Σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στα Λιβέρα Κοζάνης με 50χρονο εργαζόμενο να ακρωτηριάζεται από συρματόσχοινο -στο αριστερό πόδι κάτω από το γόνατο- την ώρα που εκτελούσε εργασίες σε γραμμή διασύνδεσης των πυλώνων υψηλής τάσης.

Να διαλευκανθούν τα αίτια του εργατικού «ατυχήματος» στα Λιβέρα Κοζάνης, όπου εργάτης ακρωτηριάστηκε από συρματόσχοινο στο πόδι και να στηριχτεί με κάθε τρόπο ο ίδιος και η οικογένειά του με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας απαιτούν το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Κοζάνης.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

«Δυστυχώς ακόμα ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα έρχεται να επιβεβαιώσει πως η ζωή των εργαζομένων αντιμετωπίζεται ως νούμερα και κόστος από την κυβέρνηση και τους μεγαλοεργοδότες στους κλάδους Ενέργειας – Κατασκευών. Συνάδελφος σε εργολαβία της JUWI ακρωτηριάστηκε από συρματόσχοινο στο αριστερό πόδι (κάτω από το γόνατο), κατά τη διάρκεια των εργασιών στους πυλώνες υψηλής τάσης για τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού πάρκου με το ΚΥΤ Καρδιάς.

Οι εργαζόμενοι στην κατασκευή αλλά και συντήρηση – επιδιόρθωση βλαβών στα δίκτυα χαμηλής – μέσης και υψηλής τάσης δουλεύουν σε ακραίες συνθήκες, καύσωνα – παγετού, με βροχή και χιόνια. Η εντατικοποίηση της εργασίας είναι το μόνιμο χαρακτηριστικό, τα μεροκάματα εξευτελιστικά. Συνήθως οι μεγαλοεργολάβοι χρησιμοποιούν όλο και λιγότερους εργαζόμενους για την κατασκευή του δικτύου, ενώ χρειάζονται διπλάσιοι ή και τριπλάσιοι εργαζόμενοι για να γίνονται οι εργασίες με ασφαλή διαδικασία. Αυτές οι συνθήκες διαμορφώνουν τους όρους ώστε να είναι αναγκαίος ο καθημερνούς έλεγχος για τις συνθήκες και τα μέτρα ασφάλειας.

Τα παραπάνω είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα της απελευθέρωσης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που διαμορφώνουν το έδαφος ώστε να αναλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της συντήρησης και κατασκευής του δικτύου εργολάβοι, όπου εργαζόμενοι δουλεύουν με άθλιους όρους εργασίας.

Καλούμε κάθε αρμόδιο φορέα, ειδικά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να διενεργούν ασταμάτητους ελέγχους στους χώρους δουλειάς για την ασφάλεια των εργαζομένων, κάτι το οποίο σήμερα δεν γίνεται, γι’ αυτό μια σειρά από εταιρείες έχουν αποθρασυνθεί και καταπατάνε ακόμα και τους στοιχειώδεις κανόνες της εργατικής νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

Η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, για τα κέρδη μερικών δεκάδων εταιρειών έχουν διαμορφώσει μια σειρά από αντεργατικούς νόμους, για τα ωράρια και τις υπερωρίες, για τα μεροκάματα, για τις συνθήκες εργασίας κ.ο.κ. που έχουν στρώσει το έδαφος ώστε τα εργατικά “ατυχήματα” να είναι καθημερινότητα στους χώρους εργασίας.

Τα σωματεία μας εύχονται ταχεία ανάρρωση στον συνάδελφο. Καλούμε τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν περιπτώσεις ελλείψεων στα μέτρα ασφάλειας και προστασίας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να παλέψουμε και να βάλουμε μπροστά τις ανάγκες μας, για έναν κόσμο που το πιο σημαντικό θα είναι η ανθρώπινη ζωή και όχι οι άθλιες συνθήκες εργασίας και το κυνήγι του κέρδους.

Απαιτούμε να διαλευκανθούν τα αίτια του εργατικού “ατυχήματος” και να στηριχτεί με κάθε τρόπο ο εργαζόμενος και η οικογένειά του με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας».