Σοβαρές καταγγελίες για εργοδότες που αναγκάζουν τους υπαλλήλους τους να πηγαίνουν στην εργασία παρόλο που νοσούν με κορονοϊό βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας και όπως τόνισε η πρόεδρος των εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ντίνα Γκογκάκη, τις τελευταίες ημέρες νοσεί πάνω από το 10%-15% του προσωπικού.

Η ίδια έφερε ως παράδειγμα μεγάλο εμπορικό κέντρο στην Αθήνα στο οποίο εντοπίστηκαν 40 κρούσματα και καθημερινά αυξάνονται, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα δεν τηρούνται. Για την ακρίβεια ανέφερε πως «είναι πολλές οι επιχειρήσεις και χαρακτηριστικές οι καταγγελίες που έχουμε τις τελευταίες ημέρες με καταστήματα στα οποία νοσεί πάνω από το 10%-15% του προσωπικού. Σε μεγάλο εμπορικό κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη είχαμε 40 κρούσματα, την Παρασκευή άλλα 30 και ο αριθμός καθημερινά αυξάνεται. Τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων είναι εντελώς ελλιπή, ουσιαστικά δεν υπάρχουν, δεν τηρούνται».

Σύμφωνα με την ίδια, η εργοδοτική αυθαιρεσία μεσουρανεί την ώρα που η Όμικρον «σαρώνει στους χώρους δουλειάς, και κανένα μέτρο και καμία απολύμανση δεν γίνεται». Οι εργοδότες λένε στους υπαλλήλους πως αν δεν θέλουν να χάσουν το μεροκάματό τους, να μη δηλώσουν ότι είναι θετικοί στον ιό, «γιατί τα συμπτώματα δεν είναι και τόσο σοβαρά».

Η Ντίνα Γκογκάκη υπογράμμισε ότι «χρειάζεται να παρθούν επιπλέον μέτρα για την προστασία της υγείας τόσο των εργαζομένων όσο και των καταναλωτών. Δεν υπάρχει καμία ιχνηλάτηση, δεν τηρείται κανένα μέτρο, καμία απόσταση, δεν γίνεται καμία απολύμανση».

«Επιβεβαιώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο και φαίνεται ότι παίζουν με την υγεία μας ότι το μόνο κριτήριο είναι οι αντοχές της οικονομίας και όχι η υγεία των εργαζομένων και συνολικά του λαού. Γι’ αυτό λένε πενταήμερη η καραντίνα και η εργοδοσία, πατώντας πάνω σε αυτά τα πρωτόκολλα, ξεσαλώνει μέσα στους χώρους δουλειάς«, ανέφερε καταληκτικά η πρόεδρος των εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Τα νοσοκομεία ήδη καταρρέουν, οι ΜΕΘ δεν επαρκούν για τους χιλιάδες ασθενείς και οι γιατροί προχωρούν σε διαλογή ανθρώπων που θα καταφέρουν να επιβιώσουν ή θα πεθάνουν αβοήθητοι. Η ιστορία της ταξική πάλης καθιστά σαφές ότι στον καπιταλισμό οι ζωές των εργατών δε σημαίνουν τίποτα μπροστά στα κέρδη των αφεντικών. Γνωρίζουμε καλά ότι για την παρασιτική αστική τάξη που κυβερνά αυτή τη χώρα οι λέξεις “δημόσια υγεία” είναι τουλάχιστον ψιλά γράμματα, αν όχι παρωχημένη αντίληψη περί κοινωνικού κράτους. Η δημόσια υγεία οφείλει να είναι αγαθό, καθολικά εξασφαλισμένο προς όλους και όχι εμπόρευμα που θα υπακούσει στους καννιβαλιστικούς νόμους της αγοράς και του Κεφαλαίου. Κάθε ανάγνωση που θέλει το αγαθό της Υγείας, ως κάτι άλλο, είναι βαθιά αντικοινωνική, αντιδραστική και εχθρική προς τον λαό και την εργατική τάξη.

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΤΕΣΤ ΜΕ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ – ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ 5ΗΜΕΡΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΟΣΟΥΝΤΕΣ ΑΠΟ ΔΙΒΔΟΜΑΔΗ ΜΕΤ’ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΑΔΕΙΑ

Πηγή: https://www.imerodromos.gr/ergodotes-apeiloyn-kai-ypochreonoyn-ergazomenoys-me-koronoio-se-doyleia-gia-na-mi-chasoyn-to-merokamato/