Πάνω από 250 σχολεία υπό κατάληψη

Πληθαίνουν οι μαθητικές καταλήψεις που ξεκίνησαν από τις αρχές αυτής της εβδομάδας μετά το άνοιγμα των σχολείων. Μέσω των καταλήψεων των σχολείων οι μαθητές διεκδικούν μέτρα υγειονομικής προστασίας απέναντι στην εγκληματική επιλογή της κυβέρνησης και του υπουργείου παιδείας για επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας χωρίς την στοιχειώδη προσπάθεια να διαφυλαχθεί η ασφάλεια και η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών εν μέσω του της ανεξέλεγκτης μετάδοσης του κωρονοϊού στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, πάνω από 250 καταλήψεις καταγράφονται σε ολόκληρη τη χώρα, με τους μαθητές να ζητούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας από τον κωρονοϊό ενώ ταυτόχρονα διεκδικούν την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας θεμάτων. Εν τω μεταξύ, παρά το ότι για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία απαιτείται αρνητικό self-test, ο ΕΟΔΥ δεν ενσωματώνει τα αποτελέσματα των δεκάδων χιλιάδων θετικών τεστ στα κρούσματα που ανακοινώνει καθημερινά με στόχο του συγκεκριμένου “μαγειρέματος” την υποστήριξη του αφηγήματος πως “όλα πάνε καλά και δεν απαιτείται η λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας”.

Στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Mαθητών Αθήνας αναφέρει:

Δε θα σας αφήσουμε άλλο να παίζετε με την υγεία και τις ζωές μας σαν να μη μετράνε! Γιατί εν μέσω πανδημίας αντί να μειώνετε τους μαθητές στις τάξεις τους αυξάνετε; Το πιο πρόσφατο “διαμάντι” είναι της Κεραμέως: “Η αραίωση στις τάξεις δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση της πανδημίας” (!!!)

“Τα σχολεία είναι ασφαλή…. γιατί οι μαθητές κάνουν συχνά σελφ-τεστ… σπίτι τους” (!!!). Τι κοροϊδία είναι αυτή;

Καμαρώνετε για τα λίγα Τμήματα που έχουν κλείσει με το απαράδεκτο πρωτόκολλο 50%+1, δε λέτε όμως τίποτα για το σχεδόν 30% των ημερήσιων κρουσμάτων που ήταν μαθητές πριν την Όμικρον. Δεν ντρέπεστε λιγάκι; Οι ζωές μας δεν είναι νούμερα στατιστικής!

“Καλύτερα σχολείο, παρά αλλού”. Το “αλλού” είναι δικό σας δημιούργημα. Μην μας το φορτώνετε. Όχι, δε φταίμε για τα πάντα εμείς και εσείς για τίποτα. Εσείς αποφασίσατε οι εργαζόμενοι στις καφετέριες που μας κατηγορείτε ότι μαζευόμαστε να γυρνάνε για δουλειά μετά από 5 μέρες καραντίνα και χωρίς να απαιτείται αρνητικό τεστ. Εσείς αποφασίσατε να μην βάλετε περισσότερα δρομολόγια στα ΜΜΜ και να είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον. Εσείς αποφασίσατε να θησαυρίζουν οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά και εμείς να περιμένουμε ατελείωτες ώρες για ένα δωρεάν τεστ.

Αποχή των εκπαιδευτικών από την τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία

Νέα απεργία –αποχή από την τηλεκπαίδευση , το άτυπο κατασταλτικό μέτρο που θεσμοθέτησε το Υπουργείο Παιδείας στις αρχές της σχολικής χρονιάς, στα υπό κατάληψη σχολεία, κήρυξε η ΟΛΜΕ, ενώ υπενθυμίζει ότι  σε κάθε περίπτωση  οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τη δική τους υλικοτεχνική υποδομή:

«1. Η υπηρεσία του φορέα που είναι αρμόδια για την παροχή εξοπλισμού και την πληροφοριακή υποστήριξη, προμηθεύει τον υπάλληλο με τον απαραίτητο και κατάλληλο για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων του μέσω τηλεργασίας, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και τεχνολογική συσκευή (εφεξής «Σταθμός Τηλεργασίας») και παρέχει υποστήριξη για την εγκατάστασή του, εφόσον τούτο είναι επιθυμητό από τον υπάλληλο…».

Συγκέντρωση και συγκρούσεις έξω από το Υπ. Παιδείας

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 14/1, έξω από το Υπ. Παιδειάς από μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και φοιτητικούς συλλόγους σε μία πρώτη κορύφωση των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν από την Δευτέρα. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο επιμένει στην τακτική συσκότισης και “μαγειρεμάτων” δίνοντας στοιχεία για την πορεία των κρουσμάτων και την υλοποίηση των μέτρων:

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΙΘ δήλωσε πως τα πάνω από 3.500 κενά στα σχολεία λόγω νόσησης από έχουν ήδη καλυφθεί εξ ολοκλήρου -κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται από τους εκπαιδευτικούς-. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις νέες 566 προσλήψεις τριμηνιτών αναπληρωτών που ανακοίνωσε το υπουργείο για την κάλυψη αναγκών στα σχολεία που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού, σε συνέχεια των 1.208 προσλήψεων αναπληρωτών που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 10/1.

Τα κενά βέβαια παραμένουν όπως σημειώνουν εκπαιδευτικοί της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. «Στη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης δυτικής Θεσσαλονίκης για 80 κενά γενικής παιδείας προσλήφθηκαν μόνο 15 αναπληρωτές και για άλλα 50 κενά ειδικής αγωγής (25 στα Τμήματα Ένταξης – 25 στην Παράλληλη) προσλήφθηκαν μόνο δύο για τα Τμήματα Ένταξης»

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε επίθεση στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου και στις αστυνομικές δυνάμεις που το περιφρουρούσαν από τους συγκεντρωμένους μαθητές.