Έχοντας εκατοντάδες χιλιάδες ενεργά κρούσματα εκ των οποίων μεγάλο ποσοστό εντός των σχολείων και με τον αριθμό εισαγωγών, διασωλημένων και νεκρών να ανεβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, το άνοιγμα των σχολείων επισημοποίησε την διαδικασία «ανοσίας της αγέλης» που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση. Και είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που, χωρίς να έχουν άλλη επιλογή, έστειλαν τα παιδιά τους στα σχολεία την προηγούμενη εβδομάδα ξέροντας ότι αργά ή γρήγορα θα νοσήσουν.

Άλλωστε, είναι γνωστοί σε όλους, οι λόγοι για τους οποίους άνοιξαν τα σχολεία χωρίς πρόσθετα μέτρα υγειoνομικής προστασίας για τα οποία φωνάζουν εδώ και 2 χρόνια μαθητές και εκπαιδευτικοί. Και ο πιο σημαντικός από αυτούς είναι το να μην δοθούν άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της σχολικής σεζόν.

Διευκολύνσεις ή έμμεση μείωση του μισθού;

Διαβάσαμε σήμερα το πρωί πως με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέπονται «διευκολύνσεις» για τους γονείς όταν τα παιδιά τους νοσούν από κορονοϊό και θεσπίζεται ειδική άδεια ασθενείας εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, λόγω νόσησης από COVID, σε πλαίσιο που να ευθυγραμμίζεται με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα, τροποποιείται το άρθρο 16 του Ν. 4722/2020 ως εξής:

Οι εργαζόμενοι γονείς στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό των παιδιών τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως τη Γ’ Γυμνασίου, καθώς και παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, δικαιούνται να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργάσιμων ημερών.

Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, δικαιούνται για το ίδιο χρονικό διάστημα να κάνουν χρήση ειδικής άδειας, λόγω νόσησης των τέκνων τους από κορονοϊό COVID-19, που χορηγείται για τις τέσσερις πρώτες ημέρες απουσίας. Για την πέμπτη ημέρα απουσίας μπορούν να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.

Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων, αλλά δεν επιτρέπεται να χορηγείται, όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο γονέα οποιαδήποτε άλλη άδεια.

Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας, λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη ημέρα από τον ΕΦΚΑ.

Η άδεια χορηγείται μόνο στον έναν εκ των δύο γονέων που είναι δικαιούχοι της άδειας αυτής. Αν ο ένας εκ των δύο γονέων δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας, εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων που προβλέπονται στην προτεινόμενη ρύθμιση.

Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της άδειας, καθώς και τη διάρκεια αυτής. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται η διαδικασία και ο τρόπος χορήγησης της άδειας, τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά στην εφαρμογή της ρύθμισης.

Η προτεινόμενη ρύθμιση ισχύει έως τις 15/4/2022. Προβλέπεται δυνατότητα παράτασης με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τέλος, προβλέπεται ότι οι αποδοχές για ημέρες άδειας νόσησης τέκνου που χορηγηθεί, σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4722/2020, πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταβάλλονται και πληρωμές διενεργούνται, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο.

ΤΙ σημαίνουν όλα αυτά όμως για τους εργαζόμενους γονείς;

Οι εργαζόμενοι γονείς, κατά τη διάρκεια της άδειας, λαμβάνουν μόνο το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη ημέρα από τον ΕΦΚΑ. Την πέμπτη μέρα δε (όσες -εγκληματικά θα πούμε εμείς- έχουν οριστεί οι μέρες της καραντίνας για έναν άνθρωπο που νοσεί από covid) ο εργαζόμενος είτε θα πρέπει να παίρνει άδεια άνευ αποδοχών είτε να χάσει μία ημέρα από την κανονική του άδεια -χάνοντας ουσιαστικά ένα ολόκληρο ημερομίσθιο-. Για την κυβέρνηση βέβαια ο ίδιος μπορεί είτε να στείλει το παιδί του σχολείο και να κολλήσει όλους τους συμμαθητές του, είτε να φωνάξει τους παππούδες -σε περίπτωση που είναι σε θέση να βοηθήσουν- για να κολλήσουν αυτοί.

Δεν ξέρουμε, υπό ποία έννοια, όλα τα παραπάνω συνιστούν «διευκόλυνση».

Πιο πολύ μοιάζουν με κίνητρα για διασπορά του ιού και για μείωση του μισθού των εργαζομένων γονέων που τόσο οι ίδιοι όσο και τα παιδιά, αυτά τα δύο χρόνια, έχουν δει την καθημερινότητά και τα εισοδήματά τους να τσακίζονται από μία σειρά μέτρων που παραμένουν -από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα- ελαχίστως συναφή με την επιστήμη και όλο και περισσότερο εμφανώς μέτρα μίας ταξικής και κατασταλτικής πολιτικής.

Αυτά τα μέτρα είναι μία ακόμη τιμωρία για τους εργαζόμενους γονείς και τα παιδιά τους που «τόλμησαν» να νοσήσουν…

Πηγή: Alterthess.gr