Ο γυμνός σωματικός έλεγχος είναι ένα απάνθρωπο, εξευτελιστικό βασανιστήριο.

Είμαι πολιτικός κρατούμενος στη φυλακή του Μαλανδρίνου, για περίπου 2 χρόνια. Είμαι καταδικασμένος για την υπόθεση του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος Μετώπου DHKP-C. Στις 7 Ιανουαρίου 2022 έγινε παραπομπή μου στο κέντρο υγείας που βρίσκεται στο χωριό Λοιδωρίκι, 15 λεπτά μακριά από τη φυλακή, για να γίνει η δεύτερη δόση του εμβολίου, κατά του Covid-19. Οι αστυνομικοί που ήρθαν για τη μεταγωγή θέλησαν να μου κάνουν γυμνό σωματικό έλεγχο επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας. Δεν δέχτηκα το γυμνό σωματικό έλεγχο και γι’αυτό δεν με μετέφεραν στο κέντρο υγείας.Το γεγονός αυτό έχει ξανασυμβεί. Πριν λίγες βδομαδες δεν με πήγαν στο νοσοκομείο για οφθαλμολογική εξέταση γιατί δεν δεχόμουν το γυμνό σωματικό έλεγχο. Έτσι μου αφαιρέσαν το δικαίωμά μου στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το δικαίωμά μου στη θεραπεία.

Γιατί δεν δέχτηκα τον γυμνό έλεγχο; Γιατί είναι προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πολιτικής μας ταυτότητας. Η γυμνή έρευνα είναι ένα απάνθρωπο βασανιστήριο, που ταπεινώνει τους κρατούμενους. Είναι εξευτελιστικό να σε ξεγυμνώνουν στο όνομα μιας έρευνας. Η εφαρμογή του γυμνού σωματικού ελέγχου είναι μια κληρονομιά από τον ναζισμό. Όσους φυλάκιζαν στα στρατόπεδα τους, με το που έμπαιναν τους ανάγκαζαν να γδυθούν και να παρατάσσονται. Οι κρατούμενοι κάτω από αυτές τις πιέσεις βασανίστηκαν. Τώρα το ίδιο κάνουν οι ιμπεριαλιστές και οι συνεργάτες τους οι φασιστικές κυβερνήσεις. Κάποιος άνθρωπος που συλλαμβάνεται και οδηγείται στη φυλακή υποβάλλεται στα ίδια βασανιστήρια. Η έρευνα είναι καθαρά δικαιολογία, σκοπός δεν είναι να ψάξουνε, αλλά να συντρίψουνε την προσωπικότητα του κρατούμενου, να τον εξευτελίσουνε.

Οι πολιτικοί κρατούμενοι και οι επαναστάτες σε όλο τον κόσμο, αντιστάθηκαν και συνεχίζουν να αντιστέκονται στις απεχθείς μεθόδους βασανιστηρίων της αστυνομίας, των στρατιωτών και των διοικήσεων των φυλακών, ξεγυμνώνοντάς τους στο όνομα της έρευνας.

Στόχος είναι να παραδοθεί η θέληση του κρατούμενου. Εάν η αστυνομία πρόκειται να ψάξει για ασφάλεια, υπάρχουν τεχνολογικές συσκευές, όπως ανιχνευτές ευαίσθητοι σε εργαλεία διάτρησης, κοπής και μετάλλου, μηχανήματα x-ray, που έχουν δημιουργηθεί, για το σκοπό αυτό. Αυτές οι συσκευές ανήκουν τόσο στην αστυνομία όσο και στη διοίκηση των φυλακών. Αυτές οι συσκευές είναι διαθέσιμες σε όλες τις φυλακές. Η έρευνα μπορεί να γίνει με αυτές τις συσκευές. Το να κάνεις γυμνό σωματικό έλεγχο δεν έχει να κάνει με την ασφάλεια. Αποτελεί μια από τις πιο άθλιες μεθόδους βασανιστηρίων της αστυνομίας.

Αφού αφαιρούν με τη βία όλα τα ρούχα από τον κρατούμενο, μετά καλείται να φορέσει ξανά όλα του τα ρούχα, πολλές φορές χωρίς καν να κάνουν έρευνα.

Ο γυμνός σωματικός έλεγχος δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια. Είναι μια από τις αποκρουστικές μεθόδους βασανιστηρίων της αστυνομίας.

Τα βασανιστήρια είναι έγκλημα κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Να δοθεί τέλος στα βασανιστήρια. Να σταματήσει ο γυμνός σωματικός έλεγχος. Κάτω ο φασισμός, ζήτω ο αγώνας μας.

Burak Ağarmış,

Φυλακές Μαλανδρίνου

10.01.2022