Το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Γενάρη, χωρίς αραίωση των μαθητών (που μετά τις συγχωνεύσεις που εφάρμοσε το υπουργείο Παιδείας εν μέσω πανδημίας φτάνουν τους 27 σε ένα τμήμα, ενώ με απόφαση του διευθυντή μπορεί να φτάσουν και τους 30!) και με τα ίδια ουσιαστικά πρωτόκολλα «υπερμετάδοσης», έρχεται να επιβεβαιώσει την τακτική της «ανοσίας της αγέλης» που εφαρμόζεται ανεπίσημα από το κράτος τις τελευταίες εβδομάδες για να προστατευτεί η κερδοφορία του Κεφαλαίου και με το βάρος να πέφτει εξολοκλήρου στην εργατική τάξη, το λαό, τις φτωχότερες οικογένειες.

Με τα νοσοκομεία σε πρωτοφανές σημείο υπερπληρότητας και εκατοντάδες υγειονομικούς να νοσούν -αναγκαζόμενοι μάλιστα να δουλέψουν- η απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων -με τους ίδιους όρους- την ερχόμενη Δευτέρα πιστοποιεί με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι η υγεία και η ζωή μας βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τα κέρδη των βιομηχανιών, των κλινικαρχών, των επιχειρηματιών.

Γιατί κοστίζουν οι άδειες ειδικού σκοπού, κοστίζουν οι προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, όπως κοστίζει και η -όπως θα όφειλε να είναι- 14ημερη άδεια μετ’ αποδοχών για τους νοσούντες εργαζόμενους. Είναι η ίδια μας η ζωή και η ίδια μας η ύπαρξη που κοστίζουν.

Και μόνο εμείς μπορούμε να επιβάλουμε τα μέτρα υπεράσπισής τους.

Και κανείς άλλος στο όνομά μας.

Δίωρη στάση εργασίας την Δευτέρα από την ΟΛΜΕ:

Σε δίωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα που ανοίγουν τα σχολεία θα προχωρήσει η ΟΛΜΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της. Παράλληλα, ζητά να γίνει συνάντηση της ΟΛΜΕ με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και να δοθούν τα πρακτικά της συνεδρίασής τους.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων που αποφάσισε το ΥΠΑΙΘ για την επαναλειτουργία των σχολείων η κα Κεραμέως θυμήθηκε την ΟΛΜΕ και εδέησε να την καλέσει σε συνάντηση προκειμένου να «συζητηθούν» τα ήδη ειλημμένα μέτρα που εξήγγειλε! Είναι ήδη γνωστό ότι η ΟΛΜΕ είχε ζητήσει εγγράφως στις 16/12 άμεση συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας για τη λήψη όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων αντιμετώπισης της Πανδημίας. Η κ. Κεραμέως δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει, έστω και αρνητικά! Εξάλλου από τον προηγούμενο Ιούνιο δεν έχει καμιά επαφή με την Ομοσπονδία για τα πολύ σοβαρά ζητήματα της δημόσιας εκπαίδευσης! Αυτός είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνεται το διάλογο η κ. Υπουργός εδώ και 2,5 χρόνια! Είναι προφανές ότι θέλει αποκλειστικά για επικοινωνιακούς λόγους να χρησιμοποιήσει την Ομοσπονδία για να δείξει στην κοινή γνώμη το ενδιαφέρον της για τα σχολεία! Η ΟΛΜΕ με πλήρη συνείδηση της παραπάνω πραγματικότητας και το πώς αντιλαμβάνεται το «διάλογο» η κα Κεραμέως προσήλθε στη συνάντηση με στόχο να εκθέσει για πολλοστή φορά τις θέσεις ,τις προτάσεις και τις αγωνίες όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Καμία θετική ανταπόκριση δεν υπήρξε στα προβλήματα και στα επιστημονικώς τεκμηριωμένα αιτήματα και τις προτάσεις που έθεσε η ΟΛΜΕ ούτε καν δόθηκε μια λύση για την προστασία των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες σε αντίθεση με ότι ισχύει στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Απλά επιβεβαιώθηκε ότι το Υπουργείο Παιδείας κάλεσε την ΟΛΜΕ για να εξυπηρετήσει τις επικοινωνιακές ανάγκες του δηλώνοντας εμπράκτως την περιφρόνηση του στην εκπαιδευτική κοινότητα αρκούμενο στο να αναπαράγει τις ήδη γνωστές χθεσινές ανακοινώσεις του. Με αυτές τις ανακοινώσεις την ημέρα που στη χώρα μας καταγράφτηκε ένα μαύρο ρεκόρ με πάνω από 50.000 κρούσματα covid-19, τη στιγμή που η Πανδημία είναι ανεξέλεγκτη, είχαμε τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, χωρίς τη λήψη κανενός ουσιαστικά μέτρου για την ασφαλή επαναλειτουργία τους. Αντίθετα θα μετατραπούν τα σχολεία εκ νέου σε χώρους υπερμετάδοσης και μεταφοράς του ιού μέσα στα σπίτια, σε γονείς και ηλικιωμένους.!

Αποτελεί άραγε αποτελεσματικό μέτρο προστασίας η χορήγηση για την πρώτη και μόνο εβδομάδα ενός επιπλέον σελφ τεστ; Με ποια λογική παραμένει σε ισχύ το αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο πρωτόκολλο βάσει του οποίου για να κλείσει ένα τμήμα χρειάζεται να νοσήσει το 50%+1 των μαθητών και μαθητριών μας; Εκτός αν θεωρούμε ότι η επέκταση των σελφ τεστ και σε εμβολιασμένους θα λύσει το πρόβλημα!https://d9f01a41947fc337ec7322a6b577c296.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Και όλα αυτά τη στιγμή που από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσήσει 227.092 παιδιά ηλικίας 0-17 ετών, που μόνο την τελευταία εβδομάδα είχαμε 26.208 κρούσματα σημειώνοντας αύξηση 165% (!) και χθες είχαμε 7689 ημερήσια κρούσματα!

Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα, επιβεβαιώνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει διδαχτεί τίποτα από τα τελευταία δύο χρόνια πανδημίας και των κλειστών σχολείων για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα το μοναδικό όπλο για την ασφαλή επαναλειτουργία τους, να παραμένει το εμβόλιο και η περίφημη «ατομική ευθύνη» της εκπαιδευτικής κοινότητας!

Καμία από τις προτάσεις της ΟΛΜΕ δεν έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Παιδείας όπως: η αραίωση των πολυπληθών τμημάτων, η πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, τα δωρεάν rapid τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους με ευθύνη του ΕΟΔΥ, η προστασία των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, η αποσυμφόρηση στα σχολικά λεωφορεία και γενικά στα ΜΜΜ, με τα οποία μετακινούνται δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες και η δωρεάν χορήγηση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού (μάσκες υψηλής προστασίας και αντισηπτικά).

Αντίθετα, το ΥΠΑΙΘ προχώρησε σε εκατοντάδες συμπτύξεις τμημάτων που αυξάνουν τον συνωστισμό στις σχολικές αίθουσες και επιμένει να εφαρμόζει το επικίνδυνο πρωτόκολλο που προβλέπει κλείσιμο τμήματος μόνο εφόσον νοσήσει το 50%+1 των μαθητών/τριών! Παράλληλα η αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ευπαθών ομάδων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την παντελή έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας τους, δείχνει το ανάλγητο πρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ αφού αντιμετωπίζονται ως αόρατοι και γι αυτό δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για εκείνους. Αντίθετα αυτοί εκτελούν το δημόσιο λειτούργημά τους σε πολυπληθή και πολυάριθμα τμήματα, σε περισσότερα σχολεία προκειμένου να καλύψουν το ωράριο τους και τα κενά των σχολείων, ερχόμενοι σε επαφή έως και με 500 διαφορετικά παιδιά και 2, 3 ή και περισσοτέρους συλλόγους διδασκόντων την εβδομάδα, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με τα λεγόμενα των ειδικών η μετάλλαξη «Όμικρον» επικρατεί κι είναι ιδιαίτερα μεταδοτική μεταξύ των παιδιών τα οποία είναι ανεμβολίαστα σε πολύ μεγάλο βαθμό!https://d9f01a41947fc337ec7322a6b577c296.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Η ΟΛΜΕ είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τις μαθησιακές, παιδαγωγικές και ψυχοκοινωνικές συνέπειες της πανδημίας. Οφείλουμε κατηγορηματικά να δηλώσουμε για μία ακόμη φορά ότι είμαστε οι τελευταίοι που επιθυμούμε να έχουμε ξανά κλειστά σχολεία! Οφείλουμε όμως να εξασφαλίσουμε και την ασφαλή επαναλειτουργία τους με την λήψη όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων που θα εγγυούνται την προστασία της υγείας για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα! Για μας κανείς και καμία εργαζόμενος/η, μαθητής/τρια, εκπαιδευτικός δεν είναι αναλώσιμος/η! Το θεμελιώδες και Συνταγματικό ανθρώπινο δικαίωμα για την προστασία της υγείας, είναι αδιαπραγμάτευτο! Το Υπουργείο Παιδείας και η εμμονή της κ. Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων με τον τρόπο που έκλεισαν πριν τις διακοπές, τους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για ότι συμβεί από την ερχόμενη Δευτέρα!

Απαιτούμε για μία ακόμα φορά να γίνει συνάντηση της ΟΛΜΕ με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και να μας δοθούν τα πρακτικά της συνεδρίασής τους.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα προχωρήσει σε διερεύνηση θεσμικών και νομικών ενεργειών για τη διασφάλιση της προστασίας εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών.

Καλούμε τους/τις συναδέλφους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου στις 13.30 μμ στο ΥΠΑΙΘ για να απαιτήσουμε τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων! Για το λόγο αυτό κηρύσσουμε 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας 12.00 – 14.00». 

6000 μαθητές νόσησαν πριν τις γιορτές σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Κάλεσμα στους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και εγρήγορση απευθύνει η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναδεικνύοντας τις απαράδεκτες συνθήκες με τις οποίες θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Γενάρη.

Όπως σημειώνει, την ώρα που σε όλη τη χώρα καταγράφονται ημερησίως περίπου 50.000 κρούσματα, τα σχολεία ανοίγουν χωρίς αραίωση των μαθητών στις τάξεις, αντίθετα με αύξηση λόγω των συγχωνεύσεων που εφάρμοσε το υπουργείο Παιδείας εν μέσω πανδημίας και φυσικά με τα ίδια ουσιαστικά πρωτόκολλα «υπερμετάδοσης» του ιού.

Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά πως εξαιτίας αυτών των πρωτοκόλλων, το διάστημα πριν τις γιορτές νόσησαν περίπου 6.000 μαθητές στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας – Θράκης σε ένα σύνολο 2.000 σχολικών τμημάτων (σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κώστας Βενετίδης) και χωρίς ακόμα να έχει εξαπλωθεί στην περιοχή η ιδιαιτέρως μεταδοτική (σύμφωνα με τους επιστήμονες) μετάλλαξη «Όμικρον».

Κινητοποιήσεις από ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ:

Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ της Αττικής σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν, ενόψει των κινητοποιήσεων που διοργανώνουν την ερχόμενη εβδομάδα:

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε το Υυουργείο Παιδείας για το άνοιγμα το σχολείων μετά τις γιορτές προκαλούν την οργή και το θυμό μαθητών και εκπαιδευτικών, συνολικά όλης της κοινωνίας. Το άνοιγμα των σχολείων με το “μέτρο” τους ενός τεστ επιπλέον για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας τους, τη στιγμή που η πανδημία με τη νέα μετάλλαξη έχει φουντώσει, το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει πρακτικά καταρρεύσει, αποτελεί κοροϊδία και εμπαιγμό.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας είναι εγκληματικές. Η πολιτική της, οι συνεχείς επικλήσεις στην ατομική ευθύνη, η απόρριψη όλων των δίκαιων διεκδικήσεών μας εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, τα μέτρα-καρικατούρα που ανακοινώνει, όχι απλά δεν υπηρετούν την προστασία της υγείας του λαού αλλά την υπονομεύουν. Μοναδική έγνοια τους είναι η απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομίας, οι απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, η διασφάλιση της κερδοφορίας τους. Για αυτό και δεν επιτάσσουν τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, δεν κάνουν προσλήψεις υγειονομικών και εκπαιδευτικών, μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς και τα ΜΜΜ σε χώρους διασποράς του κορονοϊού, φορτώνουν το κόστος για την προμήθεια των μασκών και των τεστ στους γονείς και τους μαθητές.

Οι όροι λειτουργίας των σχολείων, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, τα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού, το απαράδεκτο 50%+1 για να κλείσει ένα τμήμα, το αίσχος της 5ήμερης καραντίνας, που θα οδηγεί τους νοσούντες να προσέρχονται κανονικά στην εργασία, τα self-test, που σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνονται και δεν δηλώνονται με τον σωστό τρόπο, θα εκτινάξουν τα κρούσματα. Δημιουργούνται συνθήκες ώστε με το άνοιγμα των σχολείων να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη έκρηξη των κρουσμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το χρονικό διάστημα από 30/11 έως 27/12 του 2021 τα κρούσματα στις ηλικίες 0-17 (βασικά μαθητές) ήταν 35.718, δηλαδή το 25% των συνολικών κρουσμάτων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, πριν ακόμα επεκταθεί η μετάλλαξη “Όμικρον”.

Η κυβέρνηση ανακυκλώνει σχεδόν καθημερινά τα ίδια μέτρα χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αρνείται πεισματικά να υλοποιήσει έστω και στοιχειωδώς τα αιτήματα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία που εδώ και 2 χρόνια διεκδικούν εκπαιδευτικά σωματεία, φορείς των γονιών και μαθητές. Είχε όλο τον χρόνο να τα υλοποιήσει, δεν το έκανε όμως, γιατί τα θεωρεί “κόστος” και γιατί δεν της “καίγεται καρφί” για τη μόρφωση των μαθητών μας. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πώς θα υλοποιήσει και θα τρέξει την αντιεκπαιδευτική της πολιτική (κατηγοριοποίηση σχολείων, υποχρηματοδότηση, Τράπεζα Θεμάτων, ΕΒΕ κλπ.). Η τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ ότι τα κενά που θα προκύπτουν από τους εκπαιδευτικούς που θα νοσούν “θα καλύπτονται εκ των ενόντων” πέρα από κυνική είναι και παραδοχή ότι τους είναι πλήρως αδιάφορο το πώς θα εξελίσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία.

Δεν περιμένουμε λύσεις από αυτές τις απαράδεκτες πολιτικές, της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που θεωρούν την υγεία και τη μόρφωση ως κόστος. Δεν περιμένουμε λύσεις από τα κόμματα που την υπηρετούν. Δυναμώνουμε την οργάνωση και τον αγώνα, με επίκεντρο τα μέτρα προστασίας και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Εδώ και τώρα διεκδικούμε:

  • Να ληφθούν έστω και τώρα μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις, να καταγραφούν και να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες αίθουσες με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των δήμων. Να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων.
  • Να πραγματοποιούνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία σταθερά και περιοδικά και στοχευμένα εκτάκτως όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων. Όλα τα απαραίτητα τεστ (rapid, PCR κλπ.) να είναι δωρεάν για όλο τον πληθυσμό.
  • Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας, για να μη σμπαραλιάζεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων.
  • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις, ώστε να τηρούνται τα πρωτόκολλα. Έκτακτη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και την παροχή δωρεάν όλων των μέσων αυξημένης ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκες ΚΝ95) σε όλο το προσωπικό στα σχολεία.
  • Προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών και σύνδεσης των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και δωρεάν πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων όλων όσοι νόσησαν.
  • Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται άδεια ευπαθούς ομάδας. Άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους γονείς για όλο το χρονικό διάστημα που νοσούν τα παιδιά τους με πλήρεις αποδοχές.
  • Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς που βγαίνουν θετικοί ή νοσούν (10 ημερών), σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους.
  • Στοχευμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Γενίκευση των προγραμμάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και διάθεση όλων των αναγκαίων ωρών σε φροντιστηριακά μαθήματα. Προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών σε Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Σχολεία. Δημιουργία νέων τμημάτων ένταξης. Πλήρης διεπιστημονική στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ. Αναπροσαρμογή της σχολικής ύλης.
  • Να μην εφαρμοστούν, να καταργηθούν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων. Ούτε σκέψη για διενέργεια πανελλαδικών εξετάσεων τύπου PISA σε ΣΤ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου.
  • Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες προώθησης της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης»