010-2020 κατά 84,2%! Από τον προαναφερόμενο συνολικό αριθμό των αστικών πυρκαγιών έχασαν τη ζωή τους συνολικά 83 άτομα – ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων από το 2010 μέχρι σήμερα.

Η αύξηση των θυμάτων το 2021 ανέρχεται σε ποσοστό 22% σε σχέση με το 2020, οπότε 68 πολίτες έχασαν τη ζωή τους, και 186,2% σε σχέση με τον μέσο ετήσιο αριθμό των 29 θανάτων που είχαμε στο διάστημα 2010-2019.

Από τα συνολικά 83 θύματα το 2021, τα περισσότερα, ποσοστό 27,7%, έχασαν τη ζωή τους τον μήνα Δεκέμβριο, δηλαδή περισσότερα από 1 στα 4 θύματα, και ακολουθούν ο Ιανουάριος με ποσοστό 14,4% και οι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος με ποσοστό 9,6%. Τα περισσότερα θύματα, συγκεκριμένα τα 24, έχασαν τη ζωή τους στην Περιφέρεια της Αττικής, ποσοστό 28,9%, κάτι που σημαίνει ότι 1 στα 3 θύματα ήταν στην Αττική. Από τα θύματα το 64,9% -περισσότερα δηλαδή από 6 στα 10- ήταν «ηλικιωμένοι» αφού ήταν μεγαλύτεροι των 65 ετών, το 31,2% ήταν ηλικίας έως 65 ετών και το 3,9% παιδιά.

Ενεργειακό κόστος

Οσον αφορά την αξιοσημείωτη αύξηση των θανάτων τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, στην έκθεση αναφέρεται ότι αντιστοιχούσαν στο 27,7% όλων των θυμάτων του έτους, αυξημένοι από το 11,7% του 2020 όπου επίσης σημειώθηκε αύξηση στα θανατηφόρα περιστατικά σε σχέση με όλη την προηγούμενη δεκαετία.

Η συγκεκριμένη μάλιστα ανησυχητική έξαρση του φαινομένου δεν αποκλείεται να σχετίζεται με την πρόσφατη ενεργειακή κρίση. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Το υψηλό κόστος θέρμανσης το πιθανότερο είναι να οδήγησε τα θύματα στη χρήση πρόχειρων και ως εκ τούτου μη ασφαλών μέσων θέρμανσης, αφού για οικονομικούς λόγους ήταν σχεδόν απαγορευτικό, δηλαδή αδυνατούσαν να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή τέτοια μέσα, όπως κεντρική θέρμανση ή αυτόνομη θέρμανση με τη χρήση καυσίμου πετρελαίου, φυσικού αερίου ή και κλιματιστικών κ.λπ.». Εξαιτίας των παραπάνω, δυσοίωνη είναι η πρόβλεψη του κ. Γκουρμπάτση και για τους επόμενους χειμερινούς μήνες του 2022, το οποίο ξεκίνησε με φωτιά σε διαμέρισμα στην οδό Κρέσνας στο Περιστέρι από όπου ανασύρθηκε νεκρή ακόμα μία «ηλικιωμένη».

Eμείς από την πλευρά μας επαναλαμβάνουμε:

Δεν νοείται, εν έτει 2022, να υπάρχει έστω ένας συνάνθρωπος μας που να μην έχει πρόσβαση σε φτηνή και ασφαλή ενέργεια. Είναι χρέος μας να παλέψουμε ακόμα και γαι όσα θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα αυτονόητα. Η ενέργεια, το νερό, η υγεία, η στέγαση, η παιδεία, οι μετακινήσεις, η τροφή αποτελούν αγαθά, μάλιστα τα δομικά αυτά αγαθά που μπορούν να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς υλικής διαβίωσης. Ο εκφυλισμός τους σε εμπορεύματα που υπακούν στους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, αποτελεί και θα αποτελεί μια καθημερινή απειλή για τους ανθρώπους της τάξης μας.

Να μη σφίξουμε άλλο το ζωνάρι.

– ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

– ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΕΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

– ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΣΤΕΓΑΣΗ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΥΔΡΕΥΣΗ-ΤΡΟΦΗ-ΥΓΕΙΑ-ΜΟΡΦΩΣΗ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΟΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

– ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΦΠΑ ΣΕ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ – ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

– ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΔΙΚΤΥΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΉΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ.