Μετά από ένα πολύμηνο αγώνα που τις τελευταίες εβδομάδες συσπείρωσε ένα μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας αλλά και εργαζομένων από όλη την χώρα (123),  24 εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας, μεταξύ των οποίων ολόκληρο το 7μελές διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων απολύθηκαν από την Energean.

Στους επτά συνδικαλιστές όσο και σε άλλους 17 εργαζόμενους παράλληλα με την απόλυση κοινοποιήθηκαν και μηνύσεις, με τις οποίες η εταιρεία τους κατηγορεί μεταξύ άλλων για δυσφήμιση και δολιοφθορές, ενώ με επιστολές της προς τους υπόλοιπους 197 εργαζομένους που συμμετέχουν στην επίσχεση εργασίας που πραγματοποιείται από την 1η Ιανουαρίου (με συμμετοχή που αγγίζει το 98% των εργαζομένων) τους προειδοποιεί πως αν συνεχίσουν θα έχουν την ίδια τύχη με τους απολυμένους συναδέλφους τους.

Η ίδια η Energean αναφέρει πως προχώρησε στις απολύσεις ως απάντηση στη κατάληψη των εγκαταστάσεων, στην παραβίαση εντολών της διοίκησης (sic), τα διαδοχικά πειθαρχικά παραπτώματα που έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων μας, «το ασύλληπτο στήσιμο μηχανισμού εκτόξευσης υδρόθειου που θα μπορούσε να είχε στοιχίσει σε ανθρώπινες ζωές».

Η σχετική ανακοίνωση συνεχίζει σημειώνοντας πως στον Πρίνο δεν μπορούν να έχουν θέση όσοι παρανομούν, παραβιάζουν τους κανόνες λειτουργίας, θέτουν σεκίνδυνο την ασφάλεια όλων και συστηματικά εκφοβίζουν ή προπηλακίζουν συναδέλφους τους”.

Απεργοσπαστικός μηχανισμός και ένα «νέο κεφάλαιο» χωρίς εργασιακά δικαιώματα

Η Energean ανακοίνωσε πως προχώρησε στην πρόσληψη των 4 νέων εργαζομένων ενώ δρομολογεί προσλήψεις για την κάλυψη των κενών που δημιουργούνται από τις απολύσεις.
Η επίκληση της εταιρείας σε ένα «νέο κεφάλαιο» που ανοίγει για τον Πρίνο, δεν αφήνει περιθώρια για το ποιοί θα χωράν σε αυτό καθώς «θέλει κοντά της όλους τους εργαζόμενους που θέλουν να δουλέψουν με βάση τη νομιμότητα, τους κανόνες λειτουργίας και ασφάλειας, με σεβασμό απέναντι σε όλους τους συναδέλφους τους προς όφελος των ιδίων, των οικογενειών τους και των τοπικών κοινωνιών του νομού Καβάλας. Η εταιρεία καλεί όλους τους εργαζόμενους που εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας να επανέλθουν άμεσα στη δουλειά τους χωρίς καμία μεταβολή των συνθηκών εργασίας που είχαν ως τώρα».

Σωματείο Εργαζομένων Καβάλα Όιλ: «Όλοι μαζί μέχρι τέλους, κανένας μόνος του!»

Το σωματείο των εργαζομένων, έχοντας στο πλευρό του την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, την στήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25, αλλά και τοπικών αξιωματούχων όπως ο Δήμαρχος της πόλης της Καβάλας που ζητούν να παρθούν πίσω οι απολύσεις, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Μπορεί η Energean να επιχείρησε με τις 24 παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις, να αιφνιδιάσει και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους αλλά κατάφερε το ακριβώς αντίθετο. Να μας επιβεβαιώσει για τις προθέσεις της και να μας συσπειρώσει απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία που επιδεικνύει.
Με ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. απαντούμε με μια φωνή «ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ».

Τα τηλέφωνα από υψηλά στελέχη και τα «ταξίματα» για να απαρνηθούμε τις ηθικές μας αξίες και την αξιοπρέπεια μας θα βρίσκουν τοίχο ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ, με μοναδικό στόχο την πλήρη επαναλειτουργία του ΠΡΙΝΟΥ με ασφάλεια για τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία, όπως λειτουργεί 40 χρόνια τώρα με άριστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Οι εργαζόμενοι διαμηνύουμε για ακόμη μία φορά ότι δεν εγκαταλείψαμε και δεν θα εγκαταλείψουμε τις θέσεις εργασίας μας, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε την νόμιμη επίσχεση της εργασίας μας μέχρι η εργοδότρια να δεσμευτεί ότι θα επαναφέρει τις διαδικασίες και τους κανόνες ασφαλείας και ότι θα σεβαστεί τον Κανονισμό Εργασίας, τους Νόμους και τις Διεθνείς Συνθήκες.
Καλούμε όλους τους φορείς και την συντεταγμένη Πολιτεία να πάρουν θέση στα όσα άκρως επικίνδυνα για τους εργαζόμενους και την ευρύτερη περιοχή διαδραματίζονται στα πετρέλαια Καβάλας με αποκλειστική ευθύνη της Energean, που ενώ πρέπει να διαχειρίζεται τα κοιτάσματα πετρελαίου σύμφωνα με τον Ν.2779/99, συμπεριφέρεται ως αυταρχικός ιδιοκτήτης, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και ασφάλειας και επιβάλλοντας συνθήκες τριτοκοσμικές στην λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Η παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση γιατί είμαστε σίγουροι ότι, αν δεν αποκατασταθεί η ασφαλής λειτουργία των εγκαταστάσεων, πολύ γρήγορα θα δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες συνθήκες για την περιοχή.

Όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να δράσουν και να αποκαταστήσουν την νομιμότητα θέτοντας κάθε πλευρά έναντι των ευθυνών της.

Είμαστε και παραμένουμε υπεύθυνα θετικοί σε κάθε καλόπιστη διάθεση διαλόγου για να ξεπεράσουμε προβλήματα και να οδηγηθούμε σε λύσεις με αξιοπρέπεια, επαγγελματισμό και κοινωνική ευθύνη και προσφορά.

Η απάντηση μας όμως απέναντι στις σημερινές απολύσεις τις Energean, που σκοπό έχουν να εκδικηθούν και να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, είναι μία και μοναδική:

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.
Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ
ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ
ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΙΝΔΥΝΟ».

Είχαμε αναφέρει μετά την κατασταλτική επιχείρηση τον περασμένο Δεκέμβρη και ξανατονίζουμε:

Οι εργαζόμενοι της Energean, μετά τους εργαζόμενους της E-food και της Cosco φόρτωσαν στις πλάτες τις ανάγκες και τα δίκια, τα όνειρα και τις ελπίδες της εργατικής τάξης όλης της χώρας που βλέπει τα εισοδήματά της να εξανεμίζονται, την ανεργία και την φτώχεια να απλώνονται, τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα να συρρικνώνονται. Μία νέα εποχή σκληρών εργατικών αγώνων έχει ήδη ξεκινήσει…

Και κάπως έτσι, η Καβάλα των προσφύγων, η Καβάλα των εξεγερμένων καπνεργατών του 24 και του 33, η «κόκκινη» Καβάλα για τους παλιότερους, η εργατομάνα Καβάλα των σκληρών ταξικών αγώνων των προηγούμενων δεκαετιών συνεχίζει την μαχητική της παράδοση. Ένα φάντασμα τριγυρνάει αδικαίωτο εδώ και πολλές δεκαετίες στους δρόμους των εργατουπόλεων αυτού του τόπου και καρτερά τις στιγμές που «ξαναζεί» σε παλιότερη περιγραφή του ο καπνεργάτης Χρ. Αλτικουλάκης: «Όλη η Καβάλα στο πόδι. Εφτά μέρες κλεισμένοι μέσα. Τα παράθυρα ανοιχτά και φωνάζαμε εκεί. Πεινούσαμε. Νερό δεν είχαμε. Από έξω γυρνούσαν οι περιπολίες, η αστυνομία, ο στρατός. Και μας απειλούσαν με δακρυγόνα αέρια… Θα σας κάψουμε, θα σας ρημάξουμε, θα σας ρίξουμε αέρια. Εμείς τίποτα. Τι οργάνωση του σωματείου τότες!».

Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕΙ ΤΩΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ENERGEAN

Η ΕΛΠΙΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΝΑ ΠΑΥΣΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΔΕΚΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Πληροφορίες από https://alterthess.gr/24-apolyseis-apo-tin-energean-en-meso-epischesis-ergasias-oloi-mazi-mechri-teloys-diaminyei-to-somateio/